Švjontek preuzela Noletov tron i postala prva dama na njegovom vrhu nakon 22 godine! U konkurenciji za najbolje i Nikola Jokić!

26.12.2022

10:53

0

Mlada teniserka je u godini na izmaku osvojila dva grend slema

Švjontek preuzela Noletov tron i postala prva dama na njegovom vrhu nakon 22 godine! U konkurenciji za najbolje i Nikola Jokić!
Iga Švjontek - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Kako se bliži kraj godine, tako je i vreme za tradicionalna proglašenja najboljih sportista. U izboru Novinskih agencija, poljska teniserka Iga Švjontek proglašena je za najbolju sportistkinju Evrope u 2022. godini. Zanimljivo, na spisku su i dvojica srpskih sportista, Nikola Jokić i Novak Đoković, ali su daleko od vodećeg mesta.

Košarkaš Srbije i Denver Nagetsa je u godini u kojoj je odbranio MVP nagradu zauzeo 14. mesto, dok se Đoković, trenutno peti teniser sveta, nalazi na 15. poziciji.

Ovo nagrađivanje organizovala je Poljska nacionalna agencija (PAP), a učestvovalo je 20 evropskih agencija, Srbiju je tradicionalno predstavljao Tanjug, a  odluka da najboljom proglase mladu teniserku je, može se reći, bila laga.

Švjontek je u godini na izmaku osvojila Rolan Garos i US Open i ubedljivo je prva na WTA listi. Zanimljivo, ali Iga je prva dana na tronu nakon 22 godine, kada je najboljom proglašena Inge De Brujne, holandska plivačica.

Na prvom mestu nasledila je Novaka Đokovića.

Drugo mesto osvojio je svetski rekorder u skoku sa motkom Šveđanin Armand Duplantis, a treće dvostruki šampion sveta u Formuli 1 Holanđanin Maks Ferstapen.

Rezultati glasanja: 1. Iga Švjontek (Poljska, tenis) - 118 bodova 2. Armand Duplantis (Švedska, atletika) - 106 3. Maks Ferstapen (Holandija, Formula 1) - 82 4. Karlos Alkaraz (Španija, tenis) - 76 5. Rafael Nadal (Španija, tenis) - 66 6. Kilijan Mbape (Francuska, fudbal) - 55 7. Johanes Tingnes Be (Norveška, biatlon) - 50 8. Tereza Johaug (Norveška, nordijsko trčanje) - 42 9. David Popovići (Rumunija, plivanje) - 37 10. Jonas Vinegor (Danska, biciklizam) - 33...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike