"Kad mačke nema, miševi...": Nadal ispisao istoriju osvajanjem 21. grend slema! "Mačka" sad mora da odluči šta hoće

30.01.2022

14:30

2

Autor: 24sedam

Rus sjajno započeo meč, ali u nastavku je bio sve slabiji...

"Kad mačke nema, miševi...": Nadal ispisao istoriju osvajanjem 21. grend slema! "Mačka" sad mora da odluči šta hoće
nadal3 - Copyright Tanjug/AP

Španac Rafael Nadal osvojio je 21. grend slem u karijeri, pobedivši u finalu Australijan opena u Melburnu Rusa Danila Medvedeva sa 3:2 u setovima (2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5).

Odluka o pobedniku prvog grend slema u sezoni pala je posle pet i po sati igre.

Publika je bila na strani Španca, svaki njegov poen burno proslavljaju, a često i veoma nekorektno se ponašaju u toku poena ili između dva servisa ruskog tenisera, što je na kraju uspelo da poremeti ritam drugog tenisera na ATP listi.

- Stadion je pun idiota koji navijaju, ako morate da kažete 20 puta, recite, to je finale“. Kod idiota "molim" nije dovoljno - rekao je Medvedev sudiji tokom jedne pauze.

Prvi set je glatko dobio Rus. U nastavku meča oba igrača su u drugom setu po dva puta gubili prednost servisa, pa je odluka pala u taj brejku. I u tom delu seta Nadal je par puta dolazio do prednosti mini-brejkom i uvek se Rus vraćao rezultatski u igru da bi na kraju i dobio ovaj set.

Tanjug/AP
 

Nadal je posle izgubljenog seta zatražio tajm aut za odlazak u toalet, ne bi li tako preokrenuo tok meča. Uspeo je u tome tako što je brejk napravio u devetom gemu pri rezultatu 4:4.

Četvrti set odigrao se po matrici trećeg. Španac je iskoristio jednu priliku i nju na kraju pretvorio u izjednačenje 2:2 u setovima. Meč je ušao duboko u peti sat, a u Melburnu je prošla ponoć!

U petom, odlučujućem setu Nadal je došao do "brejka" kod 2:2 u gemovima. Već u sledećem gemu, posle desetak "đuseva" i velike borbe tokom 13 minuta igre, Španac je uspeo da potvrdi brejk i da povede sa 4:2, pa sa 5:3, da bi kod 5:4 dobio priliku da servira za pobedu. Međutim, Medvedev je neočekivano zaigrao kao u prva dva seta. Odmah prvu šansu za brejk pretvorio u izjednačenje 5:5, ali to ništa nije vredelo, jer je prokockao prednost svog servisa - 6:5 za Nadala. U narednom gemu više nije bilo prostora za greške. Rutinski je Španac priveo meč kraju.

Finale je, inače prekinuto sredinom drugog seta upadom na teren jednog navijača.

On je uhvaćen i savladan od strane obezbeđenja pre nego što je uspeo da pokaže svoju poruku, posle koje bi se verovatno bolje razumeli motivi jednog tako nerazumnog čina.

Prema rečima očevidaca koji pišu na Tviteru, on je skočio sa platforme na deo terena koji je pripadao Nadalu. Cilj je bio da istakne transparent, ali se sapleo i to je dalo vremena redarima da ga savladaju i ne dozvole pokazivanje poruke.

 

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike