Novak odgovorio na Rafine komentare, pa pričao o vakcini i o dokumentarcu koji sprema

19.04.2021

17:24 >> 17:48

0

Autor: N. St.

Zanimljive izjave srpskog asa

Novak odgovorio na Rafine komentare, pa pričao o vakcini i o dokumentarcu koji sprema
Copyright Promo/Serbia open

Spreman je Novak Đoković za početak turnira u Beogradu. Potvrdio je to i na konferenciji za štampu uoči starta takmičenja gde je pričao o raznim temama.

Jedna od glavnih bile su reči Rafaela Nadala koji je nedavno rekao da „nije opsednut rekordima“ i tako je „pecnuo“ srpskog igrača.

– Njegova je stvar kako želi i razmišlja, ne mogu da pričam u njegovo ime i da govorim o tome kako vidi mene u odnosu na rekorde. Ne osećam da sam opsednut ničim u životu, strast, želja i ciljevi postoje. Nemam problem da verbalizujem to i da kažem da mi je cilj, ne vidim zašto je to loše. Možda su stvari bolne za nekoga, možda ne žele da čuju nešto od onoga ko ima zvanje najboljeg na svetu. Stajaću iza toga, biću čovek i uvek ću isticati nepravdu. Ambicija postoji, da nemam to ne bih bio ovde – rekao je Đoković.

Nastavio je da objašnjava svoje viđenje.

Realno je sve stvar percepcije i interpretacije. Poštujem Rafu verovatno više nego bilo kog drugog igrača, on mi je najveći rival u životu, sve što je uradio u sportu je za divljenje. Njegova motivacija je njegova stvar, ja sam više puta rekao šta želim u karijeri i glavni motiv mi je to što volim ovo što radim, da ne volim ne bih nastavio. Ciljevi su neophodni i moraju da postoje da bi napredovao, teranje u prazno nikada ništa ne donosi. Imao sam i te faze u životu, kada nije postojala jasna vizija i to se nije dobro završilo. Svako je drugačiji i svako nalazi svoj motiv.

PROTOKOLI

Pričao je i o kovid protokolima i problemima koje imaju igrači na turniru.

– Trudiš se da se pridržavaš rutina i onih stvari koje ti prijaju, koje te čine srećnim i smirenim, jer energiju treba da čuvaš za teren. Imao sam mogućnost u Monte Karlu, kao i ovde u Beogradu, da mogu da vidim svoju porodicu i budem sa njima. Lakše to podnosim nego recimo u Australiji kada sam bio u izolaciji dve nedelje. Za neke je to još teže, jer igraju više turnira, meni je ovo tek treći – kaže Novak.

Jedna od tema bila je i vakcinacija igrača koji bi tako mogli da dobiju određene povlastice.

Čuo sam diskusiju o tome i da će vakcinisani teniseri imati bolje uslove boravka, smeštaja, da neće morati da budu u „balonu. Videćemo šta će biti, vode se razne kampanje i više će se znati ako bude doneto neko pravilo. Nije mi baš jasna logika ATP da budemo u takozvanom „sejf protokolu“, ne znam zašto se ne prate restrikcije u uslovni lokalnih vlada, to je logičnije. Dešavalo se na turnirima da bude pozitivnih igrača, ne očekujem da ne bude nijedan slučaj. Posle svog ovog ludila u poslednjih 15 meseci moramo da prihvatimo da neko mora da bude pozitivan, odstrani se taj jedan čovek i turnir se nastavlja, da su se pravila striktno pratila morao bi ceo turnir da se otkaže, mnogi misle da je to nelogično.

Porazi Đokovića i Nadala u Monte Karlu su dodatno pokrenuli priču o dolasku mladih nada u svet „belog sporta“.

Izgubili smo ranije na tom turniru, Rubljov je dobio Rafu što se ne viđa često, pošto je on dominantan na šljaci. Uvek se očekuje da idem odaleko, ali je dobro za naš sport da imamo nova lica. Naravno da volim da pobeđujem gde god da igram, ali se stvari menjaju. Rodžer, Rafa i ja ćemo morati da prihvatimo da nećemo biti na vrhu i da je to normalan ciklus života. I dalje se takmičimo, a mlađi igrači su sve bolji.

DOKUMENTARAC

Snima se trenutno dokumentarac o Novaku.

– Pre tri ili četiri godine smo mislili o tome kada smo počeli da snimamo sa „Amazonom“. Pratili su me po svetu šest meseci, napravili su mnogo intervjua, snimaka, ništa od toga još nije objavljeno. Odlučili smo da sačekamo malo. Ne znamo ni šta će biti naslov, šta priča, povezan je sa istorijskim brojem nedelja na vrhu rang liste, postoje dešavanja i o mom detinjstvu. Možda će biti objavljeno u avgustu ili septembru, možda i tokom Ju-Es opena.

Našali li su se mediji da bi mogla da se stvori teniska Superliga po uzoru na fudbalsku koja je juče napravljena i da bi je vodila „velika trojka“.

Moram da priznam da nisam čuo tu vest, tako da moram da pogledam. Ako postoji koncept da nam omogući da igramo svake nedelje bilo bi zanimljivo za navijače, mada ne znam koliko bi bilo zanimljivo nama. Deluje mi da publika želi nove stvari stalno, otvoren sam za to. Mi smo jedan od najpopularnijih, ali i najkonzervativnijih sportova na svetu.

Priznao je da mu prija da igra u srpskoj prestonici.

Neke od najlepših emocija sam doživeo kod kuće. Turnir u Beogradu sam osvojio dva od četiri puta i ti momenti su bili zadivljujući, igrao sma pred porodicom, prijateljima. Biće dobro ako dozvole određeni broj navijača. Ovo je klub u kom sam mnogo igrao kao dete, učestvovao na lokalnim turnirima, ljudi su me videli kako se razvijam, to je jedinstvena prilika za mene da uradim što više.

Raduje se što učestvuje dosta srpskih igrača.

Drago mi je da je žreb popunjen našim igračima, svi najbojli su tu. Nadam se da ću u četvrtfinalu moći da igram protiv Đerea ili Kecmanovića ako do toga dođe. Nisam mnogo igrao sa Srbima generalno poput Troickog, Tipsarevića, Krajinovića, Lajovića. Biće drugačije igrati na terenima gde smo toliko puta zajedno trenirali. Svi smo prijatelji, volimo se, ali hoćemo da pobedimo. Zato kada dođe meč onda vidim samo rivala.

Na kraju je istakao da mu je krivo što neće učestvovati Dominik Tim.

– Veliki gubitak za nas, nadam se da će se oporaviti brzo od povrede kolena, potreban je tenisu, on je grend slem šampion. Igrao je na „Adrija turu“ prošle godine, bio je uzbuđen što će ponovo biti u Beogradu. Čuo sam da se bori sa umorom zbog restrikcija, da je iscrpljen, demotivisan kao i većina igrača, da ima i mentalne probleme. Tu su i stvari poput igranaj pred praznim tribinama, zabrane izlaska iz hotela. Kada to traje nedelju ili mesec dana onda je u redu, ali kada traje ovoliko onda je baš veliki izazov. Na kraju prošle sezone sam se i ja loše osećao kada sam igrao u dvorani bez publike. Moramo to da prihvatimo i da izvučemo najviše. Razumem igrače i nadam se da će sve brzo da se završi – zaključio je Đoković.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike