Vera (7) je čudo od deteta i najmlađa slikarka u Srbiji: Prvi rad nacrtala sa samo 15 meseci (FOTO)

07.06.2022

14:01

0

Ima više od 200 slika iza sebe i prvu samostalnu izložbu

Vera (7) je čudo od deteta i najmlađa slikarka u Srbiji: Prvi rad nacrtala sa samo 15 meseci (FOTO)
Vera Jovančević najmladja slikarka (1) - Copyright RINA/ Privatna arhiva/ Ustupljena fotografija

Vera Jovančević (7) iz Beograda, rođena je sa neverovatnim talentom, a to je pokazala sa samo 15 meseci. Tada je njen prvi samostalno naslikan rad primećen u vrtiću, a nakon toga dela su se samo nizala.

Sada je ova sedmogodišnja devojčica najmlađa slikarka u Srbiji i čudo od deteta. Iza nje je više od 200 radova, a ovog maja Vera je imala svoju prvu samostalnu izložbu u okviru Programa za decu i mlade Doma kulture Čačak.

RINA/ Privatna arhiva/ Ustupljena fotografija
 

- Njen talenat je otkriven jako rano, a mi kao roditelji samo smo je pratili i osluškivali njene potrebe i želje. Nekad u svom umetničkom zanosu može da provede i po nekoliko sati, obožava slikanje na velikim platnima i obavezno uz dobru muziku. Nikad je nismo forsirali, nismo je usmeravali, niti ograničavali. Bitna nam je samo njena sreća. Stoga nije bilo pridika ako se boje razmažu po stanu ili prospu. Mama je bila tu da priđe i opere joj ruke kako bi ona nastavila. Njena zaljubljenost u slikarstvo traje već šest godina, videćemo kako će nastaviti dalje. Ona obožava to što radi i ponekad se dešavalo da kad završi neko delo sama pogleda u svoju sliku i kaže "vau" - priča za RINU Ljiljana Jovančević, Verina majka.

RINA/ Privatna arhiva/ Ustupljena fotografija
 

Ova devojčica sama bira boje, a najzastupljnija slikarska tehnika u njenim radovima je akril. Mnogi eminentni stručnjaci prepoznali su i pohvalili Verin talenat, a neki kažu da Srbija nije imala prirodnog koloristu duže od sto godina. Njena prva samostalna izložba, baš kao i ona sama, bila je posebna. Na otvaranju je uzela četkicu i boje, stala pred štafelaj i počela da slika. Taj njen rad prodat je na jednoj humanitarnoj aukciji.

- Kad porastem želim da budem slikarka. To me zaista čini srećnom. Pre nego što počnem sa radom u glavi imam ideju koju se trudim da naslikam do kraja. Nije mi naporno i često se dešava da svaki dan slikam - rekla je ova nestvarna devojčica.

RINA/ Privatna arhiva/ Ustupljena fotografija
 

Osim ovog Božijeg dara po kom je zaista posebna, Vera ima interesovanja kao i njeni vršnjaci. Učenica je prvog razreda osnovne škole, voli lutke, muziku i balet.

- Savetovali smo se, da li da je sada upišemo u neku školu slikanja ili ne, ali smo ipak odlučili da sa tim sačekamo. Da ne narušavamo njen prirodni talenat, vreme će svakako pokazati i trasirati njen put. Mi kao njeni roditelji tu smo da je podržimo, a pre svega se trudimo da ima normalno detinjstvo - rekla je Ljiljana i otkriva jednu veoma zanimljivu stvar vezanu upravo za svoju kćerku i način na koji je dobila ime.

- Tog dana kada je patrijarh Pavle preminuo, reči su mi same nadolazile i napisala sam pesmu pod nazivom "Vera". Suprug i ja to veče smo otišli do Saborne crkve i celivali blaženopočivšeg, kao da sam osetila neko prosvetljenje i rekla sam da ako ikada rodim kćerku da će se zvati upravo Vera. Tako je i bolo, naša kćerka došla je kao pravi Božiji dar i kruna - zaključuje Ljiljana.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike