Novak juri još nekoliko rekorda, dva deluju nedostižno: U budućnosti će se čitati samo o Đokoviću

09.11.2021

13:14

0

Autor: 24sedam

Mekinro i Medvedev složni, niko nikad kao Nole

Novak juri još nekoliko rekorda, dva deluju nedostižno: U budućnosti će se čitati samo o Đokoviću
novak - Copyright Tanjug/AP

Legendarni Patrik Mekinro u dve rečenice rekao je sve što treba reći o istoriji tenisa.

- Recite to sa mnom, ljudi... Novak Đoković je najbolji svetski teniser... svih vremena!

 

 

I nema se tu šta dodati. Mi nemamo, ali Novak sigurno ima. I može da doda. Još poneki rekord koliko da se zacementira na mestu najboljeg od najboljih u istoriji.

Rekorde koje Đoković drži u vlasništvu gotovo je nemoguće pobrojati, nema šanse da se nešto ne zaboravi, pa ćemo se pozabaviti samo onim ostvarenjima koja bi mogao, ili baš i ne bi, mogao da dostigne.

Da krenemo od nedostižnih. Titula u Parizu bila je 86. Đokovićeva u karijeri i to ga trenutno postavlja na peto mesto u Open eri. Suvereni vladar je legendarni Džimi Konors sa 109, drugi je Rodžer Federer sa 103, treći Ivan Lendl sa 103, i svi oni zaista deluju daleko, ali bi Nole lako mogao da preskoči Rafaela nadala, koji mu beži za dve titule.

Ono u čemu Nadala gotovo sigurno ne može da dostigne i prestigne je broj trofeja na jednom istom grend slem turniru. Španac je Rolan Garos osvojio 13 puta, a kako Novak ima "samo" devet pobeda u Melburnu, nije realno da uspe da vlada još pet godina na Australijan openu. Posebno ako se ima u vidu činjenica da nije poznato hoće li na prvom slećem uopšte nastupiti.

Tu je i kalendarski slem, osvajanje sva četiri najveća turnira u istoj godini, što niko nije uradio još Roda Lejvera 1969. Bio je naš teniser tako blizu ove godine, ali ga je poraz u finalu US opena ostavio kratkih rukava. Ipak, za to bi šansu mogao da ima u narednom periodu. Veću i realniju nego za prethodna dva rekorda.

 

 

Taj turnir u Njujorku učinio je i da Đoković već sada ne bude rekord po broju osvojenih grend slem titula, ali to će se gotovo sigurno promeniti veoma brzo. Novak, Rodžer i Rafa imaju po rekordnih 20 titula, a nije lako zamisliti da bilo ko od preostale dvojice može do još nekog trofeja na jednom od najvećih turnira na svetu. O broju nedelja na vrhu da ne govorimo, nedostižan je.

Ne možemo za kraj da ne pomenemo činjenicu da Đoković sedmu godinu završava kao svetski broj 1 što nikome nikad nije uspelo, a teško i da hoće u skorijoj budućnosti. Pobedom u Parizu stigao je Novak do 37. titule na Mastersima, te da sada beži Nadalu za jedan trofej, a i dalje ostaje i ostaće dugo, dugo jedini teniser koji je uspeo da osvoji baš svaki od devet Mastersa.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus
 

Znamo šta je rekao čuveni Patrik Mekinro, a nedavno smo čuli i šta o Noletu misli njegov trenutno najveći rival Rus Danil Medvedev. Bolje reči za kraj nisu nam potrebne:

- Novak nastavlja sa rušenjem rekorda. Biće u tenisu novih imena u budućnosti, ali će svi čitati "Vikipediju" ili šta god, gledati rezultate, brojke... Ko je najviše vremena proveo na vrhu, ko je najviše puta godinu završio kao najbolji... I svuda će videti samo jedno ime - Novak Đoković!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike