Medvedi opet napadaju podgolijska sela: Meštani u strahu - ne smeju da puštaju decu samu u školu!

06.05.2022

21:29

0

"Ne može mečka biti jača od svega i svih", priča jedan od seljana

Medvedi opet napadaju podgolijska sela: Meštani u strahu - ne smeju da puštaju decu samu u školu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svake godine meštani sela koja se nalaze na padinama planine Golije suočavaju se sa istim problemom. Mečke se s prvim prolećnim danima probude iz zimskog sna i počnu obilaziti oko njihovih kuća, torova, malinjaka i pčelinjaka. Nisu retki ni susreti sa ovim šumskim zverima, kojih, čini se, nikad nije bilo više. Medvedi su zaštićeni, a dok je njihovo izlovljavanje zbranjeno, razmnožavanje nije. Osim straha koji ulivaju, prave i ogromnu štetu u seoskim domaćinstvima. Do sada su usmrtili na desetine ovaca, jagnjadi i razvalili košnice.

- Već je počela sezona njihove šetnje i prilaska kućama. Počeli smo da viđamo tragove, a svakog dana očekujemo da upadnu i naprave štetu. Prošle godine nekoliko puta je dolazilo do direktnog susreta sa medvedima i samo pukom srećom meštani su izvukli živu glavu. Nije nam svejedno kad treba da izađemo iz kuća. Kada god zakoračimo preko kućnog praga čujemo krike medveda i vukova kroz šumu, deluje jezivo... Nikada nisu bili ovako blizu kuća - kazao je za RINU Ratko Polovina, meštanin sela Čečina.

Lokalnim putevima svakodnevno se viđaju stope divljih zveri i medveda koji u potrazi za hranom u toku jednog dana pređu na desetine kilometara.

RINA
 

- Imamo dva đaka koja pohađaju školu u Devićima, udaljenim šest kilometara. Ne smemo ih same pustiti, mora ih neko odvoziti i dovoziti, jer stalno nailazimo na tragove divljači i medveda. Moram da sve svoje poslove ostavimo kako bismo ih odvezli do škole i vratili kući - dodao je Ratko.

Takođe, još jedan problem s kojim se suočavaju meštani Čečina jeste što u strahu od medveda ne mogu da odu do svojih oranica i livada kako bi spremili hranu, jer se u tom delu Ivanjice ljudi bave poljoprivredom i stočarstvom. U više navrata obraćali su se nadležnim institucijama, ali rešenje još uvek nije pronađeno.

- Savetovali su nas da ogradimo prostor bodljikavom žicom, tako da ću izgleda morati ceo život da radim samo da bih ogradio prostor kojim se krećem. Čak su mi rekli da kupim pištaljku i da se združim sa ovim predatorima. Zatim su me preusmerili na državne organe, jer oni štite medvede, a ja se pitam ko štiti ljude u ovom slučaju. Rekao sam da zbog dece neću odustati dok se ovaj problem ne reši, kucaću na sva rata. Ne može mečka biti jača od svega i svih - zaključio je Polovina.

Kao jedno od potencijalnih rešenja pominjalo se formiranje hranilišta duboko u šumama Golije, kako bi mečke na taj način bile zadovoljene i ne bi gladne dolazile do porodičnih imanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike