Beskućnici na ulici, a smeštaj "zuji" prazan: Prihvatilište za socijalno ugrožene u Kikindi uređeno letos - još se ne koristi

12.11.2020

09:34

0

Autor: Jovana Vrećo

Naime, licenciranje kasni, jer je  prihvalište organizaciona jedinica Gerontološkog centra, koji nema dozvolu da se bavi i takvim smeštajem, već samo geron

Beskućnici na ulici, a smeštaj "zuji" prazan: Prihvatilište za socijalno ugrožene u Kikindi uređeno letos - još se ne koristi
Copyright Printscreen/ Youtube

Novo, savremeno prihvatilište za beskućnike i druge osobe bez trajnog smeštaja opremljeno je letos, novcem od Vlade Vojvodine, međutim, taj prostor još uvek nema licencu za rad.

Naime, licenciranje kasni, jer je  prihvalište organizaciona jedinica Gerontološkog centra, koji nema dozvolu da se bavi i takvim smeštajem, već samo gerontologijom.

Ipak, sastanak koji je održan u Kikindi, upravo na temu “Smeštaj korisnika usluga ustanova socijalne zaštite u kovid-krizi”, možda pokrene i “otvori vrata” ovog praznog smeštaja. Na tom skupu pokrajinski ombudsman prof. dr Zoran Pavlović istakao je da je Kikinda primer dobre prakse u smeštaju i brizi o osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

– Sve nadležne službe ovde su na pravi način uključene u rešavanje problema, od gradske vlasti do svih ustanova. Nisu poklekli ni na početku pandemije kada je ovaj grad bio anatemisan i proglašen “opasnom zonom zbog kovida 19”. Zajednički rad svih službi nam pokazuje kako se smeštaj može adekvatno rešavati. Kikindski model može da posluži kao uzor drugim sredinama i za sistemsko rešavanje ove problematike – ocenio je ombudsman Pavlović.

On je, takođe, rekao da je proteklih meseci bio aktivno uključen u rešavanje konkretnih, pojedinačnih socijalnih slučajeva u Kikindi i ocenjuje da su se sve socijalne i gradske službe tada pridržavale najviših standarda. Prihvatilište je spremno da primi prve korisnike, jer je potpuno adaptirana i opremljena zgrada starog Doma učenika (nekadašnjeg Internata) koji je godinama bio prazan.

– Ono bi bilo veliko rešenje za problem smeštaja i nadamo se da će se što pre stvoriti uslovi da radi. Tokom krize moraju da se iznađu novi prostori samo za smeštaj ugroženih kategorija stanovništva – nada se direktor Centra za socijalni rad Radislav Ivetić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike