24SEDAM MALI ZVORNIK Održan radni sastanak sa predstavnicima Helvetas-a i Konrad Adenauer-a

09.06.2022

10:38

0

Autor: 24sedam

Ceo program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ vredan je 5,2 miliona švajcarskih franaka i u potpunosti je finansiran od strane Vlade Švajcarske

24SEDAM MALI ZVORNIK Održan radni sastanak sa predstavnicima Helvetas-a i Konrad Adenauer-a
IMG_6311 - Copyright Opština Mali Zvornik

Povodom početka programa „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana u proces donošenja odluka“, koji će u opštini Mali Zvornik i još 14 lokalnih samouprava u Srbiji biti realizovan do 2025. godine, predstavnici donatorskih organizacija koje podržavaju sprovođenje navedenog programa, švajcarske organizacije za razvoj „Helvetas“ i nemačke političke fodacije „Konrad Adenauer“, posetili su ovu lokalnu zajednicu i razgovarali sa njenim predstavnicima.

Na sastanku održanom u utorak, 07. juna, definisane su konkretne potrebe lokalne samouprave u oblastima kojima se program bavi, a prikupljeni podaci biće iskorišćeni za planiranje projektnih aktivnosti koje predstoje.

Navedeni program obezbediće stručnu, tehničku i ostalu pomoć i podršku za pružanje i sprovođenje niza aktivnosti usmerenih na unapređenje uključivanja građana i građanki u procese donošenja odluka o trošenju sredstava iz budžeta jedinice lokalne samouprave.

Fokus sastanka ovog puta bio je na komponenti projekta koja se bavi unapređenjem komunikacije između donosilaca odluka na lokalnom nivou i donosilaca odluka na nivou države, te prepoznavanju potreba u ovoj oblasti, odnosno utvrđivanju aktivnosti kojima je moguće unaprediti stanje u pogledu njihove međusobne komunikacije i saradnje na dobrobit građana.

Prezentujući lokalnu samoupravu i aktuelnu društvenu i privrednu situaciju u opštini, domaćin sastanka, predsednik Zoran Jevtić, u ime građana i građanki Malog Zvornika zahvalio je pomenutim organizacijama na podršci, posebno organizaciji „Helvetas“, sa kojom, kako je naveo, opština ima dugogodišnju uspešnu saradnju i mnogo dobrih rezultata proizašlih iz te saradnje.

On je rekao da je veoma srećan što se pomenuta saradnja nastavlja, širi i nadograđuje kroz nove projekte, te da očekuje da će kroz aktivnosti koje predstoje lokalna samouprva i sa fondacijom „Konrad Adenauer“ izgraditi dobre odnose i steći pozitivna iskustva na kojima će zasnovati buduće zajedničke projekte.

Jevtić je rekao da je opština Mali Zvornik veoma napredovala u oblasti unapređenja rada lokalne uprave i da će program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana u proces donošenja odluka“ omogućiti primenu novih pristupa u radu i doprineti daljem napretku.

On je podsetio da je malozvornička opština jedna od 15 lokalnih samouprava u Srbiji uključenih u ovaj program, te da već nekoliko meseci aktivno radi na implementaciji projektnih zadataka.

Od početka realizacije programa održano je nekoliko radionica.

Savetodavno telo za izradu, sprovođenje i praćenje plana aktivnosti za uključivanje građana i građanki u procese donošenja odluka o trošenju budžetskih sredstava, koje je formirao predsednik opštine, uveliko radi na pripremi Akcionog plana.

Osim toga, imenovana je kontakt osoba za komunikaciju sa timom programa.

Memorandum o razumevanju kojim se obavezuju da će u svojim opštinama i gradovima unaprediti proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou 24. marta u Beogradu potpisali su zajednički Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vlada Švajcarske, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i predstavnici 15 opština u Srbiji.

Sve ono što se zajednički dogovore vlada Švajcarske će i finansirati u ukupnom iznosu od 750.000 franaka.

Osim Malog Zvornika, lokalne samouprave koje su potpisale memorandum su Arilje, Bojnik, Veliko Gradište, Vlasotince, Golubac, Leskovac, Ljubovija, Novi Pazar, Užice,Ćuprija, Topola, Raška, Žabalj i Zaječar.

Ceo program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ vredan je 5,2 miliona švajcarskih franaka i u potpunosti je finansiran od strane Vlade Švajcarske.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Mali Zvornik koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike