Novak i Vajda su 15 godina u ljubavi i slozi sarađivali: 361 nedelja na vrhu i 20 grend slem titula, a onda je usledio kraj

02.03.2022

11:25

0

Đoković i Slovak su odavno srušili rekord najuspešnije saradnje

Novak i Vajda su 15 godina u ljubavi i slozi sarađivali: 361 nedelja na vrhu i 20 grend slem titula, a onda je usledio kraj
mapa djokovic vajda - Copyright Profimedia

Novak Đoković i Marijan Vajda sarađivali su punih 15 godina. Bio je to odnos pun poštovanja i trofeja, toliko da se po raskidu saradnje govori o velikom prijateljstvu i porodici.

Slovak, koji u igračkoj karijeri i nije imao velikih uspeha, Novaka je prvi put gledao u Parizu. Saradnja je krenula već u Hertogenbošu, u momentima kada je 19-godišnji Đoković bio 63. teniser sveta. Godinu je završio na 16. mestu. Tokom naredne je ušao u najboljih tri, a već početkom 2008. godine je osvojio titulu na Australijan openu.

Bio je to veliki početak koji je nagovestio mnogo toga što je usledilo.

A onda, post na grend slem turnirima do 2011. godine, kada je usledio uspon koji je bilo teško zaustaviti. 

2011. godine, Novak je stigao do vrha ATP liste, sa tri osvojena grend slem trofeja u sezoni. U 2012. se malo "sapleo" te je ostao na kratko bez vodeće pozicije, ali je zato tokom naredne slavio 100 dana na vrhu, a podigao je i tri nove grend slem titule.

Nizale su se titule i na manjim turnirima, a nisu izostajali ni grend slemovi, a onda je povreda lakta usporila progres, ali i bila nešto što je izazvalo raskol među odličnim saradnicima.

U maju 2017. Vajda i Novak su prekinuli saradnju, da bi je obnovili početkom naredne, a Slovak je govorio i koliko teško mu je pao dogovor da odmore jedan od drugog.

- Emotivno mi je bilo teško, što je sasvim normalno, jer smo mnogo toga prošli zajedno. Ali, iskreno, bio sam srećan što sam konačno kod kuće. I ja sam želeo da budem sa svojom porodicom. Toliko godina smo stalno putovali. I meni je bio potreban odmor. Pecao sam, viđao se s prijateljima, izlazio, provodio vreme sa familijom. Uživao sam. Sa Novakom sam ostao u kontaktu, onako kao što komuniciraju članovi porodice - rekao je tada Vajda.

A kada se vratio, usledila je jedna zrelija i kvalitetnija saradnja. Novak je ponovo zauzeo prvo mesto i zapravo tada započeo novi niz na vrhu koji je trajao do pre desetak dana.
U novom zajedničkom mandatu, Đoković je iz turnira u turnir rušio rekorde. Stigla je i sedma, pa potom i osma, a zatim i deveta titula Australijan opena. 

Bio je to vrhunac njihove saradnje - 20 grend slem titula i 361 nedelja u nizu na prvom mestu.
Saradnja koja je godinama postala mnogo više od odnosa trener-igrač. Bio je to prijateljski odnos, protkan uzajamnim poštovanjem, pun poverenja, pa sada govore o tome kao o porodici.

Senku na saradnju ne baca ni početak 2021. godine i situacija iz Melburna, kada je Novak otišao po desetu, jubilarnu titulu i rekord po broju grend slem titula na turu. Ali je nažalost, nakon čitave sage sa medicinskim izuzećem, deportovan iz Australije, a ubrzo je izgubio i prvu poziciju.

Da li će i ovaj prekid saradnje biti identičan onom iz 2017. teško je prognozirati, ali veliku ulogu u ovom trenutku igraju i Novakove godine, te čitav splet okolnosti koje su se ređale nakon januara u Melburnu.

- Kakvo zajedničko putovanje, prijatelju. 15 godina! Bili ste uz mene tokom najvažnijih i nezaboravnih trenutaka u mojoj karijeri. Zajedno smo postigli neostvarivo i zauvek ću biti zahvalan na vašem prijateljstvu i posvećenosti. Zauvek ćeš biti moja porodica, ne mogu ti dovoljno zahvaliti - napisao je danas Novak uz zajedničnu fotografiju na Instagramu, kojoj je označio i definitivan kraj.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike