Novi Sad dobija groblje za kućne ljubimce: Biće dozvoljeno isključivo kremiranje životinja

06.01.2022

06:50

0

Vlasnici ljubimaca će imati pravo da odnesu urnu kući

Novi Sad dobija groblje za kućne ljubimce: Biće dozvoljeno isključivo kremiranje životinja
Pixabay

Ideja o izgradnji groblja za kućne ljubimce u Novom Sadu sve je bliža realizaciji. JKP “Zoohigijena i veterina” je na ponovljenom tenderu za izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradnju ovog groblja, uspelo da izabere projektanta.

Izrada projektno – tehničke dokumentacije koštaće 4.776.000 dinara sa PDV-om, a posao je pripao firmi “Domus konstrakšn” iz Inđije. Nakon što se potpiše ugovor biće potrebno 60 dana za izradu konceptualnog i idejnog rešenja, na osnovu čega će se ishodovati i lokacijska dozvola, a biće urađen projekat za građevinsku dozvolu s potrebnom dokumentacijom.

U planu je da se groblje prostire na jednom hetaru, uz zapadnu granicu parcela do Prihvatilišta za životinje (Put šajkaškog odreda bb).

Planirano je da građani imaju mogućnost isključivo kremiranja svojih ljubimaca, bez direktnog sahranjivanja, te mogućnost da pepeo prospu na zajednički uređen prostor, kao i da zakupe grobno mesto za podizanje spomenika, prostor rozarijuma gde bi urna bila pohranjena u polje koje bi imalo sadnicu ruže ili druge cvetnice i kolumbarijuma gde bi urne bile pohranjene u otvore u zidu, a preko kojih bi bila stavljena pločica.

Predviđena je mogućnost da građani urnu odnesu kući.

Na prostoru veličine jednog hektara planirana je upravna zgrada i spalionica s pomoćnim prostorom koji će se nalaziti uz zapadnu granicu parcela do Prihvatilišta. Upravna zgrada sa salom za ispraćaje imaće površinu od oko 200 kvadratnih metara, prijemna kancelarija za rad sa strankama 20 kvadratnih metara, kao i prodavnica, a sama sala za ispraćaje imaće površinu od 25 kvadratnih metara. Кrematorijum s pomoćnim objektom imaće površinu oko 100 metara.

Navedeno je da objekat može biti prizemni ili spratni, savremene arhitektonske forme. Za izgradnju je potrebno koristiti trajne materijale i konstrukcije, da ima visoko energetski efiksane sisteme i savremeno umrežene instalacije i sisteme.

Planiran je pešački i kolski pristup spalionici i eventualno pristup u dubinu parcele za ostale sadržaje. Pored svega, predviđeno je uređenje zelenih površina i staza, kao i parkinga za zaposlene i za posetioce.

Bonus video

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf