Finale Vimbldona je sudar dva sveta! Teniski mag Đoković ili atleta Alkaraz, ko će do trona?

15.07.2023

11:09

0

Trofej na Vimbldonu znači i prvo mesto na ATP listi

Finale Vimbldona je sudar dva sveta! Teniski mag Đoković ili atleta Alkaraz, ko će do trona?
Alkaraz i Đoković, finalisti Vimbldona 2023. godine - Copyright Profimedia

Nedelja, 16. jul 2023. godine, biće sve samo ne običan dan u svetu tenisa. I to iz mnogo razloga.

Kada na Centralni teren Vimbldona izađu Novak Đoković i Karlos Alkaraz u borbi za trofej, biće to sudar dva sveta, dve životne filozofije, dve generacije.

PO JEDNA POBEDA

Biće to treći međusobni okršaj (imaju po jednu pobedu) dva najbolja tenisera današnjice. Okršaj sedmostrukog osvajača londonskog grend slema i debitanta u finalima. Okršaj čoveka od 36 godina i momčića od 20. Okršaj koji je ceo svet poželeo i pre turnira.

S jedne strane Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, na čijoj strani je iskustvo, ali pre svega mentalna snaga kakvu nema niko među teniserima. Ma ni blizu.

S druge strane Karlos Alkaraz, sjajni mladi Španac, koji se oslanja na veliko tenisko umeće, ali pre svega na atletske sposobnosti, te silinu kojom bije po loptici. Ali i na špijunažu našeg asa.

Profimedia
Karlos Alkaraz

Prošle godine u polufinalu Mastersa u Madridu na omiljenoj mu šljaci, slavio je Španac sa 6:7, 7:5, 7:6(5), da bi ove godine u istoj fazi turnira na Rolan Garosu bolji bio Srbin sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. Očekivalo se i tada da borba bude nadljudska, ali se Đoković prošetao šljakom u poslednja dva seta pariskog grend slema.

BITKA ZA SVAKI POEN

I sutra se očekuje "pogibija" za svaki poen oba tenisera. Prognoze ostavljamo nekom drugom, mi se držimo činjenica. A činjenice kažu da će Đoković igrati svoje 35. finale grend slem turnira, da će pojuriti 24. titulu iz kolekcije najvećih, odnosno osmu na Vimbldonu.

Alkaraz do finala na jednom od četiri najveća turnira stiže drugi put u karijeri. Prošle godine igrao je na US openu i osvojio titulu, ali ne sme se zaboraviti da tada u Njujorku nije bilo našeg asa.

Vreme je za novu pobedu. A ko god da je odnese od ponedeljka će biti i najbolji teniser sveta, odnosno prvi na ATP listi.

Tanjug/AP Photo/ Alastair Grant
Novak Đoković

Svi znamo kome to mesto pripada, ostalo je samo da potvrdu toga vidimo i na zelenoj londonskoj travi u nedelju posle podne.

Alkaraz je poručio da je gladan uspeha, Nole odgovorio da i on oseća glad za trofejima. Pa neka gozba počne!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike