Kineska teniserka prvi put progovorila za evropski medij posle vesti da je silovana

07.02.2022

07:03

0

Autor: 24sedam

Peng Šuai pričala za "Lekip" o svom privatnom životu

Kineska teniserka prvi put progovorila za evropski medij posle vesti da je silovana
peng šuai - Copyright Profimedia

Kineska teniserka Peng Šuai pojavila se pred novinarima francuskog Lekipa na intervjuu u Pekingu u društvu Vang Kana, šefa kabineta Kineskog olimpijskog komiteta i ponovila da nije bila seksualno zlostavljana od strane visokog državnog zvaničnika, niti je nestala posle te informacije objavljene na jednoj od društvenih mreža u Kini. To je u najkraćem poruka Pengove o slučaju koji je jesenas uznemirio celu planetu.

- Pre svega, želela bih da se zahvalim svim ATP i VTA igračicama, svim sportistima i svim ličnostima u velikom broju koji su brinuli o meni. Nisam mislila da će biti takve zabrinutosti i želela bih da znam - otkud takva zabrinutost - upitala je Pengova u intervju francuskom dnevniku.

Pengova je navodno optužila bivšeg zamenika kineskog premijera Džanga Gaolija da ju je seksualno zlostavljao, ali je sada očigledno povukla te optužbe koje su izašle na "Veibou" početkom novembra.

 

 

- Nikada nisam nestala, svi su mogli da me vide. Šta se desilo, već sam odgovorila na ovo pitanje, tokom intervjua u Šangaju, kao i putem imejla upućenom VTA. Ovaj post je izazvao ogroman nesporazum. Nadam se da više nećemo izvrtati značenje ovog posta. I takođe se nadam da nećemo dodati još više pažnje na sve ovo. Nikad nisam nestala. Samo što mi je mnogo ljudi... poslalo poruke i bilo je prilično nemoguće odgovoriti na toliko poruka.

Peng Šuai se osvrnula na svoju spornu objavu koja je na mreži stajala svega 30 minuta.

- Moji sentimentalni problemi, moj privatni život, ne bi trebalo da budu uključeni u sport i politiku. A sport se ne sme politizovati jer, kada se to radi, to je uglavnom okretanje leđa olimpijskom duhu, a to je protiv volje sveta sporta i sportista.

Peng je takođe objasnila zašto je odlučila da komunicira sa predsednikom MOK Tomasom Bahom, a ne sa Stivom Sajmonom iz VTA.

- Nisam birala sagovornika. Kao i svi, kao i vi, videla sam izjavu na zvaničnom sajtu VTA. Bilo mi je veoma neobično, zašto bi mi bila potrebna psihološka pomoć ili tako nešto? Nisam znala kako da to shvatim. VTA ​​psiholozi nisu mogli da dođu do mene i pomislili su da sam nestala. Mislim da je to malo preterano. Pošto sam pročitala njihovu izjavu, lično sam odgovorila predsedniku VTA Stivu Sajmonu. Poslato je nekoliko kopija, a ove mejlove sam napisala sama. Ovo je moja lična izjava. Iste večeri i ja sam je poslala.

 

 

Pengova o svom životu od novembra kaže da ga vodi normalno i da se ne dešava ništa posebno.

- Sve je kako treba da bude - ništa posebno.

MOK je u ponedeljak objavio saopštenje u kojem se tvrdi da su se Bah i bivša predsednica komisije sportista MOK-a Kirsti Koventri sastali sa Pengovom u Pekingu.

- Sastanak je održan u subotu tokom večere u Olimpijskom klubu u Pekingu - navodi se u saopštenju.

- Tokom večere, njih troje su govorili o zajedničkom iskustvu sportista na Olimpijskim igrama, a Peng Šuai je govorila o svom razočaranju što nije mogla da se kvalifikuje za Olimpijske igre Tokio 2020. U tom kontekstu, podelila je i nameru da otputuje u Evropu kada se završi pandemija COVID-19, a predsednik MOK-a ju je pozvao u Lozanu da poseti MOK i Olimpijski muzej, kako bi nastavili razgovor o njihovim olimpijskim iskustvima. Peng Šuai je prihvatila ovaj poziv. Kirsti Koventri i Peng Šuai su se takođe složile da će ostati u kontaktu - zaključeno je u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike