Stručnjaci ističu značaj fizičke aktivnosti: Hodanjem protiv dijabetesa

10.09.2021

13:08 >> 14:29

0

Autor: P. Š.

Važna je priprema za fizičku aktivnost, od savetovanja sa svojim lekarom oko terapije, sve do ishrane i odgovarajuće obuće i odeće

Stručnjaci ističu značaj fizičke aktivnosti: Hodanjem protiv dijabetesa
Copyright FOTO/Promo

Endokrinološkinja i direktorka Interne klinike KBC Zvezdara Teodora Beljić Živković, izjavila je danas da je kod dijabetesa fizička aktivnost podjednako važna kao i terapija.

Ona je na promociji projekta “Otvori plavi krug”, istakla da redovna fizička aktivnost ima metaboličke, socijalne i efekte po mentalno zdravlje.

Pročitajte još:

– Redovna fizička aktivnost može da smanji korišćenje lekova, a neke i potpuno ukloni. Šetnja, a ne trčanje, ima isti efekat na kardiovaskularni sistem, samo duže traje – objasnila je ona.

Prema njenim rečima, važna je priprema za fizičku aktivnost, od savetovanja sa svojim lekarom oko terapije, sve do ishrane i odgovarajuće obuće i odeće.

– Šetnja je najjednostavnija, posle šetnje oboleli se ne baci u krevet mrtav umoran, već se oseća dobro – istakla je Beljić Živković.

FOTO/Promo

Predsednik udruženja “Krug dvojke Srbije” Ðorđe Branković istakao je da su šetnja, zdrava ishrana i fizička aktivnost podjednako važni kao i lečenje.

On je dodao da, iako su mlado udruženje fokusirano na dijabetes tip 2, ostaju otvoreni za sve one koji žele da im se jave i priključe.

– Ni jedan lek ne može da zameni fizičke aktivnosti, dok fizičke aktivnosti mogu da zamene lekove – izjavio je direktor Beogradskog trkačkog kruga Dragoljub Milosavljević.

Pročitajte još:

On je istakao da je nordijsko hodanje intenzivnije od običnog, ali i interesantnije za pacijente da probaju nešto novo.

Škola nordijskog hodanja, u okviru projekta “Otvori plavi krug”, počeće 15. septembra i trajaće dva meseca, a fizičke aktivnosti su raspoređene tri puta nedeljno, dok će se petkom održavati mini izleti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike