24SEDAM PANČEVO Galerija Zeleni voz: Ovu popularnu turističku atrakciju otvorio je Kusturica

03.12.2021

09:56

0

Autor: 24sedam

Na ovom jedinstvenom prostoru u Pančevu održavale su se izložbe raznih umetnika, književne večeri, čajanke, koncerti klasične muzike i promocije

24SEDAM PANČEVO Galerija Zeleni voz: Ovu popularnu turističku atrakciju otvorio je Kusturica
pančevo 7 - Copyright Printscreen/Youtube/Darko Kovaćević

Galerija Zeleni voz predstavlja popularnu turističku atrakciju u Pančevu, koja je otvorena  u leto 2002. godine, u železničkoj kompoziciji na Tamišu, koji je postavljen na platou stare železničke stanice kao spomenik tehničke kulture.

Na ovom jedinstvenom prostoru u Pančevu održavale su se izložbe raznih umetnika, književne večeri, čajanke, koncerti klasične muzike i promocije. 

Galeriju Zeleni voz je svečano otvorio poznati filmski režiser Emir Kusturica, koji je došao sa delom ekipe filma Život je čudo. Josip Veber, autor postavke, izložio je makete železnica za potrebe snimanja filma, a imao je i glavnu epizodnu ulogu u ovom Kusturičinom filmu. 

Galerija Zeleni voz je uspešno radila do 2006. godine. Tada je izvršena prenamena prostora odlukom predsedništva kluba. Klub je 2007. godine ustupio na korišćenje drugi vagon iz železničke kompozicije privatnom preduzetniku, koji je ovde otvorio kafe Voz. 

Ovaj kafić je danas veoma popularan i privlači veliki broj turista zbog nesvakidašnjeg ambijenta i prijatne atmosfere.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike