Pešić nedvosmislen: Udvaraću se i Jokiću i svakom drugom igraču, hoću da ih ubedim da je reprezentacija dobra za njih!

29.09.2021

11:02

0

Iskusni trener traži pobednike, koji hoće da igraju sa najboljima protiv najboljih

Pešić nedvosmislen: Udvaraću se i Jokiću i svakom drugom igraču, hoću da ih ubedim da je reprezentacija dobra za njih!
Copyright MN Press

Nije baš da smo u bajnoj situaciji, ali se nada za "spas" srpske košarke pojavila.

Za novog selektora imenovan je provereni stručnjak, iskusni Svetislav Pešić, koji se danas i obratio javnosti.

Njega su dočekali brojni mediji, a predstavio ga je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović:

 

 

Prve reči trofejnog trenera u Kući košarke jasno govore o njegovim ciljevima, planovima, odnosno misiji koju je stavio pred sebe.

- Pozdravljam sve moje drugare i novinare i medije. Što se tiče zdravlja ja sam za sada zdrav i kao što vidite u veoma dobrom "fizikal šejpu". Sreća će trebati svima po malo, ali što se više radi, to je više sreće. Radujem se novom izazovu i što sam ponovo postao trener reprezentacije. Nije mi prvi put, imam neka iskustva, ali ono, što se kaže, to nije kvalitet ako ne znaš da ga iskoristiš. Ja ću se potruditi da to moje iskustvo i znanje stavim u službu srpske košarke, ne samo reprezentacije, iako je reprezentacija najvažnija. Ne samo u ovoj kući, nego u čitavoj Srbiji - rekao je Pešić, pa nastavio:

- Znam i siguran sam da će mi ljudi koji su sa moje leve i desne strane predsedik Saša Danilović i direktor Dragana Tarlać pružiti podršku. U to uopšte ne sumnjam. A najvažnija podrška je ovde. Mislim da smo se dobro našli. Imamo ljude koji su bivši igrači, košarka mora da pripadne košarkašima. Evo tu su i Krstić, Bolić... Oslonite se malo na nas više, dajte nam podrške, pa će biti i sportske sreće i rezultata. Ono što bih mogao da kažem jeste da se sve menja, pa moramo i mi da se menajmo. Ovo poodavno više nije Jugoslavija nego Srbija u košarkaškom smislu. Zato će mi trebati malo vremena.

Pešić je i ranije govorio da savez treba da ima profesionalnog trenera.

- Sada ga ima. Trener treba da provodi mnogo vremena, ne samo ovde u kancelarijama, nego na terenu. Malo je bilo ispitivanje javnosti, pa vidim da se javnost poprilično bila zadovoljna predlozima, ali kad su počeli da mi se javljaju kolege i trener, onda sam doneo tu odluku. Sada ću veći deo vremena da provodim ovde, ali sada ću da živim ovde i da radim na košarci i da dam ne sve od sebe, nego i sebe. Siguran sam da će biti i rezultata. Dobio sam podršku porodice. Marko kada je čuo rekao je "Šta čekaš? Preuzimaj to!" Vera moja supruga je rekla jedinu medalju koju nemaš je olimpijska. Tako da imam dovoljno ciljeva i motiva.

Selektor je opširno govorio o kultu reprezentacije, rekavši da se neće baviti time uopšte, već da će ubeđivati igrače da je igranje za reprezentaciju dobro za njih u svakom smislu.

MN Press
 

 

Pešić je otvoreno govorio i o promenama.

- Pre svega, uticaj i moć trenera se apsolutno smanjuje. Ne samo kad je u pitanju reprezentacija, nego i kad si klupski trener. U reprezentaciji ne zavisiš samo od igrača, nego i od klubova. Od svih trenera sam dobio drugarsku, sportsku podršku. Video sam želju da hoćemo svi zajedno da radimo, jer se svi busamo da nam je reprezentacija najvažnija, a kad treba da se radi, onda ih nema. Kod mene će biti rad, red i odgovornost. Kada je u pitanju odgovornost mene i gospode pored mene, tu se ne postavlja pitanje. Ali, kada dođe do toga, hteo bih da deo odgovornosti preuzmu i oni što govore da je reprezentacija najvažnija. Reprezentacija nije moja, ja sam samo trener reprezentacije.

Glavna košarkaška tema leta, posle neuspeha u kvalifikacijama, bilo je neigranje Nikole Jokića za nacionalni tim. Da li će Pešić razgovarati sa njim, ili možda otići u Denver.

- Ja sam od Saveza dobio jedan dobar auto, ali mogu da ga koristim samo na prostoru Srbije i regiona - našalio se Pešić, a onda nastavio u ozbiljnijem tonu.

- Sigurno da planiram da posetim svakog, ne samo Jokića, nego sve igrače. Teodosića kao kapitena i sve moguće kandidate za reprezentaciju. Sada mi je u glavi, da vam iskreno kažem, da vidimo šta možemo da uradimo za pripreme za kvalifikacije koje su 25. i 28. Tu ćemo morati kratkoročno da delujemo, da se pripremimo. Posle toga ćemo imati mnogo više vremena. Ja sam tu dao neke izjave, pa su me prozivali, ali to je deo našeg podneblja i posla. Da sam se udvarao Jokiću. Jesam, ne samo da sam se udvarao, nego svakom igraču ću se udvarati i objašnjavati kako je dobro za njega i njegovu karijeru da igra za reprezentaciju. Jasno je da će poseta igračima biti. Pošto nemam svaki dan trening, to će biti trening. Neću biti samo trener, nego i mentor. Gledaću, razgovaraću, pokušavaću u razgovorima da mu pomognem da budem bolji. Da napravimo empatiju, da on zna da sam ja tu da želim da mu pomognem.

Da li je poznato ko će činiti vaš stručni štab.

- Nije poznato.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: P. K.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike