Milijan iz Valjeva ima nesvakidašnje pamćenje: Puca kao iz topa prve postavke svetskih reprezentacija (FOTO)

04.06.2022

05:10

0

Da ga probude u pola noći, i tada će znati najduže ime brazilskog fudbalera koje broji skoro 50 slova

Milijan iz Valjeva ima nesvakidašnje pamćenje: Puca kao iz topa prve postavke svetskih reprezentacija (FOTO)
16542562641589806778valjevo-milijan-laki-prerisic-komentator-fotorina2 - Copyright RINA

Neko pamti imena gradova, neko matematičke formule, a Milijan Perišić zvani Laki, iz valjevskog sela Sušica, ima sasvim nesvakidašnje pamćenje, jer u njegovoj glavi nalazi se na hiljade imena popularnih fudbalera, kao i prve postavke brojnih svetskih reprezentacija.

- Za mnoge je fudbal glavna sporedna stvar na svetu, a i meni je opsesija, ali na malo drugačiji način. Od mladosti pamtim puna imena i prezimena igrača. Lako je sa ovim našim fudbalerima, ali problem je bio zapamtiti sve te strane fudbalere. Nakon četiri decenije, mogu reći da je u mojoj glavi prava mala enciklopedija, pa ako vas zanima ko je igrao u reprezentaciji Velsa 1976. godine, odgovor ćete pronaći na mojoj adresi - kaže kroz osmeh ovaj Valjevac za RINU.

RINA
 

Sedamdesetih godina prošlog veka bilo je teško prikupljati informacije kada nije bilo interneta i modernih tehnologoija kao danas. Milijan je podatke pronalazio u emisijama, časopisima, novinama, kao i satelitskim putem.

- Za sve to vreme sam uspeo da pribeležim ne samo u mojoj enciklopediji već i memoriji na stotine reprezentacija tog doba, kao i njihove prve postave. Sa najvećom ljubavlju sećam se reprezentacije moje mladosti, dok je postojala SFRJ, to su bile prave zvezde: Marić, Bogićević, Krivokuća, Katalinski, Oblak, Buljan, Petković, Bajić, Aćimović i naravno Džajić - rekao je Milijan.

Odlično se seća kada je u prijateljskom meču protiv Engleske postignut jedan od najlepših golova tog vremena 1974. godine, a strelac je bio igrač hrvatskog Hajduka Brane Oblak. A u sivim ćelijama još uvek čuva najduže ime jednog fudbalera, to je bio Brazilac Sókrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, koji je boje svoje zemlje branio osamdesetih godina.

Pored ovog svog nesvakidašnjeg hobija, Milijan je odabrao životni poziv kao radijski voditelj i tonac na lokalnim stanicama, a bavi se i prikupljanjem humoristično-satirične građe sa kojom je išao na razna takmičenja.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike