Vučević na svečanom otkrivanju biste ruskog cara: Petar Veliki je bio velik i za srpsku istoriju i za Sremske Karlovce (FOTO)

29.06.2022

19:59

0

Svečanosti je prisustvovala i ruska delegacija na čelu sa savetnikom za kulturu predsednika Rusije Vladimirom Tolstojem

Vučević na svečanom otkrivanju biste ruskog cara: Petar Veliki je bio velik i za srpsku istoriju i za Sremske Karlovce (FOTO)
miloš vučević - Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se na svom Instagram nalogu nakon svečanog otkrivanja biste ruskom caru Petru Velikom u Sremskim Karlovcima koja je postavljena na Trgu patrijarha Brankovića ispred zgrade Karlovačke bogoslovije.

- Mnogo je datuma u istoriji ruskog i srpskog naroda koji zaslužuju divljenje i zahvalnost. Mnogo je ličnosti koje su uticale na približavanje naših naroda. Naša čast nam ne dozvoljava da zaboravimo na ljude koji su našim precima doneli prosperitet u ni malo lakim okolnostima. Mnogo je pripadnika ruskog naroda koji su ostavili snažan pečat u okviru našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa. Petar Veliki je bio velik i za srpsku istoriju i za Sremske Karlovce. Jedna od najlepših srpskih knjiga je pisana o njegovom životu, i zato setimo se Zaharija Orfelina koji je pokrenuo slavenosrpski magazin i koji se smatra začetnikom srpske štampe. Žitije Petra Velikog je vanvremensko delo Zaharija Orfelina, što govori da je Novi Sad još pre 250 godina imao vrhunskog umetnika, pisca, bakroresca i štampara - napisao je Vučević.

 

Svečanosti je prisustvovala i ruska delegacija na čelu sa savetnikom za kulturu predsednika Rusije Vladimirom Tolstojem.

Tolstoj je zahvalio srpskom narodu u ime cele Rusije navodeći da je Rusija nedavno obeležavala 350. godišnjicu od rođenja Petra Velikog i da je predsednik Vladimir Putin govorio o njegovom značaju za Rusiju i za svet.

- On je simbol energije, moći i razvoja i našeg prijateljstva sa Srbijom. Moji potomci zovu se srpski Tolstoji, a na današnji dan rođen je moj otac ovde u Vojvodini na obali reke Tise u Novom Bečeju. Ovo je i moj lični praznik u prijateljskoj Srbiji - kazao je Tolstoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike