Kako Novak može godinu da završi na prvom mestu ATP liste? Računica je prosta i jasna, ovo ga čeka

31.10.2023

23:08

0

Autor: P.K.

Usput će da popravi i rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste

Kako Novak može godinu da završi na prvom mestu ATP liste? Računica je prosta i jasna, ovo ga čeka
Novak Đoković, arhiva - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno/

Karlos Alkaraz je odmah završio učešće na Mastersu u Parizu i mnogo olakšao Novaku Đokoviću posao u borbi za prvo mesto ATP liste.

Novak Đoković će sigurno biti prvi posle Pariza, štaviše, biće prvi do kraja novembra, a ima jako dobre šanse i da godinu završi na prvom mestu. Ovo je računica.

Kako trenutno stoje stvari?

Novak je lider sa 11.045 bodova, a u Parizu brani 600. Alkaraz je drugi sa 8.625 bodova i branio je 180 bodova u prestonici FrancuskeAlkaraz je u Parizu osvojio samo 45 bodova, a izgubio 135, što će ga na novoj rang-listi dovesti do ukupno 8.665 bodova.

Ako Đoković odbrani finale, povećaće prednost za 135 bodova. U slučaju da osvoji turnir, imaće ukupno 11.445 bodova, dok će Alkaraz ostati na 8.665.

To znači da Novak ne može da ostane bez prvog mesta ATP liste do 20. novembra, što, opet, znači da će popraviti teniski rekord koji sam drži i doći do bar 399. nedelje na prvom mestu rejtinga.

Šta je sledeće?

Posle Pariza sledi završni Masters u Torinu. Đoković tu brani 1.500 bodova, dok Alkaraz ne brani ni jedan. To znači da je Đokoviću dovoljna samo jedna pobeda u grupnoj fazi da zadrži prvo mesto, nezavisno od Alkarazovih rezultata!

Međutim, prvo mora da se fokusira na Pariz, gde mu je potrebna ili titula ili odbrana finala da bi osigurao vodeću poziciju. Ako trijumfuje u Parizu, samo jedna pobeda u Torinu biće mu dovoljna za prvo mesto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike