U planinskim selima Golije pala nova tura snega: Poljoprivrednici se plaše jedne pojave - može uništiti useve malina!

10.04.2022

18:35

0

Svi putevi su za sada prohodni

U planinskim selima Golije pala nova tura snega: Poljoprivrednici se plaše jedne pojave - može uništiti useve malina!
RINA

Tokom noći od 10 do 30 cenimtera novog snega u višim planinskim predelima, palo je na teritoriji opštine Ivanjica. Svi putevi su za sada prohodni, a mehanizacija je na terenu i radi na raščišćavanju.

- Na kolovozima u višim predelima ima oko dva centimetra snega. Za sada je sve prohodno i nadamo se da će tako i ostati. Najrizičnije je preko Golije, jer jak vetar za nekoliko minuta može da zaveje deonicu Preko Brdo - Odvraćenica - Golijska Reka - kaže Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

RINA
 

Iako nove snežne padavine nisu zadale veće probleme i za sada nema neprohodnh puteva, u velikom problemu bi se mogli naći malinari ovog kraja jer vremenske neprilike mogu uticati na količinu roda.

- Biće veoma kritično ako se noćas spusti temperatura u minus. Ako bude mraz ne piše se dobro za voće koje je u dobroj fazi rada i razvijanja. Gledamo u nebo i nadamo se najboljem. Sneg nije toliko opasan, niti može da uzrokuje veću štetu, ali jak minus bi značio desetkovanje roda. Mladi listići na stabljici, a i sami lastari su puni tečnosti jer su urađena prihranjivanja samih plantaža sa mineralnim đubrivima - izjavio je malinar Dobrivoje Radović.

RINA
 

U ravničarskim krajevima i u dolini reke Moravice, radovi u malinjacima su uveliko u toku. Na brdskoplaninskom području nisu krenuli u punom intenzitetu jer još uvek nije otopio ni stari, a već je pao novi sneg.

 

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti