Neverovatno arheološko otkriće u Čačku: Zgrada ispod zgrade! (FOTO)

30.04.2022

04:45

0

Centar Čačka je pravi arheološki biser, jer se u samom jezgru grada nalaze još tri lokaliteta iz antičkog perioda

Neverovatno arheološko otkriće u Čačku: Zgrada ispod zgrade! (FOTO)
1651156113_cacak-zgrada-iz-antickog-perioda-fotorina2 - Copyright RINA

Značaj arheoloških istraživanja koja se obavljaju u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku pao je u senku nakon što su prilikom iskopovanja pronađena zaostala ubojita sredtsva iz oba Svetska rata. Sada kad više ne vreba opasnost od bombi i štapina do izražaja je došlo neverovatno otkriće čačanskih arheologa.

- U sondi koja je najbliža zgradi muzeja, otkrili smo osnove temelja građevine koja najverovatnije potiče iz 4. veka nove ere što znači da je građena u vreme rimske vladavine. U toku je čišćenje tih zidina. Trenutno smo na metar ipo dubine, i prošli smo kroz turski, zatim srednjevekovni period, i došli do antičkog vremena. Građevina je zanimljiva ne samo što se nalazi u okviru muzejskog kompleska, već što nama arheolozima i istraživačima mnogo znači kako bi mogli da sagledamo taj antički kompleks koji se nekada ravijao u samom gradskom jezgru - kažeU Katarina Dmitrović, kustos Narodnog muzeja u Čačku.

Centar Čačka je pravi arheološki biser, jer se u samom jezgru grada nalaze još tri lokaliteta iz antičkog perioda.

 

Najpoznatije su svakako Rimske terme koje najbolje pokazuju svu veličanstvenost arhitekture i stepena razvoja tog doba. Najnoviji pronalazak predstavlja još jedno arheološko bogatstvo.

- Imamo antičke nalaze, u pitanju je antički novac takođe iz četvrtog veka i keramiku tipičnu za to vreme. Pronašli smo jako male količine, ali nama sasvim dovoljne da znamo o kom se vremenu govori. Mi kao arheolozi imamo zadatak da ovakve lokalitete pronađemo, istražimo, valorizujemo i damo predloge za dalju upotrebu - kaže Katarina.

Završnu reč daće kolege iz nadležnog zavoda, ali uz adekvatnu prezentaciju najnovije arheološko otkriće u dvorištu muzeja bi uz dodatne sadržaje moglo biti jedna od najatraktivnijih turističkih tačaka u gradu na Moravi.

- Čačak je grad jako bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. Kroz projekat Prestonica kulture 2023. Narodni muzej dobio je niz zaduženja u okviru tog programa. Samo neki od njih su trenutna arheološka iskopavnja, ali i izgradnja dva objekta gde će biti smešteni spomenici iz antičkog perioda kao i lapidarijum -  rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnoj muzeja Čačak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike