Novaku otimaju prvo mesto: ATP skida Srbina sa trona, pa ga vraća za nedelju dana?!

29.09.2021

12:39

0

Suluda matematika čelnika svetskog tenisa

Novaku otimaju prvo mesto: ATP skida Srbina sa trona, pa ga vraća za nedelju dana?!
Copyright Foto: Marko Metlas/MN Press

Naučili smo već da je u svetu tenisa sve moguće, pa tako i da je bavljenje matemaitkom najprirodnija moguća stvar u belom sportu.

Ne mislimo pti tom na onu prostu računicu koja se odnosi na osvojene poene, setove ili gejmove. Ne, pričamo o krupnijim izazovima. O onoj računici o broju bodova na ATP listi.

A to ko uspe da razume iz prve... ma taj je suvi genije. Promenio je ATP u poslednje dve godine mnogo toga u načinu bodovanja zbog koronavirusa, pa su se i genijalci mučili da dođu do pravih rešenja.

Pa smo rešili malo da se i mi malo pozabavimo računicom, koja će nas dovesti do toga da će Novaku Đokoviću bukvalno niti oduzeto prvo mesto na ATP listi! Kao i do toga da će mu posle samo nedelju dana biti vraćeno?!

 

 

Zbunjujuće do krajnjih granica. Da probamo da pojasnimo. Postoji jedan scenario, koji će se i desiti ako ne bude nekih "peglanja" od strane ATP, po kom Novak 1. novembra biva skinut sa trona.

Nole do tada ima zagarantovano mesto na čelu ATP liste, a tog dana bi trebalo da mu budu obrisani bodovi (1.000) osvojeni na Mastersu u Parizu pre dve godine.

A isti taj turnir ove godine na programu je 8. novembra. I sad tog dana bio ATP trebalo da obriše bodove osvojene 2020. godine u Parizu, a tada je svih hiljadu osvojio Rus Danil Medvedev, jedini koji može da prestigne Đokovića na listi.

To bi značilo da će obojica izgubiti po hiljadu bodova u roku od sedam dana i da se ništa značajno neće promeniti. Osim činjenice da će srpskom asu biti "oteta" jedna nedelja vladavine.

Postoji, naravno, i drugi scenario po kom će u ATP shvatiti da je pravilo koje je sada na snazi potpuno besmisleno, pa po hiljadu bodova Novaku i danilu oduzeti istovremeno.

Ostaje nam da čekamo i vidimo rasplet, koji ćete, nadamo se, sada lakše ispratiti. A ako nismo uspeli da razjasnimo suludi sistem bodovanja... Pa, bar smo pokušali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G. F.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike