Ljubica je dve godine plela samo jedan prsluk: Nesvakidašnji unikat stiže sa Golije za Vučića - sa posebnim razlogom (FOTO)

24.03.2022

10:32

0

Njen gest je dokaz da ovi planinci na sebi svojstven način znaju da se zahvale

Ljubica je dve godine plela samo jedan prsluk: Nesvakidašnji unikat stiže sa Golije za Vučića - sa posebnim razlogom (FOTO)
1648112651pulover-sa grbom,foto - Copyright RINA

Nema dileme da ja za ostanak i opstanak na selima najvažnija dobra putna infrastruktura, da se u zimskim mesecima može proći do kuće, a u proleće da se ne upadne u blato i rupe. Meštani koji žive pod Golijom, jednom od najsurovijih srpskih planina, decenijama su čekali da njihov izlokani makadam promeni izgled, a sada se njihov veliki san ostvaruje.

Do Devića je urađeno 6,5 kilometara, a očekuje se da do juna meseca do centra sela zablista asfalt. Da ovi planinci na sebi svojstven, domaćinski način znaju da se zahvale dokaz je i Ljubica Blagojević koja je dve godine plela prsluk kao poklon za predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji se i sam uverio u probleme ovih vrednih ljudi.

- Počela sam ga plesti kada je predsednik naredio da nam se uradi put za Deviće koji je bio u strašnom stanju. Sa zadovoljstvom sam ga radila i nadam se da ću uspeti da mu ga uručim. To je u znak zahvalnosti što je bio čovek pre svega prema nama planincima na koje je malo ko obraćao pažnju - rekla je Ljubica.

RINA
 

Vodila je računa, kako kaže, o svakom detalju zato je pletnje i potrajalo tako dugo. Poklon jeste simboličan, ali je dokaz da ljudi nikad neće zaboraviti veliku stvar koja je nakon toliko godina urađena za njihov kraj.

- Načinjen je od vune koju je ošišala sa svog stada i pravo je umetničko delo. Na leđima je raznim bojama rudica majstorskim rukama izvezen veliki nacionalni grb Srbije, dvoglavi orao sa krunom, verno kao na najotmenijim tapiserijama, a isti vaz, manje veličine, ukrašava levi rever ovog ručno izrađenog odevnog predmeta - kazala je vredna planinka.

Ova podgolisjka sela iako surova i dalje se jedna od najživljih u Zapadnoj Srbiji. Škole imaju čak oko 150 učenika, a sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu. Dok put nije bio urađen vozači u autobusu nosili su kramp da poravnaju put gde zapne da pređu, dok su dobavljači masovno otkazivali snabdevanje osnovnim namirnicama ovaj kraj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike