"Balkanski kavijar": O čuvenom domaćem specijalitetu bruje svetski mediji, a u Srbiji se on od davnina pravi po receptima naših baka (FOTO)

19.04.2022

19:09

0

Kakav će biti ajvar, najpre zavisi od toga kakva je paprika, a zatim i od spretnosti onog ko ga pravi

"Balkanski kavijar": O čuvenom domaćem specijalitetu bruje svetski mediji, a u Srbiji se on od davnina pravi po receptima naših baka (FOTO)
1650376861_ajvar-srpski-kavijar-fotorina2 - Copyright RINA

Priča o jednom od najpoznatijih regionalnh delikatesa stigla je i do BBC-ja. Čuveni ajvar ima kultni status, a ovaj svetski medij nazvao ga je i "balkanskim kavijarom", u jednom od svojih najnovijih tekstova. 

Dalje navode da je za mnoge on više od hrane, ali ni da nisu retke rasprave o tome ko ga i gde najbolje pravi. Sama reč ajvar nastala je od turske reči "haviar", što zapravo i znači poznata riblja ikra, a kao takav skupceni delikates davno se služio po restoranima u Beogradu. Danas se pravi u svakoj kući, po tradicionalnoj recepturi koju domaćicama u amanet ostavljaju majke i bake. 

- Kakav će biti ajvar najpre zavisi od toga kakva je paprika, a zatim i od spretnosti onog ko ga pravi. O njemu danas pišu svetski mediji, koji i ne znaju da su ga naše prabake u selima pravile još od davnina. Iako mnogi odustaju od pravljenja jer im je lakše da kupe teglu u prodavnici, najbolji ajvar je onaj domaći. Miris pečenih paprika u ranu jesen nema cenu i deo je naše tradicije - kaže za RINU domaćica Ivana Gorović iz Čačka. 

Do sada je napravila na stotine tegli domaćeg ajvara i sve se pojelo. U posao je uključila i svoje sinove, ali i supruga. U svaku teglu, osim paprika, utkano je mnogo truda i ljubavi, i zato je ajvar iz Srbije zapravo toliko poseban. Brojni su saveti kako ga napraviti, ali jedan sastojak je uvek neophodan, a to je ljubav. Pored toga, neophodno je znati i male tajne velikih majstora.

 

- Najvažnije je da bude dobro upržen. To znači da ćemo dobiti manje količine, ali bitan je kvalitet. Mora biti dovoljno slan, da miriše na pečene paprike i, ono što je jako važno, da bude kremast i lako razmaziv. Spremanje ajvara je gotovo onda kad se vidi dno šerpe. Tada se ovaj delikates može sipati u tegle, od sat i po do dva je dovoljno da se ajvar dobro uprži - dodaje Ivana. 

 

Neko ajvar pravi čist, samo od paprike, a neko dodaje i sastojke poput plavog patlidžana. Koju god opciju da izaberete nećete pogrešiti, jer je ovo specijlitet o kom se priča ne samo u regionu, nego i u čitavom svetu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike