Novak okupio baš ozbiljnu ekipu za svoju organizaciju: Ovo su 5 načela beskompromisne borbe za prava i jednakost!

11.01.2023

15:13

0

Ovo udruženje najavljuje beskompromisnu i neumornu borbu za sve igrače

Novak okupio baš ozbiljnu ekipu za svoju organizaciju: Ovo su 5 načela beskompromisne borbe za prava i jednakost!
Izvršni odbor PTPA - Copyright ptpaplayers.com

Sindikat profesionalnih tenisera (PTPA), koji su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil objavio je danas sastav svog prvog Izvršnog komiteta, ali i principe kojima će braniti i poštovati osnovna prava svih igrača.

Prilično respektabilni odmor od osmoro teniserki i tenisera priključuju se vođstvu PTPA, tela "koje je posvećeno unapređenju prava igrača, rastu i unapređenju teniskog biznisa", objavila je ova organizacija.

PTPA je sastav svog IO i svojih vodećih principa objavila iz Melburna, gde u ponedeljak počinje prvi grend slem sezone. Osmoro članova IO dolazi iz sedam zemalja. Oni su osvojili ukupno 124 titule u singlu i 52 u dublu, zajedno u muškoj i ženskoj kategoriji.

Izvršni odbor čine:

- Paula Badosa (Španija), trenutno 13. na WTA listi, kojoj je najviši plasman bila 2. pozicija. Osvojila je tri titule.

- Novak Đoković (Srbija), trenutno 5. na ATP listi, rekorder po broju nedelja na prvom mestu, osvajač 21 grend slema i ukupno 96 titula, jedan od osvajača PTPA.

- Hubert Hurkač (Poljska), trenutno 10. na ATP listi, osvajač pet titula u singlu i četiri u dublu.

- Džon Izner (SAD), trenutno 41. na ATP listi. Nekada 8. Osvajač 16 titula u singlu i osam u dublu.

- Uns Džabir (Tunis), trenutno druga na WTA listi. Osvajačica tri titule, dvostruka finalistkinja grend slemova i najbolja afrička i arapska teniserka svih vremena.

- Betani Matek-Sends (SAD), nekada prva na WTA listi dublova, osvajačica devet grend slemova (pet u dublu i četiri u miksu), osvajačica 27 titula i zlatne olimpijske medalje u miksu.

- Vasek Pospišil (Kanada), trenutno 98. na ATP listi, suosnivač PTPA. Nekada 25. igrač sveta u singlu i 4. u dublu. Osvajač 27 dubl titula.

- Saisai Dženg (Kina), svojevremeno 34. na WTA listi. Osvojila je jednu singlu titulu i pet u dublu.

Ovih osmoro osnivača Izvršnog komiteta bi svojim različitim iskustvima tokom karijera i uglovima gledanja trebalo da doprinesu usavršavanju ovog vladajućeg tela.

Šta kažu članovi

- Ova organizacija je osnovana sa verovanjem da svaki igrač zaslužuje da bude poštovan, zaštićen i da ima garantovana prava, a principi PTPA će služiti kao naš kompas da bismo bili sigurni da ćemo slediti te standarde. PTPA će rasti samo kroz kolektivni glas i solidarnost svih igrača. Mi smo spremni da se suočimo i sa izazovima i sa prilikama koji se nađu ispred nas da bismo unapredili prava svih igrača – rekao je Pospišil.

Iskusna Matek-Sendse je rekla da su svi apsolutno posvećeni predstavljanju svakog igrača tokom ovog "neverovatno važnog trenutka u tenisu".

- Okruženje sportske zabave se stalno razvija, a ja sam posebno koncentrisana na podršku i unapređenje žena tako što agresivno tražim i stvaram prilike koje su fokusirane na ženski pristup. I ovo je snažan fokus PTPA, predstavljen našim organizacionim principima i mnome lično. Iskreno sam uzbuđena što mogu da pružim doprinos i budem pionir promene – rekla je Matek-Sends.

Koja su osnovna načela?

A pet osnovnih načela PTPA su:

1. Preduzimanje zajedničke akcije i zastupanja u ime svih tenisera i teniserki globalno
2. Obezbeđivanje da igrači dobiju svoj fer deo teniskog biznisa, ali i uslova učešća
3. Optimizacija i rigorozna zaštita prava igrača
4. Čuvanje dobrobiti i zaštita igrača od zloupotrebe
5. Zalaganje za najbolju viziju i strukturu globalnog tenisa i doprinos njoj
.

Neki od primera primene osnovnih načela PTPA su:

Zajedništvo, pravo na organizaciju, deljenje uspeha, pravednička kompenzacija, penzija i povlačenje, privatnost i lični podaci, jednakost i prilike, mentalno zdravlje i drugi.

Bonus video:

Pokrajinska šumarsko-lovna inspekcija

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike