24SEDAM MALI ZVORNIK Upoznajte Radaljsku banju i Radaljsko jezero

27.06.2022

12:43

0

Autor: 24sedam

Smeštena u podnožju Jagodnje, pored regionalnog puta za Krupanj, Radaljska banja sa Radaljskim jezerom predstavlja pravu malu oazu mira i tišine u netaknutoj prirodi

24SEDAM MALI ZVORNIK Upoznajte Radaljsku banju i Radaljsko jezero
Radaljsko-jezero-i-banja-Mali-Zvornik-1 - Copyright Opština Mali Zvornik

Dodatni potencijal za razvoj turizma u opštini je Radaljska banja sa Radaljskim jezerom, koja se nalazi u selu Radalj, duž toka istoimene rečice. Ovo omiljeno mesto izletnika i drugih turista, udaljeno je 8 kilometara od magistralnog puta Loznica – Mali Zvornik, odnosno 12 kilometara od Malog Zvornika, 21 kilometar od Loznice i 146 kilometara od Beograda.

Smeštena u podnožju Jagodnje, pored regionalnog puta za Krupanj, Radaljska banja sa Radaljskim jezerom predstavlja pravu malu oazu mira i tišine u netaknutoj prirodi.

Voda Radaljske banje sadrži visok procenat sumpora, te tako blagotvorno deluje na hronična reumatska oboljenja, reumatoidni artritis, Behterevljeve bolesti, spondilozu i degenerativni reumatizam. Voda se može piti, pri čemu pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Lekovita svojstva ove vode poznata su još od prve polovine devetnaestog veka. U kasnijim godinama urađene su brojne analize i studije koje su to potvrdile.

Prema pričama meštana Radalja, u prošlosti je pored izvora poznatog u literaturi i narodu kao “glavni”, koji se nalazi na levoj obali reke Crni Radalj, napravljen bazen za kupanje u drvenoj baraci. S obzirom da je temperatura vode iznosila oko 23 – 24°C, bilo je potrebno njeno dogrevanje pre puštanja u bazen. Zagrevanje vode do temperature koja je posetiocima sa problemima izazvanim kostoboljom i reumatskim oboljenjima, bila prijatna za kupanje, vršilo se u namenski napravljenom kazanu. U periodu posle drugog svetskog rata, u neposrednoj blizini starog drvenog, napravljen je noviji zidani objekat sa nekoliko kupatila. Navedeni krajnje primitivan način korišćenja lekovite vode Radaljske Banje, zadržao se sve do početka osamdesetih godina prošlog veka, kada je sagrađen prvi hotel sa oko 60-ak ležajeva.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Mali Zvornik koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike