Sjajne vesti za Kikinđane! Počinje izgradnja fabrike vode!

09.03.2022

12:12

0

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je da će fabrika biti gotova za dve godine

Sjajne vesti za Kikinđane! Počinje izgradnja fabrike vode!
Profimedia - Copyright Profimedia

Investicija vredna 11,4 miliona evra, u prvoj fazi oko devet miliona trebalo bi da građanima Kikinde u roku od dve godine obezbedi zdravu pijaću vodu, a početak izgradnje fabrike vode obišao je danas ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je zahvalio Nemačkoj i Investicionoj banci KFW koji daju veliku podršku Vladi Srbije u izvođenju velikog broja projekata u lokalnim samoupravama.

- U pitanju su ekološki i komunalni projekti koji su bili neophodni. U Kikindi prisustvujemo početku radova na jednom projektu koji je od velikog značaja za građane Kikinde. Znamo da imamo problem i u drugim vojvođanskim gradovima sa vodom. Uložili smo mnogo energije da bismo pripremili ove radove - istakao je Momirović i dodao:

- Želimo da izgradnja ove fabrike vode bude uspešan projekat koji će biti prenet i na druge gradove kojima je potreban. Tako bismo u narednih pet do sedam godina rešili snabdevanje ispravnom vodom - rekao je Momirović.


Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač rekao je da je ovo veliki dan za Kikindu, jer zvanično počinju radovi na izgradnji fabrike vode.

- Zahvaljujem ministru Momiroviću koji je danas sa svojim timom došao u posetu Kikindi, gospodinu Hartmanu iz KFV-a jer su doprineli da počne ovaj veliki projekat. Kada imate višedecenijski problem i ne znate kako da ga rešite, a onda počne rad na rešavanju problema i nalaženju najbolje tehnologije veliki je pomak. Kikinđani će konačno imati vodu kakvu zuslužuju - rekao je Lukač.

Rudiger Hartman ispred Razvojne banke Nemačke rekao je da je sardnja sa Vladom Srbije uspešna i da je u oblast vodosnabdevanje do sada uloženo 80 miliona evra od čega je korist do sada imalo oko 20 opština u Srbiji.

- Projekat u kojem Kikinda učestvuje je faza pet projekta vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda sa ukupnim budžetom od 21 milion evra. Jedna od glavnih investicija je ova u Kikindi za koju je KFW obezbedio šest miliona dok je ostatak obezbedilo ministarstvo i Grad Kikinda - rekao je Hartman.

Fabrika vode u Kikindi trebalo bi da bude završena za dve godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike