Tri moguća rešenja za velike probleme "orlova"

09.11.2020

06:17 >> 13:30

0

Koje su opcije na raspolaganju Ljubiši Tumbakoviću ako Italijani ostanu selektori za baraž sa Škotima

Tri moguća rešenja za velike probleme "orlova"
Copyright MN Press

Na vest da će reprezentacija Srbije u četvrtak na stadionu “Rajko Mitić” igrati bez fudbalera iz Serije A, logično se postavlja pitanje šta će se desiti sa “orlovima” ako Italijani stvarno odluče da postanu selektori našeg nacionalnog tima.

Kako će izgledati sastav za meč sa Škotskom bez Nikole Milenkovića, Darka Lazovića, Sergeja Milinković-Savića, Saše Lukića… Da li će izostanak “Italijana” usloviti i promenu taktike i povratak iz 3-4-1-2 u 4-4-1-1, ili neku drugu formaciju sa četvoricom u poslednjoj liniji tima?

Pročitajte još: Šta tačno piše u odluci iz Italije

Za početak će se svi složiti da će se najmanje spora voditi oko mesta među stativama: Predrag Rajković ili Marko Dmitrović? Forma ne favorizuje nijednog, ali ako je do kontinuiteta, pa i solidno odrađenog posla u Oslu protiv Norveške, onda je Rajković viđen sa “jedinicom” na dresu.

Rajković je na meču u nedelju dobio jak udarac, ali je nastavio da brani Profimedia

Najveći problem će biti odbrana, a kada se i reše njena personalna pitanja, biće potrebno odrediti u kakvoj će formaciji čekati škotske napade.

Sa 3-4-1-2, na centralnoj poziciji zaigrao bi Stefan Mitrović, dok bi levo od njega Tumbaković mogao da počne sa Strahinjom Pavlovićem. Kapiten Aleksandar Kolarov je uprkos svim italijanskim preprekama stigao u Srbiju, ali sa povredom butnog mišića koja bi mogla da ga eliminiše iz tima, tako da mladog defanzivca Monaka treba očekivati na terenu od prvog minuta na meču decenije.

Tanjug/AP Photo

Na desnoj strani štoperske linije izbor je Uroš Spajić ili Nikola Maraš, uz nešto veće šanse da prednost ipak dobije član Fejnorda pre nego igrač španskog drugoligaša Almerije, kome bi to bio debi.

Ovakav raspored halfova diktira dalje obavezu da Mijat Gaćinović u nadležnost dobije kompletni desni bok, dok bi na levoj strani zaigrao Filip Kostić. Alternative još rovitom Kragujevčaninu bili bi Mihajlo Ristić i Filip Mladenović, koji jedini u ovom trilingu nije imao probleme sa povredom poslednjih nedelja.

Između dva boka operisaće sasvim sigurno Nemanja Gudelj i drugi zadnji vezni će biti Nemanja Maksimović ili Luka Milivojević.

Sa centralnim veznim Kristal Palasa “orlovi” će dobiti sigurniji pas, čvrstinu u odbrani, pa bolji prekid, kao i šut sa distance, dok je Maksimović, sa druge strane, pokretljiviji od svog iskusnijeg kolege. Brzina mu daje sposobnost da se iznenada pojavljuje kod protivničke druge stative, da se ubacuje u završnice napadačkih akcija, pa da se hitro vrati na poziciju ako mu je negde zakazala ofanziva i protivnik se dokopao lopte. Nije beznačajna činjenica da je 25-godišnji momak rođeni pobednik i da ga taj mentalitet šampiona iz Litvanije i Novog Zelanda čini posebnim baš kao i Rajkovića, Gaćinovića i Sergeja Milinković-Savića.

Ako se ovde zastane sa određivanjem napada zbog podsećanja na jednu od čestih poruka slavnog Radomira Antića pred važne utakmice – “jedno je sigurno, nećemo se baviti improvizacijama”, pa se osvrnemo na članove ovog, od Italijana, iznuđenog tima, lako ćemo doći do zaključka da su ovde improvizacije bile minimalne. Žrtva sistema bi bio Gaćinović koji u klubu nikad nije korišćen kao bočni igrač sa zadatkom da pokriva celu desnu stranu , ali je zato još u mandatu Slavoljuba Muslina isproban u reprezentaciji na toj poziciji. Ipak, prvi put će naspram sebe imati najboljeg levog beka sveta Endrjua Robertsona iz Liverpula, što mu usložnjava posao i tera ga na najveći oprez kada Škoti imaju posed.

Osim ove “improvizacije” , moguće je da Tumbaković postavi “orlove” u 4-4-1-1 ili 4-2-3-1, gde bi do izražaja došao deficit bekova, sa akcentom na one koje pokrivaju desnu stranu. Uz taj očigledni minus, ovde bi se kao nedostatak pojavio i desnokrilni igrač, jer Nemanja Radonjić ove jeseni kuburi sa formom, a sada i sa povredom. Ništa bolje nije ni na levoj strani ako bi se pokazalo da Kostić nije dovoljno spreman da igra posle mesec i po dana pauze zbog povrede kolena.

Dakle, povratak na četvoricu u poslednjoj liniji skoro pa da ne dolazi u obzir, bilo da su “Italijani” na raspolaganju selektoru ili da se tim za četvrtak uveče stvara bez njih.

Profimedia

U to ime treba razmišljati da će Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić biti najofanzivniji deo ekipe, a da se kod ooredeljivanja za 11.člana ekipe treba pri setiti još jedne Antićeve devize – “nećemo biti inferiorni u odnosu na protivnika, kako god da se on zvao“.

Pod tim uslovom Sergej će biti u timu, jer se, kažu tako, snašao i došao u Srbiju, a iza sebe ima i dva vanserijska nastupa protiv Norveške i Turske. Igraće visoko gore, gotovo uz bok Mitroviću, ali će po porrebi biti prekomandovan niže, između Maksimovića i Gudelja u veznoj liniji. Ukoliko SMS nije uspeo da se probije kroz italijanske birokratske barikade, tada će Milivojeviću biti dodeljena uloga Gudelja, koji bi se onda pomerio bliže Tadiću i Mitroviću.

Varijanta A: (3-4-1-2): Rajković – Spajić, S.Mitrović, Pavlović (Kolarov) – Gaćinović, Maksimović, Gudelj, Kostić (Ristić) – Tadić – A. Mitrović, Milinković-Savić.

Varijanta B: (3-5-1-1): Rajković – Spajić, S.Mitrović, Pavlović (Kolarov) – Gaćinović, Maksimović, Milivojević, Gudelj, Kostić (Ristić) – Tadić – A. Mitrović.

Varijanta C: (4-4-1-1): Rajković – Spajić (Gaćinović), Mitrović, Pavlović, Kolarov (Ristić, Mladenović) – Gaćinović (Radonjić, Ranđelović), Maksimović, Gudelj, Kostić – Tadić (Milinković-Savić) – A. Mitrović.

Najbolji tim: Rajković – Milenković, S. Mitrović, Pavlović (Kolarov) – Lazović, Maksimović, Gudelj, Ristić (Kostić) – Tadić – A. Mitrović, Milinković- Savić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike