Zverev najavio, Novak potvrdio: Ne želimo da nastavimo sezonu pod ovim uslovima

16.02.2021

17:28 >> 17:30

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser sveta najmanje pričao o tenisu posle plasmana u polufinale AO

Zverev najavio, Novak potvrdio: Ne želimo da nastavimo sezonu pod ovim uslovima
Copyright AP Photo/Andy Brownbill

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale Australijan opena posle fenomenalnog meča i pobede protiv Aleksandra Zvereva (3:1), ali je na konferenciji za medije najmanje pričao o tenisu.

Zverev je nagovestio da bi naredne nedelje mogle da budu veoma burne što se tiče nastavka teniske sezone, što je postalo sasvim jasno posle reči prvog reketa planete.

– Ono što vidimo nije normalno, nije nešto na šta smo navikli. Top igrači su jedni od najspremnijih, to se pokazalo u prošlosti, a sada imate Beretinija, Rafu sa problemima s leđima, ja sam povređen, Saša se mučio, Dimitrov… Očigledno je da nešto moramo da uradimo u ovim okolnostima – kazao je Novak, pre nego što je doveo u pitanje nastavak sezone. A razlog je boravak u karantinu…

– Ne mogu da se žalim u odnosu na neke igrače koji nisu mogli da izađu iz sobe 14 dana, niti želim da sedim i žalim se kroz šta smo prošli, ali moramo da bude iskreni i realni da ima uticaja na fizičku spremu igrača. Ovo nije normalno. Ok, tako je kako je, nadamo se da je privremeno, ali pričajući sa mnogim igračima, složili smo se da ne želimo da nastavimo sa sezonom ako budemo morali da prolazimo kroz karantin na većini turnira.

Kazao je srpski as da dve strane što pre moraju da sednu za pregovarački sto.

– Ovo je nešto o čemu bi trebalo da se raspravlja, čekam neke odgovore, želim da shvatim kako će izgledati sezona posle Australijan opena, jer ovo definitivno nije dobro za igrače. Grend slem je grend slem, finansijski aspekt je ovde jedan od najvećih razloga zbog kojeg su mnogo igrači došli u Melburn i prihvatili karantin. Ali na nekim drugim turnirima, posebno iz serije 250 i 500, koji će imati velike finansijske redukcije, to neće biti slučaj. Čuo sam mnogo pritužbi, ne upirem prstom ni u koga, govorim šta se dešava, govorim o realnosti i moramo da razgovaramo o tome. Moramo da nađemo način…

Tanjug/ AP Photo/ Andy Brownbill

Rešenje bi moglo da se pronađe u “mehuru”, po ugledu na završnicu prošle sezone NBA lige.

– Čuo sam da igrači pričaju o tome. Da se odabere jedno mesto na kojem će se odigrati svi turniri. Tri-četiri nedelje, pa isto toliko vremena za odmora, pa povratak… Moramo da razgovaramo o opcijama, jer ne znam kako će ovako funkcionistati. Moramo da budemo realni, ono što smo doživeli u Australiji je daleko bolje nego ono kroz šta prolazi većina Evrope u smislu restrikcija i pravila, propisa, karantina… Većina sezone će biti u Evropi, ATP je izašao sa pravilom “igrač plus dva”, tako da ne možete da vodite porodicu. U zavisnosti gde igrate, u nekim zemljama su bolji uslovi, ali bez obzira možete da vodite samo dva člana. To znači da ćemo praktično biti u “mehuru” na svakom turniru, što je ok ako nema karantina. Čuo sam da neke zemlje ne žele da prime građane određenih drugih zemalja zbog mutacija virusa. Ne znam kako ćemo se nositi s tim, iskreno, ali veoma brzo moramo da da rešimo stvari jer se sezona počela, fizičko stanje igrača je pod velikim znakom pitanja. Moramo da razgovaramo.

Što se tiče meča sa Zverevim, Novak je istakao da je bio pravi rolerkoster, u svakom smislu te reči.

– Bilo je mnogo bitnih detalja, teško je izabrati jedan momenat u meču kada sam mislio da sam ga prelomio. Nisam dobro počeo, bilo mi je potrebno vreme da se zagrejem i da se osećam komforno prilikom rotacija, promena pravaca, udaraca… Na kraju prvog seta sam počeo da se osećam bolje na terenu i da igram bolje. Bio je težak meč, osećam se veoma iscrpljeno, gurali smo jedan drugog do limita. Kada sam ulazio u meč znao sam da će verovatno biti najteži u dosadašnjem toku turnira i bilo je tako do poslednjeg servisa, svako je mogao da pobedi.

U naletu emocija, u jednom trenutku stradao je i Novakov reket, i utisaka je da su stvari za Srbian od tog momenta krenule u željenom smeru.

Profimedia

– Bilo je olakšanje za mene, ali ne bih preporučio takvo oslobađanje. Naravno da nisam ponosan na taj momenat, ali prolazite kroz mnogo različitih emocija Imam demone s kojima se borim, siguran sam da ih svako drugi ima, svako se na svoj način nosi s tim. Danas mi je pomoglo, ali nisam nameravao da baš na takav način pomognem sebi. Jednostavno, akomuliralo se mnogo toga, bio je važan momenat, promašio sam neke udarce, i jednostavno sam pustio.

Prvi teniser sveta istakao je i da povreda zadobijena tokom meča trećeg kola protiv Frica sve manje utiče na njegova izdanja.

– Pozitivno je da sam se danas osećao najbolje, od početka drugog seta do kraja meča. Znači da ovo ide u pravom smeru, držim fige da tako ostane do kraja. Ni sutra neću trenirati, želim da nastavim sa ovom vrstom rutine i strategijom da ne treniram u slobodnom danu. Ne osećam da mi je potrebno da treniram kako bih nešto poboljšao, igrao sam dovoljno tenisa prethodnih meseci, imao mnogo mečeva. U ovom trenutku najvažniji je oporavak.

Pročitajte još

Novak će se u polufinalu sastati sa najvećim iznenađenjem ovosezonskog Australijan opena, Rusom Aslanom Karacevim.

– Iskreno, ne znam mnogo o njemu… Nisam ga gledao kako igra pre Australijan opena, ispratio sam ga ovde. Zadivio me je, kao i mnoge druge, svojim kreatanjem, jačinom udaraca sa osnovne linije, sjajnim bekendom… Diktira igru, pogađa i forhende… Vratio se iz dva seta minuta protovvii Feliksa, danas je bio solidan protiv Grigora, koji nažalost nije mogao da igra svoj najbolji tenis. Biće mu prvo polufinale grend slema, najveći uspeh dosad. Nema šta da izgubi, motivisan je, očekujem da izađe i prikaže svoju najbolju igru, da proba da pobedi. S razlogom je stigao do ovde, čestitam mu na velikom uspehu, biće to naš prvi susret i nadam se da ću biti fizički spreman. Radujem se – rekao je Novak Đoković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike