Vakcinacija ili kraj karijere? Šta sad čeka Novaka - ovo su mogući scenariji!

19.01.2022

11:22

0

Autor: Milan Nastić

Đoković se nalazi u nezavidnoj situaciji, a 24sedam iznosi nekoliko opcija vezanih za prvog reketa sveta

Vakcinacija ili kraj karijere? Šta sad čeka Novaka - ovo su mogući scenariji!
Tan2022-1-15_171428297_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, File

Posle sramne odluke australijskih vlasti da deportuju Novaka Đokovića, polako se stišava situacija.

Prvi reket sveta se vratio u Srbiju gde će provesti nekoliko dana, razmisliti o svemu šta mu se desilo u Australiji, ali i šta mu je činiti u nastavku sezone koja će po svemu biti specifična, najviše zbog korona mera. 

Definitivno se Novak nalazi u nezavidnoj situaciji, jer sve više država, a time i sami organizatori turnira tražiće obaveznu vakcinaciju, što nikako ne ide u prilog najboljem teniseru današnjice.

​Kako sada stvari stoje, prvi reket sveta sigurno u narednom periodu neće učestvovati na turnirima, pre svega na američkoj turneji, koja se igra u martu, a realno da se vrati u Monte Karlu kada kreće sezona šljake. 

Postoje nekoliko scenarija koji mogu da se dogode Đokoviću u nastavku sezone, a portal 24sedam će pokušati svojim čitaocima da iznese moguće varijante.

Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic
 

Prva je da se vakciniše i time otkloni svaku dilemu oko učešća na turnirima, pre svega to se  odnosi na grend slemove koji su Novaku prioriteti do kraja karijere.

Time bi Nole otklonio svaku mogućnost da mu se ponovi Australija i golgota kroz koju je prolazio prvi reket sveta.

Kamen sa srca pao bi i organizatorima velikih turnira koji će takođe biti na mukama oko učešća Đokovića.

Druga opcija je da prati situaciju oko pandemije i da čeka kako će se koronavirus razvijati u narednom periodu. 

Đoković se nada da će dolaskom proleća korona izgubiti na jačini i da će sami organizatori turnira ublažiti mere, ali kako sada stvari stoje, to je malo verovatno.

Pre svega to se misli na grend slemove, koji su prioriteti srpskom teniseru kako bi i u tom segmentu postao najbolji teniser svih vremena. Kako sada stvari stoje, on bi mogao da nastupi samo na Vimbldonu, i to uz velike muke.

Za Rolan Garos su nam stigle kontradiktorne informacije. Prema sadašnjim pravilima, svi koji učestvuju na javnim mestima moraju biti vakcinisani. To se odnosi i na sportiste i sportska borilišta. Kasnije je premijer rekao da šansa i dalje postoji, jer turnir počinje u maju, a do tada bi te mere mogle da budu ukinute.

Kad je u pitanju nakprestižniji grend slem, Vimbldon, Novak će moći da igra. Ne mora da bude vakcinisan da bi ušao u zemlju i igrao, već mora da priloži negativan PCR test ne stariji od dva dana od ulaska u zemlju. Potom ide u 10-dnevni karantin i tu treba da odradi testove drugog i osmog dana izolacije i onda bi mogao na teren.

Što se tiče US Opena, tu su stvari najteže. Svi koji nisu državljani SAD trenutno moraju da budu vakcinisani protiv kovida. Postoje izuzeci, ali nijedan od njih se ne odnosi na Đokovića, jer izuzeci nisu vezani za nedavno preležani kovid, već isključivo za medicinska stanja koja nekog sprečavaju da primi vakcinu. Dodatna komplikacija je što se turnir održava u Njujorku, koji ima najstrože mere od svih mesta u SAD, tako da tamo čak i svi navijači moraju da budu vakcinisani. Doduše, postoji izuzeće za sve sportista kojima Njujork nije domaći teren, ali teško da će se to odnositi na Đokovića. Njujork je jedno od mesta koje je imalo najstrože mere i tamo je raspoloženje slično onom u Australiji, tako da je teško zamisliti da bi se vlast igrala sa svojim glasačima, što su mogli da nauče iz primera Melburna. Osim toga, na turniru se obavljaju testiranja na svaka tri dana.

Vratimo se opcijama.

Treća je da Novak odluči da ovu sezonu preskoči, odnosno da ne odigra nijedan turnir, i sačeka sledeću godinu, jer pretpostavlja da će se situacija oko pandemije biti mnogo bolja i time otkloni svaku mogućnost problema koji je imao u Australiji.

To može da bude mač sa dve oštrice, jer biti van teniskih zbivanja, odnosno ne igranja na turnirima godinu dana je veliki period. 

Poznato je da teniseri kako bi održavali formu i bili u ritmu moraju da igraju redovno zvanično mečeve.

Postoji jedno nepisano pravilo u tenisu, mesec dana bez reketa u ruci je toliki hendikep da ti je isto toliko potrebno da se vratiš u kolosek. 

Profimedia
 

Možete da zamislite da Nole preskoči celu sezonu, pitanje je da li bi ikad mogao da se vrati na nivo koji trenutno sada ima.

I četvrta opcija je da odluči da završi karijeru, što bi bio najgori scenario, ali i veliki gubitak kako za srpski, tako i za svetski tenis, ali i sport.  

Pogotovo što je na korak od cilja, a to je da u mnogim segmentima postane najbolji igrač u istoriji tenisa. 

Nadamo se da to toga ipak neće doći, i da će Novak hladne glave doneti odluku koja će biti najbolja za njega, ali i za sve njegove navijače širom sveta koji sa nestrpljenjem očekuju njegov sledeći potez. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike