Kapija Zapadne Srbije najveći građevinski poduhvat u ovom delu zemlje: Most preko Đetinje krasiće grad Užice i spojiti sa Bajinom Baštom

18.03.2022

17:52

0

Nova obilaznica pospešiti urbanistički razvoj, povećati bezbednost saobraćaja i značajno smanjiti aero-zagađenje

Kapija Zapadne Srbije najveći građevinski poduhvat u ovom delu zemlje: Most preko Đetinje krasiće grad Užice i spojiti sa Bajinom Baštom
1647603429_uzice-obilaznica-pocetak-radova-fotorina_(2) - Copyright RINA

Još jedan istorijski dan za region Zapadne Srbije. Dugočekani i dugonajavljivani radovi na projektu obilaznice oko grada na Đetini, koja će spojiti Užice sa Bajinom Baštom, a dalje sa Republikom Srpskom započeti su danas, čime san mnogih generacija zapadne Srbije, a i šire, uskoro postaje java.

Izgradnja obilaznice, dužine oko 4,85 kilometara i vrednosti od 29,8 miliona evra predstavljaće vezu između državnog puta Užice – Zlatibor sa putem Užice –Kadinjača–Bajina Bašta.

Na novoj deonici biće i most preko reke Đetinje dužine oko 252 metra koja predstavlja graditeljski poduhvat nazvan kapija Zapadne Srbije. 

Danas započeti radovi su pripremni radovi i ne zahtevaju veći broj radnika kao i mehanizacije, objasnila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević na otvaranju radova.

Ona je kazala kako ne sumnja da će kineski izvođač radova ispoštovati planiranu dinamiku i da će sve biti okončano za dve i po godine.

"Ovo je projekat na koji čekamo decenijama i važan je za sve stanovnike ne samo Užica nego i Zlatiborskog okruga. Obilaznica će ubrzati tok saobraćaja, smanjiti gužve, a biće i smanjeno aero-zagađenje u samom gradu Užicu", kazala je gradonačelnica tog grada Jelena Raković Radovijević. 

 

Posebno je zahvalila svima koji su omogućili da radovi krenu danas i koji su od starta učestvovali u realizaciji projekta.

Izvođač radova je renomirana kineska kompanija "Power Construction Corporation of China Limited", a predstavnik te kompanije Slobodan Božović naveo je da deonica izgleda naizgled kratka, ali da je u pitanju ogroman inženjerski poduhvat. 

"Most preko reke Đetinje biće jedan od najzahtevnijih i najvećih poduhvata na čitavoj teritoriji Zapadne Srbije. Mogu slobodno da kažem, budući ukras za grad Užice. Nećemo dozvoliti mogućnost za nepredviđene okolnosti i nastojaćemo da predupredimo moguće nepovoljne okolnosti i završimo sve u planiranom roku. Obilaznica ima ogroman značaj za sve stanovnike ovog kraja", rekao je Božović.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nedavno boravio u Užicu i kazao da će nova obilaznica pospešiti urbanistički razvoj, povećati bezbednost saobraćaja i značajno smanjiti aero-zagađenje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike