Istorijski dan svetskog tenisa! Igrali su 11 sati i 5 minuta, pokvarili semafor i posle 183 gema završili vimbldonski meč!

24.06.2023

18:33

0

Autor: G. F.

Duel Iznera i Maua zauvek će ostati u knjigama belog sporta

Istorijski dan svetskog tenisa! Igrali su 11 sati i 5 minuta, pokvarili semafor i posle 183 gema završili vimbldonski meč!
Najduži meč u istoriji tenisa - Copyright Profimedia

Bio je četvrtak, 24. jun 2010. godine kada su gotovo sve oči sveta bile uprte u turnir u Vimbldonu. Iako se u isto vreme igralo Svetsko prvenstvo u fudbalu, planeta je "poludela" za tenisom.

Da bismo znali razlog moramo se vratiti dva dana unazad, na 22. jun. Tog utorka u 18.18 sati na zelenu travu londonskog grend slema kročili su Francuz Nikolas Mau i Amerikanac Džon Izner, ne sluteći da će ispisati istoriju belog sporta.

Zbog mraka je njihov meč prekinut pri rezultatu 2:2 u setovima, uz samo dva viđena brejka za to vreme. U sredu, 23. juna, u 14.05 nastavljena bitka, a kada je sat otkucao 17.45 bio je postavljen novi rekord u dužini trajanja jednog teniskog meča. Gotovo četiri sata kasnije, tačno u 21.13, ponovo zbog mraka organizatori su morali da još jednom prekinu nestvarnu borbu dvojice tenisera. Na semaforu je stajalo 2:2 u setovima i 59:59 u petom, odlučujućem.

 

 

Došli smo do današnjeg datuma, do četvrtka u kom su napokon Mau i Izner uspeli da završe meč. Poslednji set trajao je 8 sati i 11 minuta, meč je završen u 16.49, a ukupno vreme igre bile 11 sati i pet minuta.

Pored rekorda za najduži set i najduži meč, Mau i Izner su srušili još nekoliko rekorda. Odigrali su najviše gemova u jednom setu (138), najviše gemova u meču (183), Izner je odservirao 113 asova, a i ukupna broj neodbranjivih servisa (216) je nešto što će teško biti dostignuto.

Zanimljivo je da su i organizatori imali veliki problem sa semaforom jer je isti programiran da "broji" samo do 50, pa su neko vreme krenuli od 0:0 sa brojanjem, sve dok tehnika nije odradila posao i naštelovala semafor da radi i do trocifrenih brojeva.

Pintscreen/YouTube
Teniska istorija

Oba tenisera i sudija Muahamed Lajani dobili su posebnu nagradu od organizatora turnira, a Džon Izner je kao pobednik već u sledećem kolu za samo 74 minuta izgubio meč u tri seta.

Nakon tri dana igre, na turniru u Vimbldonu završen je ubedljivo najduži meč u istoriji profesionalnog tenisa u kojem je Amerikanac Džon Izner pobedio Francuza Nikolu Mahija. Nakon 11 časova i pet minuta igre tokom tri dana, susret je završen pobjedom Iznera, rezultatom 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike