Samprasu sam Đokovića najavio davno, a sada ga je prestigao: Obradović za 24sedam o Novaku, nekada i sada

16.11.2021

10:30

0

Autor: J. N.

Iskusni teniski stručnjak detaljno o prošlosti i budućnosti najboljeg tenisera

Samprasu sam Đokovića najavio davno, a sada ga je prestigao: Obradović za 24sedam o Novaku, nekada i sada
Tan2021-11-15_152121779_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Novak Đoković je u francuskoj prestonici, Parizu pokazao da je nakon dvomesečne pauze ponovo u sjajnoj formi i došao do nove titule, ali i zapečatio prvo mesto na ATP listi do kraja sezone, a sada na završnom Mastersu u Torinu, privodi sezonu kraju kao najveći svih vremena.

O sadašnjem trenutku i budućnosti najboljeg srpskog i svetskog tenisera razgovarali smo sa Bogdanom Obradovićem, bivšim selektorom našeg Dejvis kup tima, ali i nekadašnjim trenerom Đokovića.

- Mislim da je Novak sjajno odradio završetak sezone i ovaj završni turnir u Torinu je samo plezir koji on ima. Novak taj format igra najbolje i mislim da će on u Torinu biti jako opušten, nema razloga za bilo kakav pritisak i mislim da će upravo u Torinu pokazati najbolji tenis u ovoj sezoni - rekao je za 24 sedam Obradović.

Do nedavno su samo Novak i njegov idol Pit Sampras završavali šest puta godinu na prvom mestu, a Novak je to uspeo da uradi i sedmi put. Da li je to za vas iznenađenje?

- Ja sam Pitu Samprasu najavio Novaka kada je imao 13 godina. Sećam se da smo mi tada krenuli intenzivno da radimo zajedno, i baš te godine sam bio sa Nenadom Zimonjićem na US Openu i Sampras me je pitao što se tiče srpskog tenisa, šta se dešava. Ja sam najavio klinca koji se zove Novak Đoković. I onda daleke 2021. Novak je bolji, ima duži staž na mestu broj jedan od svog idola. Novak je svojim profesionalizmom dokazao da je najbolji svih vremena.

U Torinu Novak je pred početak turnira trenirao sa svojim velikim rivalom Danilom Medvedevim, to je radio i u Parizu, pa ga je savladao u finalu. Činjenica je da su pored rivaliteta razvili i veliko prijateljstvo. Koliko je među najboljima na svetu čest slučaj da se steknu pravi prijatelji?

- Oni svi jesu veliki prijatelji. Lično se ne sećam nekih neprijateljstava čak i starijih generacija Borga i Mekinroa, pa kasnije Bekera i Lendla i kasnije svih onih koji su bili na vrhu. Sve su to normalni momci, oni moraju jedni sa drugima, da treniraju, da su usmereni jedni na druge. Da li će oni posle završetka karijere da prošire to prijateljstvo, ne znamo. U ovom trenutku su usmereni jedni na druge.

Novak je osvojio 20 Grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji i tu je izjednačen sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom. Ako gledamo svu trojicu i njihovi formu da li možemo da kažemo da je ovo kraj velike trojke?

- Jeste, ovo je sigurno kraj velike trojke. Federer, tu nema šta da se priča, on ne može dalje. Rafu nikada ne treba zaboraviti, ali zbog njegovih povreda ostaje nam da sačekamo da li će nešto krenuti na bolje kod njega. Ali ako govorimo o trojci, ona više praktično ne postoji. Novak je "zakucan" na mestu broj jedan, Rafi neće biti lako da se bori i na trećem mestu Federer, koji praktično prestaje da postoji tako da to je bilo to, završena je ta era velike trojke.

MN Press
 

Koji su teniseri sledeći koji će biti dominantni vladari ATP-a?

- To je jako teško reći. Sama smena ove generacije gde imamo Dominika Tima, Stefanosa Cicipasa koji vode, pa imamo i ove mlađe generacije, vrlo je teško sve to predvideti. Ove nove generacije nisu stasavale kao ovi prethodni Federer, Rafa i Novak. Taj njihov kvalitet nema širinu kakvu su ova trojica imali kroz svoje juniorske karijere i naravno posle profesionalne.

Tenis će sa te strane dobiti neke svoje nove forme, da li će to biti veći broj igrača, neće biti velike trojke imaćemo širi spisak igrača, pa će se muški tenis pretvoriti u ono što je ženski, gde imamo 20, 30, 40 igračica koje se vrte u krug na prvih deset pozicija. Svakako nemamo više taj nivo kvaliteta među teniserima.

Da li očekujete da se posle svih uspeha Novaka i u ovoj godini jave oni koji ce pričati protiv njega, pre svega strani mediji?

- Ona naša, "za dobrim konjem se prašina diže" govori sve o tome. Novak je definitivno podigao veliku prašinu u svetskom sportu. Sport je na neki način napušten od mnogih velikana tako da je Novak ostao sam na tom ostrvu sporta i on sada prerasta u najvećeg svih vremena generalno, ne samo tenisa. Ja ne znam šta bih mogao da kažem tim medijima sem da bi trebalo da se dive veličini jednog od poslednjih Mohikanaca svetskog sporta. On će ovako vladati ovim sportom, tehnički gledano i kroz juniorsku karijeru i kasnije napraviti ovakvu seriju uspeha i pobeda nije uopšte lako. Čak mogu reći da je teško i komplikovano.

Treba sve to izdržati i napraviti ovakav niz pobeda kako to samo on ume. Oni nisu svesni tih kvaliteta, ne gledaju svet pozitivnim očima, a to je nešto što je zagadilo čitavu planetu. Ja se nadam ozdravljenju planete gde će oni prepoznati Novaka kao jednog od vitezova, pravih i poštenih koji otimaju od bogatih i daju siromašnima, a čini mi se da zapad u ovom trenutku to ne voli.

Velika je nepoznanica oko AO, često se menjaju informacije kako će se igrati i pod kojim uslovima. Jedno od gorućih pitanja je vakcinacija. Tu se dosta polemiše oko toga da li je Novak vakcinisan kao i još neke njegove kolege?

- O vakcinama ne mogu da pricam jer nisam stručan. Gledajući i nazad 30 godina posle svih silnih ratova i svega što se dešavalo, virus je kao nevidljiv neprijatelj napravio najveći haos. Dao Bog da ćemo se svi ujediniti ne samo u borbi protiv virusa jer će oni uvek postojati, nego da mi probamo da ojačamo, da budemo kvalitetniji, čvršći, jači, da naš imuni sistem bude spreman da se odupre takvim izazovima kakav je korona virus.

Mi se stalno borimo sa posledicom, a to je loš imuni sistem, stres je ogroman na svim poljima, sa druge strane tu je loša ishrana, loše navike, ljudi za kompjuterima, telefonima. Deca se ne igraju u parkovima, devojčice ne preskaču lastiš, dečaci se ne igraju klikerima, ne igraju se igre između dve vatre, hiljadu nekih stvari koje smo mi radili kao deca. Cela planeta je napravila tu grešku i čini mi se da je ona sve dublja i dublja i vrlo je teško vratiti se na pravi put. I ja želim da svi zajedno krenemo na pravi put i pobedimo taj veliki-mali virus.

Za kraj razgovora, Obradović je najavio i veliki korak Đokovića, osvajanje 30 titula na četiri najprestižnija turnira, Australijan Openu, Rolan Garosu, Vimbldonu i US Openu.

- U nekim svojim vizijama i onoliko koliko poznajem Novaka, a mislim da sam jedan od dizajnera njegove igre, stila i njegove karijere i kroz individulanu karijeru i kroz Dejvis kup reprezentaciju, čini mi se da će Novak dogurati do 30. Grend slem titule. Videćemo da li će se moje vizije ostvariti, u ovom trenutku sam ubeđen da hoće, a ja mu to od srca želim!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike