24SEDAM PANČEVO Potpisan sporazum: Grad kao centar razvoja francusko-srpske saradnje u oblasti stripa

26.11.2021

14:26

0

Autor: 24sedam

Cilj ovog sporazuma je jačanje umetničke, naučne, pedagoške i kulturne saradnje između dve zemlje

24SEDAM PANČEVO Potpisan sporazum: Grad kao centar razvoja francusko-srpske saradnje u oblasti stripa
Pančevo strip - Copyright Opština Pančevo

Danas je u Pančevu potpisan sporazum o saradnji u sklopu rezidencijalnog programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije, a koji se od 2020. godina održava u dva grada, Angulemu i Pančevu.

Sporazum o saradnji, drugi u nizu u okviru ovog programa, potpisali su gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Pjer Lungereti, generalni direktor Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (CIBDI), Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije i Monika Husar, direktorka agencije Komunikart iz Pančeva. Potpisivanju su prisustvovali Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta, Saša Rakezić – Zograf, umetnički direktor ukrštenih rezidencija i Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu.

Opština Pančevo
 

Cilj ovog sporazuma je jačanje umetničke, naučne, pedagoške i kulturne saradnje između dve zemlje, Republike Srbije i Republike Francuske, između dva grada i institucija kulture. Ova saradnja i prvi sporazum potpisan je u julu 2019. godine, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji. Sada se programu priključuje i Narodna biblioteka Srbije i ovim potvrđuje nastavak projekta i produžetak saradnje. Pančevo na ovaj način još jednom potvrđuje epitet grada kulture, centra umetnosti i savremenih umetničkih formi u ovom delu Evrope.

Partneri su se saglasili da zajednički rade na projektima ukrštenih rezidencija francuskih i srpskih autora, organizuju programe obuke namenjene crtačima i ilustratorima, ali i bibliotekarima, da rade i razvijaju naučnu saradnju u vidu studija i članaka koje se tiču srpskog stripa u cilju uspostavljanja bibliografske baze, organizuju razmenu dokumenata, učestvuju u prenosu kompetencija i razmenjuju bibliografske podatke (thesasurus, katalozi…), rade na projektima koproduciranih izložbi, kao i pozajmici stripovskih radova radi obogaćivanja izložbi, osmišljavaju projekte saradnje u oblasti očuvanja srpskih strip kolekcija, kao i digitalizacije originalnih dela iz oblasti srpskog i šire, jugoslovenskog, stripa.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike