Čamci će se ovog leta ipak voziti na Uvačkom i Zlatarskom jezeru: Pronađeno kompromisno rešenje

23.03.2021

13:24 >> 14:22

0

Autor: Jovana Vrećo

Ministarstvo zaštite životne sredine obavilo je razgovore sa direktorima Specijalnih rezervata prirode i odložilo primenu za ovu godinu

Čamci će se ovog leta ipak voziti na Uvačkom i Zlatarskom jezeru: Pronađeno kompromisno rešenje
Copyright RINA

Vlasnici plovila na Zlatarskom i Uvačkom jezeru ove godine će moći da odahnu, jer ipak će imati dovoljno vremena da promene motore na svojim čamcima i prebace ih na elektro pogon.

Ministarstvo zaštite životne sredine obavilo je razgovore sa direktorima Specijalnih rezervata prirode i odložilo primenu za ovu godinu.

– Motori na benzinski pogon koji se sada koriste zagađuju životnu sredinu i taj ekološki problem moramo da eleminišemo što pre. Svesni smo da ljudi žive od tog posla, tako da će promena benzinskih motora na elektro pogon biti obavljena u dogledno vreme uz asistenciju ministarstva – rekla je za RINU, Irena Vujović ministarka zaštite životne sredine.

RINA

Jedna od najvećih atrakcija za sve posetioce turističke lokacije kod Nove Varoši upravo je vožnja Zlatarskim i Uvačkim jezerom, koja su svojevrsni biser ove planine.

Čamdzije ističu da će promeniti motore na plovilima, ali da je potrebno da se obezbede adekvatni uslovi.

RINA

– Pojedini elektro motori se jako brzo prazne i nemoguće obaviti vožnju, čamac bi stao nasred jezera. Ovi čije batarije mogu dugo da traju su poprilično skupi i zato je potreban odrđen vremenski period kako bi mogli da uložimo u to. Ne bežimo od te uredbe i nadamo se da se na ovaj način konačno pronaći zajedničko kompromisno rešenje koje je za dobrobit svih. Za razvoj turizma na Zlataru, ali i za očuvanje životne sredine – izjavio je Danilo Paunović vlasnik čamca na Uvačkom jezeru.

Pročitajte još:

Čamce sa benzinskog na elektro motore moraće prebaciti i vlasnici vikendica koji jedino čamcima mogu stići do svojih objekata, ali i na taj način će funkcionisati skela koja nekoliko puta sedmično prevozi meštane od Kokinog Broda do njihovih sela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike