Branko iz Sokolića balira seno u fantastične kocke i valjke koje vidite u poljima (FOTO)

11.07.2021

16:05

0

Autor: J. V.

Izvor: RINA

Nekada se seno plastilo na plus četrdeset, a danas su tu mobu zamenile mašine

RINA

Jul je mesec kad pokošena polja najlepše izgledaju, jer upravo tada vredni domaćini baliraju seno i pripremaju ga za zimu.

Prolazeći pored njih ne možete, a da ne primetite savršeno oblikovane kocke i valjke.

Mehanizacija je čak i polju preuzela primat, pa tako se više ne organizuju teške mobe na kojima je učestvovalo čitavo selo da bi se formirao plast sena, nego se sada radi lakše i brže sa mašinama.

RINA

– Ranije se to plastilo pa se trpalo na rozge, sada toga više nema jer nema ni naroda. Posao je osavremljen pomoću mašina, radi se sa presama. Pokosi se, sačeka da se osuši, pograbi se na otkose, i kroz livadu se prođe sa balirkom – rekao je za RINU Branko Komadinić iz sela Sokolići kod Čačka.

RINA

I upravo od mašine zavisi da li će balirano seno imati oblik valjka ili kocke. Kasnije se koristi za prehranu stoke, ali je ovih dana i jedna od najčešćih scenografija kada je u pitanju fotografisanje za društvene mreže.

RINA

– Ako se prave kock tu treba više radne snage, pa čak i do četiri radnika jer moraju da se pokupe i posebno ispresuju. Za rolo bale jedan čovek je dovoljan. Vidimo omladini često dolazi dok radimo da se fotografišu, pa im mi onda i objanimo kako one nastaju i kako su srećni što ne moraju sada kod babe i dede da plaste, vremena su se promenila – kaže Branko.

Pročitajte još:

Sve je manje onih koji se bave ovim poslom, tako da ovaj domaćin iz Sokolića ne balira samo komšijske, već i livade iz susednih sela.

Tako da ako vas put navede u ovaj kraj zapadne Srbije i vidite seno koje je namešteno pod konac, koje stvara autentičan sprski pejzaž vrlo je moguće da je to Brankovih ruku delo.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti