Verovatno bih se svađao sa Mekinroom, žao mi je što nisam igrao sa Samprasom: Novak uporedio ere, pa priznao - To je dobro za tenis!

11.07.2023

12:03

0

Autor: A. S.

Đoković zahvalan što je deo ere sa rivalima koji su dosta doprineli njegovom uspehu

Verovatno bih se svađao sa Mekinroom, žao mi je što nisam igrao sa Samprasom: Novak uporedio ere, pa priznao - To je dobro za tenis!
Novak Đoković - Copyright AP Photo/Alastair Grant

Spreman je Novak Đoković da se bori za novu grend slem titulu i na Vimbldon uđe u istoriju tenisa. Blizu je osme titule, pete u nizu, a 24. grend slem trofeja, pa je pred četvrtfinale sa Andrejom Rubljovim usledio osvrt i na veliku trojku.

Srpski teniser smatra da je reč o najboljim teriserima u istoriji ovog sporta, ali je i istakao da druge šampione ne treba marginalizovati.

Posle trijumfa nad Hubertom Hurkačom u meču koji je trajao dva dana, Novak je govorio i o bivšim erama tenisa, pa je otkrio i sa kim bi voleo da je igrao.

- Verovatno bih se svađao sa Mekinroom - rekao je Novak uz osmeh i dodao:

- Svi mi smo razmišljali kakvi bismo bili u drugoj eri, poredimo se sa šampionima iz različitih generacija. Mnogi od tih šampiona su i dalje aktuelni u našem sportu. Mekinro, Beker, Lendl itd. Tu su, prisutni. Da li u ulozi trenera... Sa Bekerom sam ranije radio. Dosta ga dobro poznajem i ovako lično. Imali smo dosta razgovora na tu temu. Bilo je interesantno čuti njegova razmišljanja i kako on vidi tenis danas u poređenju sa onim ranije.

Ipak, ono što je primetno, tenis se dosta promenio i teško je komentarisati i porediti protekle decenije i sadašnjost.

- Drugačije je, držim se toga, velika je razlika i u odnosu na tehnologiju koja se koristi. Reket, najbitniji alat za tenisera, do pre 30 godina se igralo sa drvenim, pa su onda menjali materijale, pa smo došli do lakših materijala, koji obezbeđuju i omogućavaju igraču da ima brzinu i apsorpciju vibracije pri udarcu. Dosta se toga promenilo. Samim tim teniseri imaju veće mogućnosti šta mogu da odigraju. Nekada nisi imao baš toliko mogućnosti, već si uglavnom igrao servis volej, slajs, posebno na podlogama kao što je trava. Retko ko je ostajao nazad. Prvi je bio Borg, koji je bazirao svoju igru na osnovnoj liniji, ali je i on išao na mrežu. Danas je to retkost - naveo je Đoković, pa priznao da je i njemu nezgodno da se navikne na takav stil igre protivnika:

Kada imate igrače poput Tompsona, sa kojim sam igrao u drugom kolu, i na prvi i na drugi servis ide na mrežu. To je nezgodno za nas koji nismo navikli da igramo sa takvim protivnicima. Riterni svih nas su dosta bolji, tako da za igrače koji igraju servis volej nije jednostavno da na servis idu napred.

Naravno, nije mogao da ne izdvoji svog idola iz detinjstva, Pita Samprasa.

- Žao mi je što nisam imao priliku sa njim da igram. On me je inspirisao da uzmem reket u ruke i igram tenis. Sa Agasijem sam igrao jednu egzibiciju ovde pred Vimbldon. Poželeo bih da budem u toj nekoj eri sa njima, sa ludim Goranom. Svaka era ima neke svoje... To rivalstvo Borga i Mekinroa. Džimi Konors, sa njim igrati noćnu sesiju u Njujorku. On nije izgubio možda nijedan meč, kako je igrao i kakva je atmosfera bila, fenomenalna. Opet sam zahvalan što sam deo ove ere, sa preostala tri moja najveća rivala koja su dosta doprinela mom uspehu koji sam postigao - istakao je Đoković.

Ni ovaj razgovor Novaka sa medijima nije prošao bez priče o GOAT trci, a Novak smatra da je ona zapravo i poželjna.

- Ima dosta faktora koji utiču na debatu. Svako ima svoje mišljenje, izjašnjava se. Kada se gleda iz druge, šire perspektive da je dobro za tenis da se o tome što više razgovora. Ko je najbolji, najuspešniji jer suštinski mi želimo kao ambasadori našeg sporta da privučemo što više fanova, pažnje. Ako ta debata prouzrokuje to, što da ne, ja to podržavam.

Njega sada očekuje četvrtfinalni meč sa Andrejom Rubljovim, koji je na programu od 16 sati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike