Poplava uništila skoro sve mostove u Lučanima, mukama stanovnika konačno došao kraj: Grade se četiri nova mosta u Đeraću!

23.02.2022

09:46

1

Precizirano je da će mostovi u Dljinu i Krstacu biti izgrađeni na postojećim mestima

Poplava uništila skoro sve mostove u Lučanima, mukama stanovnika konačno došao kraj: Grade se četiri nova mosta u Đeraću!
16456084451582035275lucani-most-teretni-saobracaj-fotorina7 - Copyright RINA

Većina mostova na teritoriji opštine Lučani poprilično je oštećena usled poplava koje su prethodnih godina zadesile Dragačevo. Novi saobraćajni mostovi biće izgrađeni u Dljinu, Krstacu, Tijanju kao i pešački most u Đeraću. 

- Mostovi su u izuzetno lošem stanju, ali je njihova izgradnja neophodna zbog stvaranja uslova za pristup saobrćaja autoputu koji prolazi kroz našu teritoriju. Do sada je urađeno idejno rešenje na šta su saglasnost dali JP„Vodoprivreda“ i ostala javna preduzeća, zatim izdati lokacijski uslovi od strane nadležnog ministarstva i u toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu - izjavio je Milivoje Dolović predsednik privremenog organa opštine Lučani.

Precizirano je da će mostovi u Dljinu i Krstacu biti izgrađeni na postojećim mestima, s tim što će oba biti visinski odignuta za oko metar zbog boljeg protoka reke Bjelice.

- Širina mostova će biti 7,2 metra i pešačkih staza po 1,4 metra sa jedne i druge strane. Sledi i uređenje rečnog korita u dužini od 100 metara iznad i ispod mosta. Očekivani početak izgradnje oba mosta je krajem ove godine, a dinamika izgradnje zavisiće od vremenskih uslova pogodnih za ovu vrstu radova. Sama izgradnja jednog mosta trajaće oko šest meseci - naveo je Dolović.

On ističe da realizacija ovako značajnih kapitalnih investicija, poput navedenih mostova za opštinu Lučani, zahteva mesece planiranja. Pre izgradnje novih, neophodno je srušiti postojeće mostove i preusmeriti saobraćaj na alternativni putni pravac: Lučani – Potajnik – Tijanje – Guča. To opet zahteva, izgradnju novog saobraćajnog mosta na Tijanskoj reci kao i davno obećanog pešačkog mosta u Đeraću, takozvane Platice, kako bi meštani i drugi pešaci mogli da pređu preko Bjelice u pravcu Lučana.

RINA
 

- Tako će se u narednom periodu faktički uraditi četiri mosta, jedan pešački i tri saobraćajna, Sa izgradnjom deonice autoputa i pristupnih puteva kao i ovih mostova, kvalitativno će se unaprediti saobraćajna infrastuktura na teritoriji naše opštine, što će bitno pojačati frekvenciju i ljudi i roba. Verujem da će se značajno poboljšati plasman poljoprivrednih proizvoda naših proizvođača, posebno maline i kupine kao i ostalih plodova - navodi Milivoje Dolović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike