Srbija neće po "salataru"! Đoković i Kecmanović nisu izdržali Sinerove bombe - Italija je u finalu Dejvis kupa! (FOTO/VIDEO)

25.11.2023

20:08

0

Autor: A. S.

Australija se već plasirala u finale koje je na programu sutra

Srbija neće po "salataru"! Đoković i Kecmanović nisu izdržali Sinerove bombe - Italija je u finalu Dejvis kupa! (FOTO/VIDEO)
Miomir Kecmanović - Copyright Profimedia

Velika prilika da se "salatara" drugi put u istoriji nađe u Srbiji otišla je u nepovrat. Teniska reprezentacija Srbije stala je u polufinalu Dejvis kupa, gde ih je iz borbe za "salataru" eliminisala Italija - 2:1.

"Orlovi" su protiv "azura" pali tamo gde se najmanje očekivalo da do toga dođe. Kada je Miomir Kecmanović pobedio u prvom okršaju Lorenca Musetija sa 2:1 (6:7 (7:9), 6:2, 6:1) verovatno da nije bilo navijača u Srbiji koji već nije počeo da slavi plasman u finale, pošto je na teren u drugom meču izlazio prvi reket planete Novak Đoković.

Međutim, svog najjačeg aduta u vatru su gurnuli i Italijani, a u reprizi finala Završnog mastersa u Torinu Janik Siner se revanširao Noletu, savladavši ga u tri seta 6:2, 2:6, 7:5.

Posle šokantnog poraza najboljeg tenisera sveta sve je stalo u meč dublova. Oba selektora su izmešali karte u odnosu na najavljene parove, a Siner i Sonego su u dva seta uspeli da savladaju Đokovića i Kecmanovića (6:3, 6:4) i tako zakažu duel sa Australijom u borbi za prestižni trofej.

Blog uživo

DRUGI SET

4:6 - Italija je u finalu Dejvis kupa! Šteta, i u odlučujućem gemu na meču Orlovi su imali priliku da naprave brejk i produže nadu. Sineru se stegla ruka, potpuno mu je stao prvi servis, a pri rezultatu 30:30 je napravio i duplu grešku. Međutim, Nole i Miša taj poklon nisu uspeli da iskoriste, pa su na kraju morali rivalima da čestitaju pobedu.

4:5 - Lakši deo posla je odrađen uz dva izgubljena poena, ali sada Siner ima priliku da Italiju odvede u borbu za "salataru".

3:5 - As servisom Sonega Italijani dolazi nadomak velike pobede. Istina, teže nego što je izgledalo posle 40:15, s obzirom da su Orlovi stigli do izjenačenja. Novak servira za ostanak Srbije u meču.

3:4 - BREJK! Italijani ponovo imaju brejk prednosti! Kako to obično biva, kada propustiš svoje šanse budeš kažnjen. Propustili su Orlovi gem loptu na servis Kecmanovića, pa uz malo sreće sačuvali prvu brejk priliku Italijana. Potom je sreća bila na strani Italijana na drugu gem loptu Srbije, a nekoliko trenutaka kasnije drugu brejk priliku u gemu nisu propustili.

3:3 - Uuufff, kakva šteta. Imali su Orlovi 0:40 na sevis Sinera, imali potom još jednu brejk priliku, ali ni to im nije bilo dovoljno da naprave još jedan brejk. Četvrti teniser sveta je uspeo da sačuva servis u ubedljivo najdužem gemu na meču, koji je trajao preko 10 minuta.

3:2 - Potvrdili su brejk Orlovi, uz jedan izgubljen poen na Noletov servis.

2:2 - BREJK! Ne da se Srbija! Đoković i Kecmanović odmah vraćaju brejk! Napali su i maksismalno opteretili Sonega, koji nije izdržao pritisak i posle duple servis greške napravio još dve neiznuđene za dva odlučujuća poena u gemu.

1:2 BREJK! Ponovo Italijani prvi dolaze do brejka u setu! Ovoga puta Siner i Sonego oduzeli su servis Kecmanoviću, iskoristivši drugu brejk loptu. Pri rezultatu 30:15 Miomir je napravio duplu sevis grešku, koja se na kraju ispostavila kao jedna od ključnih stvari za ishod trećeg gema drugog seta.

1:1 - Siner je više nego siguran na svoje servise. Prvi u drugom setu osvojio je uz jedan izgubljen poen.

1:0 - Prvi put na meču Srbija vodi. Na servis Novaka Đokovića, uz jedan izgubljen poen, Orlovi osvajaju uvodni gem u drugom setu.

PRVI SET

3:6 - Italija osvaja prvi set! As servisom, uz jedan izgubljen poen, Siner osvaja servis gem.

3:5 - Lakši deo posla je obavljen u prvom setu. Na servis Kecmanovića, uz dva izgubljena poena, Srbija je prekinula niz od tri uzastopno osvojena gema Italijana.

2:5 - Potvrdili su Italijani brejk, ali su srpski teniseri u ovom gemu bili najbliži brejk lopti, pošto su dva puta stizali do izjednačenja. Međutim, u obe situacije Sonega je pogađao sjajne prve servise i na taj način značajno olakšao posao sebi i Sineru da dođu nadomak osvajanja prvog seta.

2:4 - BREJK! Prvi do brejka dolaze Italijani i to na Novakov servis. Povela je Srbija 30:0, ali su "azuri" osvojili nekoliko poena na mreži i potom iskoristili prvu priliku da oduzmu servis rivalu.

2:3 - Siner nastavlja da ispaljuje bombe sa servis linije. Italijani bez ikakve drame čuvaju početnu prednost.

2:2 - Uz jedan izgubljen poen, pri rezultatu 40:0, Orlovi osvajaju gem na servis Kecmanovića.

1:2 - Probali su Nole i Miomir da napadnu servis rivala, stigli do 40:30, međutim Siner je potom sjajno reagovao na mreži za odlučujući poen u trećem gemu.

1:1 - Uz dva izgubljena poena, servis vinerom, Nole osvaja prvi gem za Srbiju na meču.

0:1 - Siner je sigurno otvorio meč dublova. Italijani su na njegov servis osvojili uvodni gem bez izgubljenog poena.

Moraćemo da gledamo dubl. A njega će igrati Đoković i Kecmanović protiv Sonega i Sinera.

KREĆE DUBL!

Drugi meč, Đoković - Siner 2:6, 6:2, 5:7

5:7 - Siner servira za meč. Vodi sa 15:0, ali Đoković izjednačava. Ima Siner meč lopte i koristi je.

5:6 - Đoković na servisu. Uspeva da izjednači posle šest Sinerovih poena uspeva da izjednači na 15:15. Zatim i vodi sa 30:15. Novo izjednačenje od 30:30.

Sada Siner ima brejk šansu. Nažalost koristi je.

AP Photo/Manu Fernandez
 

5:5 - Siner servira za ostanak u setu i meču. Vodi Novak sa 30:0. Meč lopta. Ne koristi prvu. Ni drugu. Izjednačenje. Ipak se vraća Italijan. Prednost za Sinera.

Ipak će se još igrati, ali kakvu je šansu Novak propustio.

5:4 - Đoković vodi sa 30:0 na svoj servis, pa i sa 40:0. Bez izgubljenog poena.

 

 

4:4 - Sada Italijan servira, ali Đoković vodi sa 15:0, pa i sa 30:15. Brejk šansa za Đokovića, ali i izjednačenje. Pa ubrzo i prednost za Sinera.

Novak traži čelendž, ali je lopta ipak u autu.

4:3 - Đoković je na servisu i vodi sa 30:0. Pa i sa 40:0. Siner se ne da, odnosno Đoković greši, za 40:15.

3:3 - Siner na servisu. Vezuje tri poena i vodi sa 40:0. Ali se Đoković vraća i smanjuje na 40:30. Ubrzo i izjednačenje posle poena sa osnovne linije, ali i prednost za Sinera.

3:2 - Naterao je Siner Đokovića da pogreši, za 15:0. Poen za Srbiju, mada pre toga rasprava Đokovića sa sudijom, da li je aut ili ne. Novak je bio u pravu i tada je bilo 15:15.

Veliki promašaj Sinera i Đoković vodi sa 40:15.

2:2 - Siner stiže do 30:0, a onda Đoković smanjuje na 30:15. Siner stiže do 40:15, pošto dobija duel na mreži. Posle 40:30, novi as Sinera.

2:1 - Đoković vodi sa 40:0, ali uspeva Siner da smanji na 40:15. Riternom, i Đoković ostaje ukopan. Ali ovaj gem pripada Srbinu posle forhenda.

1:1 - Dobri servisi Sinera za 30:0. Nova dupla greška i sada je 30:15. Posle 40:15, smanjuje Đoković na 40:30. Ubrzo uspeva i da izjednači na 40:40. Forhend Sinera za prednost.

Uzvraća Đoković forhend vinerom za novih 40:40. Opet traži čelendž Siner. Sada je u pravu. Dolazi do nove prednosti novim forhend vinerom. Greška Đokovića i novo izjednačenje. Odužio se ovaj gem. Nikako Novak da dođe do nove brejk šanse.

Posle nekoliko izjednačenja konačno brejk prilika za Srbina. Ali je ne koristi i ponovo prednost za Sinera.

I gotov je ovaj gem koji je bio maratonski.

1:0 - Siner opet proverava, ali opet greši lopta je u autu. Đoković stiže do 30, pa i do 40:0. Bez izgubljenog poena.

Idemo u treći set

6:2 - Iznuđena greška za 30:15 i Đoković dolazi ubrzo do brejk i set lopte. Tačnije do dve. Prvu ne koristi. Kao ni drugu.

Dolazi do treće prilike za brejk. Lopta je autu, Italijan traži čelendž, ali nije u pravu. Idemo u treći set koji će sve odlučiti.

5:2 - Ne uspeva Đoković da stigne na mreži lopticu Sinera i sada je 15:15. Snažan servis Novaka i Italijan ništa nije mogao - 30:15. Onda i 40:15, pa i 40:30. Italijan je ubrzo i izjednačio na 40:40.

Sledi prednost Đokovića. Posle snažnog servisa, Siner je uspeo da vrati lopticu, ali ne i drugi put.

Zatim Siner traži čelendž, ali nije u pravu. Servira za ostanak u setu.

4:2 - Na Sinerov servis Đoković ima prednost od 15:0. Izjednačenje odmah zatim. Neuspeo pokušaj Đokovića, 30:15 za Sinera.

Novi as Sinera za 40:15. Ipak ne dozvoljava brejk zahvaljujući dobrom servisu.

4:1 - Pesnica Srbina posle 30:0. Nova greška Sinera za Đokovićevih 40:0. Opet se čuje Nole, Nole...

Potvrda brejka.

3:1 - Servira Siner. Posle njegovih 15:0, Italijan pravi grešku i pogađa mrežu. Novo izjednačenje - 40:40. Novak traži podršku navijača. Brejk šansa za Srbina. I koristi je.

2:1 - Đoković vodi sa 30:0, pa i 40:0.

1:1 - Novi as Sinera za 15:0. Onda i 30:0 pošto je Đoković izašao na mrežu i ostavio prostora Sineru da lagano dođe do novog poena. Smanjuje Đoković na 40:15 posle velikog auta Italijana. I na kraju izjednačenje u setovima.

1:0 - Đoković ponovo prvi servira. Posle 30:0, stiže i do 40:0, pošto je Siner pogodio mrežu. Zatim ritern Sinera za 40:15, ali je to sve u ovom gemu kada je reč o Italijanu.

U drugom setu mora bolje

2:6 - Siner servira za prvi set drugog meča polufinala. Vodi sa 30:0 pošto je Đoković jednu paralelu samo ispratio pogledom. Onda i čelendž, ali Srbin nije bio u pravu.

I set lopta je tu. Ovaj set je trajao samo 37 minuta.

2:5 - Đoković vodi i sa 30:15. Smanjuje Siner na 40:30, ali Đoković ne dopušta novi brejk.

1:5 - Kakva greška Novaka. Istrčava na mrežu i šalje lopticu u veliki aut. Vodi Siner sa 15:0, a ubrzo i sa 30:0. Novi aut za Srbina koji ubrzo gubi i sa 40:0.

Ipak smanjuje na 40:15 forhend vinerom, ali je ipak 5:1 za Italijana. Đokovićeva nova greška.

1:4 - Posle 0:15, Đoković okreće na 30:15. Pogađa Siner mrežu, a onda Siner ima i novu brejk šansu. Izjednačenje od 40:40 posle asa.

Ali nova prilika za brejk Sinera. I novi brejk! Baš loš start našeg tenisera.

1:3 - Situacija se menja nabolje. Na servis Sinera Đoković ima prednost od 30:0. Srbin posle snažnog servisa Italijana pogađa mrežu. Ubrzo dolazi i do izjednačenja od 30:30. Novi bekhend Đokovića završava u mreži.

Sada bekhend Đokovića ide u aut i 40:30 za Sinera. Ubrzo i 3:1. Potvrda brejka!

1:2 - Siner izlazi na mrežu i lagano dolazi do 30:15 u gemu u kojem servira Đoković. Izjednačenje posle duže razmene udaraca, prvi je pogrešio Italijan. Loptica je završila u autu. Zatim prelazi u vođstvo Đoković as udarcem. Posle tih 40:30, sledi i izjednačenje - 40:40.

Brejk šansa za Sinera posle duple greške Đokovića. I brejk Italijana, nije dobro počelo.

1:1 - Sinerov as za 30:15, a ubrzo ima prednost i od 40:15. Pogađa mrežu u prvom servisu, a u nastavku gema šalje lopticu u aut. Smanjuje Đoković na 40:30, a onda i as Italijana za izjednačenje u gemovima.

1:0 - Najbolji svetski teniser je prvi na servisu. I vodi sa 30:0. Uspeva samo ramom reketa Siner da zakači lopticu posle odličnog servisa. Vodi sa 40:0. Uz samo jedan poen protivnika, Đoković vodi sa 1:0.

14:58 - U toku je predstavljanje igrača. Opet se u dvorani u Malagi čulo "Veseli se srpski rode"!

Trebalo bi da počne u 15 časova.

 

Prvi meč, Kecmanović - Museti 6:7 (7:9), 6:2, 6:1

6:1 - Šalje Italijan dijagonalu u aut. Vodi Srbin sa 15:0. Ima meč loptu. I koristi je. Bez izgubljenog poena u poslednjem gemu.

Srbija je došla do prvog boda u polufinalu.

5:1 - Smanjuje Italijan u gemovima. Samo jedan poen za Kecmanovića, ali je na putu ka pobedi.

5:0 - Vodi Kecmanović sa 30:0, pa i sa 40:0. As za kraj gema.

Trenutno se Musetiju ukazuje pomoć na klupi. Izgleda da ima problema sa butnim mišićem.

4:0 - Dolazi Srbin i do brejk šanse, ali je usledilo i izjednačenje. Pa i nova brejk šansa za Kecmanovića. Ubrzo i treća.

Vodi sa 4:0.

3:0 - Bez izgubljenog poena! Prva pobeda u polufinalu je na vidiku.

2:0 - Loš na servisu Museti, pa Kecmanović vodi sa 30:0. Ima i brejk šansu. Koristi odmah prvu! Bolje nije moglo!

1:0 - Na servisu je Kecmanović. I vodi, dobar početak.

Idemo i u treći set

6:2 - Museti servira za ostanak u setu. Vodi sa 15:0, ali sledi i izjednačenje. Zatim i vođstvo Kecmanovića od 30:15. Onda i brejk i set šansa.

5:2 - Na dobrom putu za potvrdu brejka. Vodi Kecmanović sa 30:0, pa i sa 40:0. Zahvaljujući greškama protivnika koji ipak dolazi do dva poena u ovom setu.

Sada ova šansa ne sme da se ispusti.

4:2 - Odličnim riternom Kecmanović dolazi do izjednačenja od 15:15. Novo izjednačenje od 30:30, a onda i 40:30 za Musetija. Ubrzo i izjednačenje, ali i prednost za Musetija.

Novo izjednačenje posle duže razmene. Ubrzo i brejk šansa. Ali i izjednačenje. Pa i nova prilika za brejk Srbina. Koju nažalost ne koristi. Ali stiže i do treće brejk šanse. I koristi je. Treća sreća!

3:2 - Posle Musetijevog auta, Kecmanović vodi sa 15:0, ali Italijan zatim osvaja dva poena i dolazi do 30:15. Ima Kecmanović i gem loptu i koristi je. Na mreži završava ovu deonicu.

2:2 - Uz samo jedan izgubljeni poen dobija Italijan četvrti gem.

2:1 - Posle 15:15, Kecmanović vezuje dva poena, pa i gem privodi kraju uspešno.

1:1 - Posle uvodnih 15:0 za Kecmanović, Museti se vratio i poveo 30:15. Izjednačenje od 30:30 pošto je loptica Musetija završila u autu. Ubrzo Italijan rešava gem u svoju korist.

1:0 - Odličan početak drugog seta. Bez izgubljenog poena rešava Srbin.

 

Idemo u drugi set

7:9 - Vodi Italijan u setovima. Šteta, pošto je naš igrač imao set loptu u desetom gemu. Ova deonica je trajala 71 minut.

7:8 - Opet mini brejk i nova set lopta za Musetija.

7:7 - Ne koristi je Italijan i novi egal.

6:7 - Nova set lopta za Musetija.

6:6 - Spasio se Srbin pošto je i on napravio mini brejk.

5:6 - Novi mini brejk i set lopta.

5:5 - I novo izjednačenje

4:5 - Mini brejk Srbina.

3:5 - Ne valja, posle novog mini-brejka i potvrda.

3:3 - Vratio se Museti potpuno pošto i on pravi mini brejk.

3:1 - Mini brejk Kecmanovića.

2:1 - Na mreži siguran Kecmanović.

1:1 - Uzvraća istom merom Srbin.

0:1 - Italijan koristi servis i vodi.

6:6 - Dobro je! Vodi Kecmanović sa 30:0 posle odličnih forhenda. Smanjuje Museti na 30:15, ali Kecmanović stiže do gem lopte. I idemo u taj-brejk!

5:6 - Museti šalje lopt u aut i dozvoljava izjednačenje - 15:15. Ali ponovo vodi. Srbin izlazi na mrežu, ali ga rival hvata na krivoj nozi. Posle tih 30:15, novo izjednačenje, pa i nova brejk šansa za Kecmanovića. Naterao je rivala da pošalje loptu u aut.

Čuju se srpski navijači na tribinama u Malagi. Ali ipak izjednačenje. Borba se nastavlja. Ali Italijan vodi sa 6:5.

Sada Miša servira za ostanak u setu, a imao je prednost. Baš šteta.

5:5 - Servira Kecmanović za prvi set. Ali loš početak, pošto Italijan vodi sa 30:0. Ubrzo ima i priliku za brejk. Drugu u setu. Ne koristi je, ali ima još jednu. I brejk, šteta.

5:4 - Vodi Kecmanović sa 15:0, ali ubrzo i izjednačenje. Novo vođstvo našeg igrača (30:15), ali se ne da protivnik. Okreće na 40:30. I osvaja gem.

5:3 - Posle odličnog servisa, Italijan šalje lopticu u aut. Vodi Kecmanović i sa 30:0. Bez izgubljenog poena rešava gem.

4:3 - Silovit Italijan u sedmom gemu. Ekspresno stiže i do 40:0 posle asa. Smanjuje Srbin na 40:15. Ali to je to od ovog gema.

4:2 - Ponovo ima prednost Museti i sada vodi i sa 30:15. Izjednačenje, pa i brejk lopta za Musetija. Prva brejk šansa za Musetija u ovom meču, ali se vraća Kecmanović. Izjednačenje. Posle jednog neuspešnog i drugog uspešnog smeča.

Dobro je, nema brejka. Prednost brejka i dalje postoji.

3:2 - Greška Musetija i sada je 15:15. Italijan pravi grešku, pogađa mrežu i naš igrač ponovo vodi. Vezuje Museti dva poena i ponovi ima prednost, sada od 40:30. Traži Srbin čelendž, ali ipak je 3:2 u gemovima.

3:1 - Kecmanović posle duže razmene udaraca, šalje lopticu u aut. Ali ubrzo vezuje dva poena i vodi sa 30:15. Ima i gem loptu koju koristi.

2:1 - Italijan gem otvara sa dva vezana poena zahvaljujući dobrim servisima. Smanjuje Srbin na 30:15, a ubrzo je i 40:30. I izjednačenje. Nova brejk prilika posle paralele, ali se vraća Italijan. Ponovo je 40:40, ali ponovo naš igrač dolazi do brejk šanse. Isplatio se izlazak na mrežu.

Novo izjednačenje, pa i prednost za Musetija. Ubedljivo najduži gem do sada. I ipak, nije bilo novog brejka.

2:0 - Kecmanović pogađa dijagonalu i vodi sa 40:15. Potvrda brejka i početak iz snova.

1:0 - Posle uvodnih 15:0 Musetija, Kecmanović pravi mini seriju i dolazi do brejk lopte. I brejk već na početku, mada treba reći i da je Museti dosta "pomogao" greškama.

12.15 - Počinje.

Italijan je prvi na servisu. U međusobnim okršajima je 2:0 za Italijana.

12.10 - Kecmanović i Museti na terenu.

12.07 - Posle himne Italije, intonirano i "Bože pravde"

Ponovo se čulo "Veseli se srpski rode"

12.00 - Srpski tim izlazi uz pesmu "Veseli se srpski rode..". Podsetimo, snimak sa prethodnog meča kada je ova pesma emitovana je naknadno izbrisan.

Poznat je i kompletan dnevni raspored.

 

Selektor Italije, Filipo Volandri zna u kojim trenucima ima više razloga za brigu.

- Da li su navijači protiv njega? On se do sada navikao i zna kako da se snađe u ovoj situaciji: kada ga vidimo ravnog tokom meča on je samo igrač, ako počne da lomi rekete ili se svađa sa navijačima, onda menja brzinu i moramo više da brinemo - rekao je Volandri.

Srbija je do polufinala stigla preko Velike Britanije. Nije bilo lako na terenu, a ni pored istog, naročito što su navijači rivala provocirali pre svega Novaka Đokovića. Italija je optavdala ulogu favorita u duelu sa Holandijom.

 

 

Koliko ovaj meč ima važnu ulogu, svedoči i izjava najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića, koji je po osvajanju Završnog masters turnira, odmah otputovao u Malagu i rekao:

Velika je čast igrati dobiti poziv od selektora. Ovo je najvažnije timsko takmičenje u tenisu. Imamo šansu da se borimo za titulu. Ovo je jedna od mojih najboljih sezona. Kada osvojimo salataru, biće najbolja – rekao je Novak, a preneo B92.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike