Baš su preterali: Ugledni američki list napao Đokovića, nije im smetalo ni izmišljanje činjenica

10.02.2021

21:11 >> 21:28

0

Autor: N. St.

Tekst Sport ilustrejteda sa fokusom na Novaka

Baš su preterali: Ugledni američki list napao Đokovića, nije im smetalo ni izmišljanje činjenica
Copyright Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Prošao je Novak Đoković prva dva kola na Australijan openu. Na dobrom je putu da nastavi uspešan niz na prvom grend slemu sezone. Međutim, ne zanima baš sve to što se najbolji svetski teniseri i teniserke bore za pehar na „Ozi openu“.

Ugledni američki list „Sport ilustrejted“ je napisao tekst u kome je jedini fokus kako napasti srpskog tenisera. Analizirali su dešavanja u njegovom životu u prethodnih godinu dana i nisu baš pazili na tačnost pojedinih iznesenih činjenica.

– Od svih ljudi u svetu tenisa niko nije trenutno bolje opremljen da osvoji turnir od Novaka Đokovića. Prvi je reket sveta, konstantno je bio u vrhu, ima 33 godine i nema neke velike povrede, što njegovi najveći rivali ne mogu da kažu. Učestvuje na Australijan openu, turniru koji je osvajao osam puta. Favorit je za pehar i to nije neka velika vest, ali nešto drugo jeste – navodi se na početku teksta.

Onda su krenuli sa otvorenim napadima.

U aprilu je Đoković rekao da bi bio protiv imunizacije kao uslova za povratak na teren. „Lično, protivnik sam vakcinacije i ne bih voleo da me neko tera da se vakcinišem da bih putovao. Nisam stručnjak, ali želim da imam opcije i da donesem najbolju odluku za svoje telo, otvorenog sam uma i nastaviću istraživanje na ovu temu“. To je rekao tokom razgovora sa ostalim srpskim igračima na „Fejsbuku“. Potom je imao serije „lajvova“ na „Instagramu“ od kojih se ističe ona sa Červinom Džafarehom, čovekom koji je tvrido da može da „očisti zagađenu vodu putem pozitivnih misli.

MN Press

U prethodnom delu su zaboravili da naglase da je srpski igrač govorio isključivo u svoje ime i o onome šta želi da unese u svoj organizam, ne o drugima.

U junu, dok je u tenisu bila pauza zbog pandemije je Novak organizovao humanitarni turnir „Adrija tur“, koji je između ostalog trebalo da se održi u Hrvatskoj i Srbiji. Nekoliko dana po početku turnira (zajedno sa kolegama poput Tima, Zvereva, Dimitrova) je snimljen kako igrau  noćnom klubu u Beogradu. Nedugo zaitm je Grigor dobio pozitvan nalaz i postao prvi zaraženi teniser. Egzibicija se uprkos tome nastavila pred publikom. Potom su pozitivni bili i Novak, njegova supruga Jelena, kao i Troicki i Ćorić. Tek onda je usledilo odlaganje, čak se i Nik Kirjos oglasio.

Još jedna pogrešna interpretacija, pošto je turnir otkazan istog momenta kada je objavljeno da je Dimitrov pozitivan, finale u Zadru se nije igralo. Tek po povratku u srpsku prestonicu su nalaze dobili Novak i Jelena. Ali, ni to nije bio kraj napada ovog uglednog lista.

– U avgustu kada su počeli da se vraćaju obavezama i pripremama za Ju-Es open i jesenje izdanje Rolan Garosa Novak je imao priliku da ispravi svoje greške. Rekao je da su njegovi anti-vakcinaški komentari izvučeni iz konteksta  i da „postoje vakcine koje imaju male nuspojave i koje pomažu ljudima i sprečavaju zarazu, kao i da bi ponovo održao Adrija tur da ima šansu i da ga mediji osuđuju u lovu na veštice“.

Nastavili su po istom tragu.

Krajem leta se povukao sa mesta predsednika ATP saveta, pa je sa Kanađaninom Vasekom Pospišilom osnovao novu asocijaciju igrača (PTPA). Zvučalo je kao sjajna ideja, ali nisu uključili dame i VTA, pa se pobunio Endi Marej i rekao da će pružiti podršku ako se uključe teniserke, čak je i Kim Klajsters rekla da želi da razgovara sa njim da bi razumela šta je tačno PTPA (Od tada je Novak rekao da se „priključilo oko 200 teniserki“).

Dogovor Đokovića i Troickog Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Potom su podsetili na dešavanja u Njujorku kada je slučajno lopticom pogodio ženu koja je bila linijski sudija, pa su došli do ovogodišnjeg Australijan opena.  Zasmetao im je različit tretman koji su imali „zatvorenici“ u Melburnu i oni koji su bili u karantinu u Adelejdu.

Više od 70 igrača je bilo zatvoreno u hotelu u Melburnu, neki su to opisivali kao zatvor. Dosta kontroverzno je Đoković (sa Nadalom, Serenom i Osakom) bio u Adelejdu gde je karantin bio znatno blaži. Iako se Australija sjajno izborila sa koronom, imaju manje od jedan odsto zaraženih, Novak je očigledno smatrao da je sve to sr**e i izneo je listu zahteva za igrače koji su u Melburnu – piše u tekstu.

Ponovo zaboravljajući bitne činjenice, poput one da su vlasti u Adelejdu pozvale Novaka, Rafu, Serenu i Naomi da učestvuju na egzibicionom turniru, da ni drugima nije bilo zabranjeno da dođu u Adelejd, a uz sve to su prvo napali Novaka zbog toga što nije u Melburnu, da bi ga dodatno napali što je pokušao da pomogne onima koji su tamo.

– Đoković je oduvek bio kontrast svojih najvećih rivala. Federer je znao da plače na terenu, ali nije bio toliko komplikovan. Nadal je znao da se žali, ali su njegove želje oduvek bile jasne i proste. Novak je znao da bude nespretan kako na konferencijama, tako i po dešavanjima na terenu. Očigledno je veoma nesiguran, pošto ima veliku želju da bude voljen.

Na kraju su podsetili na to da je odbio da se operiše kada je imao probleme sa laktom i da je koristio drugačije metode, dok nije iscrpeo sve druge opcije (što je na kraju krajeva ipak njegova lična odluka). Naglasili su i da je Novak verovatno Božanstvo u Srbiji i najbolji sportista ikada i da očekuju da će podići 18. grend slem pehar u Melburnu.

– Nije nikakvo otkriće da javne ličnosti imaju veliku moć, da im možda previše verujemo kada nešto kažu. Taj haos poznatih agenata i čovek koji je ubeđen u svoje sposobnosti i da ume nešto što drugi ne umeju, po dizajnu postoji taj haos u crkvi Novaka Đokovića. Velika je verovatnoća da će osvojiti Australijan open, dobiće mikrofon još jednom i imaće priliku da svetu kaže šta god želi. Nadamo se da će biti milostiv – zaključuju u tekstu.

Profimedia

Prava poenta teksta „Sport ilustrejteda“ je verovatno negde izgubljena, pošto po onome što su napisali, ne samo da su „zaboravili“ neke bitne činjenice, već su se posvetili isključivim napadima na Srbina…

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike