Šok u Monte Karlu! Novak eliminisan već u prvom meču!

12.04.2022

16:29

0

Najbolji srpski i svetski teniser je mnogo i grešio

Šok u Monte Karlu! Novak eliminisan već u prvom meču!
Tan2022-4-12_163534429_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Novak Đoković je izgubio u drugom kolu Mastersa u Monte Karlu. Ovo je za najboljeg svetskog tenisera bio prvi meč, s obzirom da je kao prvi nosilac na početku bio slobodan. Posle tri seta pobedio ga je Španac Alehandro Davidovič Fokina. Posle dva sata i 56 minuta rezultat je bio 2:1 (6:3, 6:7, 6:1), pa će 46. na ATP listi u trećem kolu turnira u Kneževini igrati sa boljim iz okršaja Davida Gofana i Danijela Evansa.

Očigledno je da je duža pauza bez turnira i takmičarskih mečeva ostavila traga. Najbolji srpski i svetski teniser je ove godine igrao samo u Dubaiju, a i tamo je eliminisan. Danas je mnogo grešio, a za protivnika imao nadahnutog protivnika, koji je mnogo više želeo pobedu. Bacao se po terenu, "ginuo" za svaki poen i to mu se isplatilo.

Đoković je u drugom setu, posle taj-brejka nagovestio da može da se vrati u meč kada je izjednačio, ali mu je rival u nastavku dozvolio da osvoji samo jedan gem. I potpuno zasluženo slavio.

U prvom setu, odnos brejkova je bio 3:1 u korist Fokine, u drugom je bilo 3:3, a u trećem odlučujućem 3:0.

Novaka već naredne nedelje očekuje turnir u Beogradu, na kojem bi morao da učini nešto više. Jer današnje izdanje nije valjalo. Doduše, treba reći i da je vetar pravio probleme, ali to ne sme da bude opravdanje. U istim uslovima igrao je i Davidovič Fokina koji je sada smanjio na 2:1 u međusobnim okršajima.

Inače, Novak je ovaj turnir osvajao samo jednom, 2015. godine, a čast našeg tenise u Kneževini braniće još i Laslo Đere i Dušan Lajović. Podsetimo, Filip Krajinović je poražen u prvom kolu, baš od Lajovića.

Tekstualni prenos meča mogli ste pratite uz 24sedam.

BLOG UŽIVO:

KRAJ MEČA!

3. SET

1:6 - Imao je Fokina i brejk i meč loptu, ali se Đoković spasio. Imao je zatim i drugu. I iskoristio je.

1:5 - Poveo je Fokina sa 40:0 i sada poveo sa 5:1.

1:4 - Đoković je poveo sa 15:0, ali je usledila mini serija protivnika. Iskoristio je drugu brejk loptu i poveo sa 4:1.

1:3 - Na servis Fokine poveo je Đoković, ali je ubrzo došlo i do egala. Novak je imao brejk priliku, ali je nije iskoristio.

Na kraju je Španac i poveo sa 3:1 i tako zadržao prednost do koje je došao uvodnim brejkom.

1:2 - Imao je Fokina i brejk priliku, ali se Đoković vratio i izjednačio. Onda je Španac došao do nove brejk prilike.

Posle druge brejk prilike, Đoković je izjednačio, ali je onda Fokina imao i treću priliku za brejk. Ni nju nije iskoristio pa je Srbin osvojio prvi gem u ovom setu. 

0:2 - U drugom je posle 15:15 Fokina napravio mini seriju, i stigao do 40:15. Zatim je i potvrdio brejk.

0:1 - Đoković je bio na servisu, ali je Fokina poveo sa 15:0. Ipak, usledilo je i izjednačenje. Posle 40:15, smanjio je Fokina na 40:30, a onda je usledilo i izjednačenje. Dobio je aplauz i od Novaka.

Zatim je imao i brejk priliku. I iskoristio je.

Igraće se i treći set.

 

 

 

2. SET

TAJ-BREJK

Iskoristio je!

Poveo je Đoković sa 6:5. Imao je i set loptu.

Usledilo je i izjednačenje na 5:5.

Onda je poveo Fokina sa 5:4.

Ubrzo je bilo i 4:4.

Zatim je Novak smanjio na 4:3

Španac je došao i do 4:2.

Onda je Fokina povećao na 3:1.

Smanjio je na 2:1 i tada rekao "ćuti".

Zatim i sa 2:0.

Poveo je Fokina sa 1:0.

6:6 - Novak je servirao za ostanak u meču. Poveo je sa 15:0, a onda posle izlaska na mrežu i sa 30:0. Iako se Fokina opet bacio da bi stigao lopticu. Ali nije uspeo.

Onda je Đoković pogodio mrežu, pa se Fokina vratio, na 30:15. Ubrzo je i izjednačio na 30:30.

Ponovo se Španac bacio, ali nije uspeo da se spasi. Onda smo ušli u taj-brejk.

5:6 - U 11. gemu, poveo je Fokina, sa 15, a zatim i sa 30:0. Posle odličnog servisa. Zatim je pogodio paralelu, za 40:15.

Onda ga ja Đoković naterao na grešku, pa je bilo 40:30. Đoković je "zahvaljujući" vetru lopticu poslao u aut.

5:5 - Đoković je bio na servisu. Ipak, poveo je Fokina koga je u tim trenucima hvatala i nervoza. Imao je prednost od 30:15. Zatim je Novak poslao lopticu u aut, a Fokina imao dve brejk prilike.

Bekhendom je Novak smanjio na 40:30. Ali onda poslao lopticu u aut. Novim brejkom je stigao do 5:5 u gemovima.

5:4 - Novak je poveo na servis Fokine sa 30:0, pa je Španac glasno negodovao. Ubrzo je bilo i 40:0.

Zatim je Novak poveo sa 5:4 i imao priliku da dobije set.

4:4 - Novak je servirao novim lopticama. Ali je odmah pogodio mrežu. Ipak, posle drugog servisa je stigao do 15:0. Kada je Fokina lopticu poslao u aut, bilo je i 40:0. Izjednačio je.

Novak je izjednačio.

U pauzi je Fokini ukazivana lekarska pomoć, zbog manje povrede ruke.

3:4 - Fokina je servirao, ali je Đoković poveo. Usledio je kraći prekid, a posle toga je bilo i 30:0. Zbog silnog bacanja, Španac je zaradio manju posekotinu na ruci.

Onda je Đoković poslao loptu u aut. Rezultat je bio 30:15. Zatim je Fokina uradio nešto slično, pa je Đoković imao priliku za brejk.

I iskoristio je.

2:4 - U šestom gemu, Đoković je bio na servisu i imao priliku da izjednači u gemovima. I dobro je počeo. Poveo je sa 30:0, ali onda loptu poslao u aut. Fokina je onda vezao dva poena, a za 30:30 je pogodio tačno na liniju.

Onda je Fokina došao do nove brejk lopte, zahvaljujući greški Đokovića. Onda je posle duže razmene udaraca, Španac pogodio mrežu. Tada je bilo 40:40.

Ipak, nova greška je donela novu brejk loptu Đokoviću. Ali se Srbin novim napadom vratio. Ipak, usledila je nova greška, samim tim i nova brejk prilika.

I iskoristio je.

2:3 - Na mreži je bio uspešniji Đoković za 30:15. Ubrzo je stigao do brejka. I smanjio na 3:2.

1:3 - Đoković je servirao i brzo došao do prednosti 40:0. Betz izgubljenog poena smanjio je na 3:1. Ovaj gem je trajao nešto više od minuta.

0:3 - Fokina je servirao. Ova deonica je stigla i do 40:40, ali je posle greške Fokine, Đoković došao do brejk lopte. Nije iskoristio, a onda se stiglo do novog izjednačenja.

Onda su se smenjivale brejk i gem prilike. Zatim je zbog Novakovog forhenda pao na šljaku. Tada je Srbin došao do brejk prilike.

Iako je delovalo da neće, Fokina je ipak stigao jednu loptu, odnosno izjednačenje. Neizvesnost se nastavila, a Španac je imao priliku za gem. Ipak, Đoković je opet došao do izjednačenja.

Onda zbog vetra i lošeg odskoka, Fokina je pogrešio i omogućio Đokoviću novu brejk loptu. Srbin je nažalost nije iskoristio. To je bilo (tada) sedmo izjednačenje u gemu.

Onda je ponovo Đoković imao prednost, ali se onda Fokina spasio. Imao je i novu gem loptu. Stigao je do prednosti od 3:0.

Ova deonica je trajala 15-ak minuta.

0:2 - Đoković je bio na servisu. Forhendom je došao do prednosti od 30:15. Srbin je zatim imao dve gem lopte, ali nije iskoristio prvu. Na 40:30, prvi servis nije bio dobar. Usledio je novi napad Fokine, za izjednačenje na 40:40.

Naterao je Španac Srbina na novu grešku. Novi brejk za Fokinu. Ipak se vratio Novak. Dupla servis greška i nova brejk lopta za Fokinu. Trajala je razmena udaraca, ali nažalost je Novak pogodio mrežu.

Novi brejk za Španca.

0:1 - U uvodnom gemu servirao je Fokina. Poveo je sa 15:0, pa i sa 30:15. Izjednačio je Đoković na 30:30, a onda stigao i do brejk prilike. Španac je pre toga pogodio mrežu. Ipak je stigao do izjednačenja. A zatim i rešio gem u svoju korist.

 

1. SET

3:6 - Ritern Fokine za prednost od 30:15. Prošetao je Đoković rivala, i izjednačio na 30:30. Španac je stigao i do brejk lopte. Vetar je pravio probleme. Novi brejk je napravio Španac i poveo u setovima.

Prva deonica je trajala 44 minuta.

3:5 - Fokina je servirao novim lopticama. Forhendom je Novak poslao lopticu u aut. Poveo je Španac sa 30:0. U nastavku nije Novak uspeo da napravi novi brejk. Fokina je poveo sa 5:3.

3:4 - Posle duže razmene poena, stigao je Fokina do 30:30. Stigao je Novak i do gem lopte. Ipak je usledilo izjednačenje. Zatim je i smanjio prednost Španca. Tada se najbolji svetski teniser i vratio u meč.

2:4 - Fokina je bio na servisu, ali je ipak Đoković poveo sa 30:0. Dobro je. Sada je Đoković došao do brejk prilike. I iskoristio je.

1:4 - Poveo je Fokina sa 30:0 na servis Đokovića, ali je odličnim bekhendom izjednačio na 30:30. Loš drop šot Fokine, pa je Novak poveo sa 40:30. Stigao je Španac drop šot i izjednačio na 40:40. Ponovo je došao do brejk lopte Fokina.

Novi brejk. Poveo je Španac.

1:3 - Onda je Fokina bio na servisu. Novak je napravio novu grešku, a Fokina poveo sa 30:0. Prvi servis na 40:0 završio je na mreži. Dijagonala za 3:1.

1:2 - Iako je Đoković na servisu, Fokina je taj koji je imao prednost od 30:15. Zatim je stigao i d o dve brejk lopte. Pokušao je Novak da skrati loptu, ali nije prebacio mrežu. Brejk za Španca, i prednost od 2:1.

1:1 - Poveo je Španac sa 15, a zatim i sa 30:0. Pa i 40:0. Fokina je mnogo lakše došao do izjednačenja, nego Đoković do vođstva.

1:0 - Fokina je pogodio mrežu, a Đoković došao do prednosti od 30:15. Naterao je Srbin Španca da pogreši. Aut i poveo je Srbin sa 40:15. Onda je i Đoković poslao loptu u "veći" aut. Izvukao se Fokina i izjednačio na 40:40. Nije uspeo Novakov plan.

Fokina je imao i brej loptu, posle smeča. Izjednačio je Đoković, pošto Fokina nije mogao da se snađe posle odličnog servisa. Nova prednost za Fokinu, ali ubrzo je poslao loptu u aut, pa smo videli novo izjednačenje.

Ipak, nova prednost za Đokovića, posle odličnog servisa. Poveo je Đoković posle osam minuta igre. Na osnovu do sada viđenog, izgleda da Srbinu neće biti lako.

Počeo je meč.

U Novakovom boksu su trener Goran Ivanišević, majka Dijana i supruga Jelena. Tu je i sin Stefan.

U toku je zagrevanje.

Museti je lagano dobio treći set i tako pobedio Benou Pera. Očekuju se uskoro na terenu Đoković i Fokina.

Kada počinje meč?

Đoković i Fokina igraju treći meč na centralnom terenu. Tamo trenutno igraju Museti i Per, a duel je ušao u treći set, tako da ćemo čekati još.

- Fokina je Španac, iako mu je otac poreklom Šveđanin, a majka Ruskinja. On je dva puta igrao protiv Novaka i oba puta je gubo. Prošle sezone je igrao četvrtfinale Rolan Garosa i generalno mu šljaka "leži".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike