Dr Srđa Janković: Ne možemo da se „zaključamo“ kao u aprilu, jer ovo će trajati mnogo duže

02.11.2020

09:25 >> 09:39

0

Dr Srđa Janković: Ne možemo da se „zaključamo“ kao u aprilu, jer ovo će trajati mnogo duže
Copyright Tanjug / Zoran Žestić

Raste broj zaraženih virusom korona u Srbiji, a imunolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 Srđa Janković kaže da se taj problem ne može rešavati uvođenjem vanrednog stanja i “zaključavanjem”.

– Dugoročno zaključani ne možemo da živimo. Opet će početi da se gube životi jer ekonomija propada. Moramo naći način da se protivepidemijske mere nekako uklope u životne tokove, i to je izazov – rekao je Janković za TV Pink.

Janković je istakao da epidemija neće trajati mesec dana, već će trajati mnogo duže, i da iz tog razloga “zaključavanje” nije izvodljivo.

Upozorenje doktora Kona se širi društvenim mrežama: “Ponašajte se kao da je na snazi policijski čas!” 

Govoreći o jučerašnjem padu brojki zaraženih u odnosu na prethodni dan, Janković kaže da to nije uteha, jer se zna da je vikendom manji broj testiranih.

– Pravu sliku obično vidimo utorkom, jer je tada vidi trend od petka i subote. Imamo uzlazni trend, koji moramo da ograničimo ukoliko ne želimo da nam se bolnice prepune preko kapaciteta – naveo je on.

On se osvrnuo i na komentare da će ove nedelje biti više od 2.000 zaraženih dnevno u Srbiji i da će broj umrlih biti dvocifren.

Kaže da je to projekcija koja sledi iz trenda koji trenutno imamo i da epidemija neće sama da se zaustavi.

– Kolektivni imunitet je nizak, najveći broj ljudi nije se susreo sa virusom. Moramo da usporimo širenje ovog viruisa u našoj populaciji što više, ukoliko ne želimo nagli porast i onih teže obolelih – naveo je on.

U Srbiji je do juče u 15 sati na koronavirus testirano 6.539 građana, a registrovano je 1.449 novih slučajeva kovida 19.

Od poslednjeg preseka, nažalost, preminulo je još šest osoba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pink

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike