Na današnji dan Srbija osvojila Dejvis kup! "Salataru" su podigli Nole i ostali "ćelavci" (FOTO)

05.12.2023

06:51

0

Autor: D. N.

Dejvis kup tim Srbije je pobedio i Amerikance, Hrvate i Čehe

Na današnji dan Srbija osvojila Dejvis kup! "Salataru" su podigli Nole i ostali "ćelavci" (FOTO)
Copyright MN Press

Tačno na današnji dan, pre 13 godina Dejvis kup reprezentacija Srbije osvojila je "salataru". Nedavno, naši najbolji teniseri su tu šansu propustili u Malagi, ali to nije razlog da se danas ne podsetimo na veliku pobedu nad Francuzima, kao i na šišanje do glave u Beogradu.

Krenimo redom, pre svega od imena osvajača vrednog trofeja. Selektor je bio Bogdan Obradović, a igrali su Novak Đoković, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić i Viktor Troicki. Peti igrač bio je Ilija Bozoljac, a savetnik tima Nikola Pilić.

Uspeh je toliko veći, kada se zna da je Srbija tada bila šesta nacija koja je u istoriji finala uspela da pobedi posle 1:2 nakon dubl meča, a tek treća nacija koja je pobedila u svom prvom finalu. Prethodno je uspelo Švedskoj 1975. godine sa Bjernom Borgom, kao i Hrvatskoj 2005. godine.

A žreb i nije bio naklonjen pošto smo u prvom kolu igrali protiv Sjedinjenih Američkih Država, najtrofejnijeg tima u istoriji Dejvis kupa. Bez obzira na to, u "Areni" su pali Amerikanci za koje su tada igrali Džon Izner, Sem Kveri i dubl majstori braća Brajan. Ali igrao je samo Bob, ne i Majk koji je imao zdravstvenih problema. Na kraju je bilo 3:2 za Srbiju, pa nas je u četvrtfinalu čekala Hrvatska.

U Splitu je bilo 4:1 za Srbiju, a Hrvate su tada predstavljali Ivan Ljubičić, Marin Čilić, Ivan Dodig i Antonio Veić. I u polufinalu sa Česima bili smo domaćini. Ponovo u Beogradu, ponovo u "Areni" bilo je 3:2 za naš tim. A protivnik je bio sve nego naivan. Pozvani su najbolji: Radek Štepanek, Tomaš Berdih, Jan Hajek i Ivo Minar. Ali su igrali samo Štepanek i Berdih, pa je na kraju bilo 3:2 za Srbiju.

I u finalu ih je čekala Francuska koja je u polufinalu pobedila Argentinu. Igralo se u Beogradu, dvorana je bila puna, ali su i Francuzi imali podršku. U Beograd su stigli bez Žo-Vilfreda Conge, ali sa Gaelom Monfisom, Majkl Ljodrom, Žilom Simonom i Arnoom Klemonom.

U prvom meču, Gael Monfis je pobedio Tipsarevića, ali je onda Đoković savladao Simona. Na red je došao i dubl u kojem je uspešniji bio tandem Ljodra - Klemon koji su prethodnih godina zajedno osvajali Grend slem trofeje. Za Srbiju su igrali Zimonjić i Troicki, bivši i sadašnji selektor.

MN Press
 

Onda je došao i taj 5. decembar, nedelja. Novak je bez izgubljenog seta pobedio Monfisa i sve je odlučivao poslednji meč. Na terenu su se pojavili Troicki i Ljodra, iako su obe strane bile ubeđene da će se sa jedne strane pojaviti Tipsarević, a sa druge Simon.

Slavio je naš igrač sa 6:2, 6:2, 6:3 i slavlje je moglo da počne. Pre podizanja trofeja, "palo" je i šišanje na "nulu", kako igrača, tako i predsednika TSS Slobodana Bobe Živojinovića. Pa i Nikole Pilića.

MN Press
 

U čast osvajača Dejvis kupa organizovano je i slavlje, a svetski šampioni bili su na balkonu Starog dvora u Beogradu.

MN Press
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike