Hajduci su pošteno mastili svoje junačke brke: U Dragačevu se ćevapima "prkosi" temperaturi od plus 40 stepeni (FOTO)

26.06.2021

15:30 >> 16:02

0

Autor: Jovana Vrećo

Meštani kažu da ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja

Hajduci su pošteno mastili svoje junačke brke: U Dragačevu se ćevapima "prkosi" temperaturi od plus 40 stepeni (FOTO)
Copyright RINA

Kada su se srpski hajduci odmetali u šume i borili protiv Osmanlija jako im je važno bilo u boj krenuti punog stomaka, zato su sa sobom nosili sve što im je neophodno za dobar zalogaj.

Tako je nastao specijalitet po kom se, osim trube, nadaleko prepoznaje Dragačevo. Meštani kažu da ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja.

– Specijalitet je dobio naziv po hajducima, jer nisu imali mnogo vremena da spremaju, a trebala im je jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda jedino mesto u Srbiji gde se pravi, dok u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk – kazao je za RINU, Vladimir Ćurčić idejni tvorac manifestacije “Hajduk fest”.

RINA

Majstori svog zanata otkrivaju tajnu kako se hajdučki ćevap pravi, ali i naglašavaju da nigde ne može da ispadne toliko dobro kao u Dragačevu. Najbitniji sastojak je svinjsko meso i to od vrata, a po mogućustvu najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.

– Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži pa potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv – rekao je Ćurčić.

RINA

Koliki su Srbi zapravo gurmani dokazuje i činjenica da iako su temperature skoro u plusu čitavih četrdeset stepeni, to ih nije sprečilo da se na tradicionalnoj manfestaciji u Guči okupe u velikom broju i pokažu svoje umeće.

Princip spremanja hajdučkog ćevapa kod svih je isti, a pobednika odlučuju samo sitnice.

Pročitajte još:

– Želimo da očuvamo nešto što je pre svega naše domaće, a zatim dobro i ukusno. Ova relativno mlada, treća po redu manifestacija, otpočela je sa idejom da se održi tradicija pripreme hajdučkog ćevapa, kao dragačevskog specijaliteta. U kulinarskom nadmetanju ove godine učestvuju brojne ekipe iz Dragačeva i okruženja – zaključio je Vladimir.

Ko se usudi da proba ovu hajdučku kalorijsku bombu dobro ju je pomešati sa alevom paprikom i domaćom ljutom, pogodno bi bilo da to bude dragačevska šljivovica, a onda ostaje samo da se pomolite da ne skoči pritisak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike