Ovaj Čačanin jedan je od retkih koji ne prati kolika je cena goriva: Za njegov biznis uspeh je zagarantovan (FOTO)

06.04.2022

21:23

0

Vladimir razvio posao budućnosti

Ovaj Čačanin jedan je od retkih koji ne prati kolika je cena goriva: Za njegov biznis uspeh je zagarantovan (FOTO)
1649149477_cacak-auto-el-pogon-fotorina1_(2) - Copyright RINA

Strah od nestašice goriva i njegova rekordna cena uticali su na povećanu potražnju za automobilima na elektro i hibridni pogon. Na najvećem udaru zbog poskupljenja naftnih derivata našli su se privredni subjekti koji se bave prevozom, pa se dugo čekalo da se sazna za koliko će prevoznici i taksisti podići cenu svojih usluga. Ipak, za Vladimira Mijailovića iz Čačka nema bojazni jer je on svoju računicu već pronašao, i to u upotrebi vozila na elektropogon, za koje mu nisu potrebni ni dizel gorivo, ni benzin, već samo - struja. Tako je postao prvi, a za sada i jedini koji je u gradu na Moravi doneo osveženje, jer kad ulicama prođe nečujni "tesla", niko ne ostane ravnodušan.

- Odavno datira ta moja ideja, kada sam, kao bankar, sedeo u maloj kancelariji, razmišljajući o tome kako da za svoju petočlanu porodicu obezbedim dodatnu egzistenciju. Ubacio sam dva vozila u taksi, na kojima se videla parola "eko grin". Kada su me pitali šta to zapravo znači, strpljivo sam svima objašnjavao. Kasnije sam otvorio svoje taksi udruženje, a sva vozila u njemu su bila hibridna, koja nisu štetna za okolinu. Kad se pojavila mogućnost da uvedemo potpuno električna vozila nismo ni trenutak oklevali, a udruženje radi pod parolom da se na svake tri godine menjaju vozila - kaže za RINU Vladimir. 

Mladi Čačanin sve pogodnosti električnog automobila stavio je na papir i izveo računicu. Kada je počela krizna situacija, shvatio je kako je njegov poslovni potez bio pun pogodak. 

- Kada vidite koliko košta litar dizela ili benzina ili vožnja na TNG ili CNG, u odnosu na kilovat električne energije, izračunao sam koliko je isplativa investicija kupovine vozila na električni pogon, sa jednim punjačem jače snage i zapremine. Takođe, nemate veliki i mali sevrsis na koje mnogi daju na stotine evra, dovoljno je samo da odete u salon da vam pregledaju bateriju i zamene filtere klime. Tako da je mnogo povoljnije voziti auto na električni pogon. Kada pogledate da svaka kuća ima bar po dva automobila, svakako se isplati imati jedan na električno punjenje - rekao je Mijailović.

Dodaje da je vozilo koje nosi ime po slavnom sprskom naučniku Nikoli Tesli samo po sebi odličan marketing. 

- Kada imate auto koji sam upravlja, snima sve oko sebe, sam registruje semafore, znakove, pešake i motore, onda je to za mene auto budućnosti. Odlučio sam da ga ubacim u svoj vozni park i Čačani sada imaju priliku da se voze u njemu - kazao je Mijailović.

Manje izduvnih gasova, manje aerozagađenje i manji troškovi čine vozila na elektropogon isplativijim na duže staze. Njihova početna prodajna cena jeste viša u odnosu na automobile na konvencionalan pogon, ali se to ulaganje isplati, a Vladimir iz Čačka jedan je od najboljih primera za to.

Ono što je neophodno svakako su razvijena saobraćajna infrastruktura i postavljene punilice na javnim mestima, kako bi čačanske ulice mogle da prime još veći broj automobila budućnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike