24SEDAM NEGOTIN Upoznajte Dunav

04.06.2022

12:13

0

Autor: 24sedam

Dunav se smatra najznačajnijom evropskom rekom , jer predstavlja najvitalniji plovni put i najvažniji rečni saobraćaj u Evropi

24SEDAM NEGOTIN Upoznajte Dunav
Dunav - Copyright Printscreen/YouTube

Dunav ( od Kelta u "River" ili latinskog "Danubius " - slavu neba ) je 2788km duga i druga po veličini reka u Evropi . Ulazak u reku Berge i Brigah koji izviru u jugoistočnim padinama planine Švarcvald ( Nemačka ), velikog priliva delta u Crno more . U Srbiji Dunav ulazi na 1433 km ( srpski - mađarska granica ) i protiče kroz Srbiju u dužini od 588 km , a u opštini Negotin 31. kilometar .

Dunav se smatra najznačajnijom evropskom rekom , jer predstavlja najvitalniji plovni put i najvažniji rečni saobraćaj u Evropi . Značajan je kao najjeftiniji način za prevoz robe iz zapadne Evrope ka Crnom moru , i dalje ka Bliskom Istoku . Oceni plovnog puta Evropske komisije kroz našu zemlju bio je u 6. i 7. najviše klase . Prema međunarodnim standardima , izgrađen je oko 80 km hidro - struktura .

Navigacijom Dunava , upoznaćete se istorijom gradova i regiona , kao i luksuzne prirode, što stvara prijatno uzbuđenje . Sve ovo se može videti u monumentalnim zgradama , istorijskim spomenicima, bogatim muzejima, ili raznih foklora. Preventivne znamenitosti Dunava su svoj zaliv, plaže, bujna vegetacija, guste šume... Stanište raznih sorta biljnog i životinjskog sveta, naročito privlači pažnju turista, posebno lovce i ribolovce.

Ali Dunav nije samo reka . Ovo je uzbudljivi svet autentične prirodne lepote, vratar najstarijih tragova civilizacije , svedok mnogih preteći sukoba imperija za kontrolu nad Evropom. Dunav spaja više od 80 miliona ljudi koji žive u devet zemalja, a govori desetak jezika, pripadaju različitim religijama, brinući se za njihovo istorijsko pamćenje, svoju umetnost, običaje, mitove i legende .

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike