Košarkaške tuče o kojima se još priča: Sećate li se haosa na meču Partizan - Hemofarm, Krstićeve stolice... (VIDEO)

09.11.2021

12:17

0

Podsećamo vas na "makljaže" sa terena širom sveta

Košarkaške tuče o kojima se još priča: Sećate li se haosa na meču Partizan - Hemofarm, Krstićeve stolice... (VIDEO)
tuča košarka b (3) - Copyright MN Press/YouTube

Nikola Jokić je oborio na parket Markifa Morisa tokom utakmice Denvera i Majamija, pa je očekivano da srpski centar bude kažnjen. Ostaje samo da se vidi kakva će biti sankcija za prošlogodišnjeg MVP-a i prvu zvezdu Nagetsa.

Ovaj incident bio je povod da se prisetimo nekih većih i manjih sličnih izgreda na košarkaškim terenima širom sveta, ali i iz Srbije.

Na primer, Jokić je na Mundobasketu u Kini u utakmici Srbije i Italije posle koškanja pod košem snažno odgurnuo Danijela Heketa, koji je tom prilikom pao. Na kraju se sve završilo obostranim ličnim greškama.

MN Press
 

Kada je reč o našim prostorima, pamti se tuča od pre 16 godina u utakmici Partizana i Hemofarma. U samoj završnici meča, igrač Vrščana je pokušao laktom da udari Tripkovića, a Veličković je udario Konlija.

Počela je opšta tuča, što bi se reklo, nije se znalo ko koga bije. Kada su se zavađene strane smirile, sudije su odlučile da isključe sve igrače koji su učestvovali u tuči. Inače, bilo je krvi, slomljenih noseva, glava, arkada...

MN Press
 

Samo pet godina kasnije, opet su isti klubovi bili u centru pažnje, ali sa drugim akterima. Posle sukoba centara Partizana i Hemofarma, Marića i Katića, na minut pre kraja došlo je do masovne tuče. Veseli je dobio udarac u zube, i potekla je krv. Kada su se sudije povukle, ušla je policija, a onda su počeli neredi i na tribinama.

Kada se sve smirilo, utakmica je nastavljena, a za ekipe su igrala po trojica igrača, jer su svi ostali bili isključeni. Pobedio je Partizan i u finalnoj seriji plej-ofa poveo sa 2:0.

A 2010. godine viđena je još jedna tuča o kojoj se i dalje priča. Bilo je to na Akropolis kupu, u duelu domaćina Grčke i Srbije. Prvo su u klinč ušli Teodosić i Focis, a potom "priskočili" Kešelj i Carcaris, što je bilo samo uvod u haos. Naš centar Krstić je potegao i stolicu na Burusisa.

Ovaj meč nije završen.

Pređimo malo na inostranstvo. Pre 21 godine, igrao se (tadašnji) Kup Rajmunda Saporte, a naš sudija Milivoje Jovčić izvukao je deblji kraj. U duelu Uniksa i Bešiktaša, Ruslan Avlejev bio je nezadovoljan sudijskom odlukom.

Prvo je igrač Uniksa gađao Srbina loptom, zatim ga udario pesnicom u glavu (na snimku od 1:15), a onda ga je, dok je ovaj ležao na parketu, šutnuo u glavu. Avlejev je izbačen sa meča, a Jovčić hitno poslat u bolnicu.

Kao jedna od masovnijih tuča pamti se i ona između Australije i Filipina. U kvalifikacijama za Mundobasket u Kini, došlo je do opšte tuče posle koje je suspendovano 13 igrača. Čak deset reprezentativaca Filipina ukupno je kažnjeno s 35 utakmica zabrane igranja. Bilo je i novčanih kazni. Košarkaški savez Filipina morao je da plati 215.000 evra, a Australije 86.000 evra.

Vratimo se sada na NBA. Ben Valas i Ron Artest su 2004. godine inicirali pravi haos u duelu Detroita i Indijane. Posle jednog duela, u kojem je Artest udario po glavi Valasa, "zakuvalo" se. Sve je, međutim, „kulminiralo“ kada je navijač Pistonsa plastičnom čašom pogodio Artesta, koji je ležao na zapisničkom stolu. Onda je nastao opšti haos, kada su se uključili i navijači.

Artest je zbog uletanja među navijače dobio suspenziju do kraja sezone, a Ben Valas nije igrao na šest mečeva.

Pogledajte i "makljažu" između Romea Trevisa i Davida Blua u susretu Makabija i Barak Netanje.

Naravno, ovo su samo neke od tuča, jer sport uvek sa sobom nosi naboj koji pređe granice, pa bude i krvi i povreda. Pobrojati ih baš sve, teško je uspeti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike