Posle odluke o Novakovoj deportaciji, reagovali advokati i organizacije za ljudska prava

16.01.2022

09:57

1

Velika prašina podigla se nakon konačne odluke suda

Posle odluke o Novakovoj deportaciji, reagovali advokati i organizacije za ljudska prava
profimedia-0624088200 - Copyright Profimedia

Odluka Federalnog suda Australije da oduzme vizu Novaku Đokoviću i deportuje ga nazad, u Srbiju, izazvala je šok kod ljubitelja sporta. 

Brojne su reakcije kako Novakovih prijatelja, tenisera i teniserki, tako i navijača, a posledni u nizu oglasile su se i organizacije za ljudska prava.

Njihov stav je da je jedan od ključnih razloga vlade Skota Morisona za deportaciju bio veoma slab.

Ministar za imigraciju Aleks Hok tokom suđenja se pozivao na Novakovu izjavu iz 2020. godine, u kojima je navodno rekao da "nije stručnjak za vakcine", da "ima otvoren um", i da "želi da bira ono što je najbolje za njegovo telo", piše The Age.

Vladin advokat Stiven Lojd je prilikom suđenja govorio o stavovima Đokovića, te istakao da je on postao "ikona za antivakserske grupe". 

Ove izjave izazvale su reakciju predsednice Saveta za građanske slobode Novog južnog Velsa, Polin Rajt, koja je rekla da je "razumno da vlada pretpostavi da poznata nevakcinisana osoba, kao što je Đoković, može uticati na neke ljude da odbiju vakcinaciju, ali da je ogroman skok da se pretpostavi da su njegovi prethodni komentari o vakcinaciji toliko ozbiljni da se njegovo prisustvo u Australiji proglasi rizikom za javno zdravlje".

- Da li ga komentari iz 2020. diskvalifikuju od igranja tenisa u Australiji 2022? Da li je on stvarno takav rizik za javno zdravlje u situaciji kad imamo 95 odsto vakcinisanih odraslih osoba? Ljudi imaju slobodu da budu skeptični po pitanju vakcinacije... Sve dok nemaju Covid, ne vidim zašto bi bili isključeni iz javnog života - rekla je Rajt.

Takođe, nakon Novakovog suđenja, oglasili su se i advokati, te je jedan od njih i predsednik udruženja "Liberty Victoria", Majkl Stenton, rekao je da je "sasvim nefer" fokusirati se na to kako drugi mogu da vide Đokovićeve stavove, umesto na ono šta je on zaista rekao.

- Ovo se mnogo razlikuje od situacije kad ukidate vizu nekome ko je eksplicitno rekao nešto o podsticanju na nasilje ili ohrabrivanju pobune. Oslanjanje na to kako neko može nekog da doživljava postavlja nemoguć standart koji ta osoba mora da ispuni - rekao je Stenton.

Takođe, Stenton smatra da je uklanjanje Đokovića iz Australije samo pojačalo glas antivaksera.

I Stenton i Rajt kažu da je ovaj slučaj osvetlio koliko je opasna moć ministra za imigraciju da donosi samovoljne odluke.

Portparol Australijske alijanse advokata Greg Barns istakao je da bi Vlada imala pravo da blokira Đokovića u slučaju da je on došao u Australiju da širi antivakserske stavove, ali je Đoković došao da igra tenis, a njegovi stavovi o vakcinaciji su nejasni.

- Razumemo važnost javnog zdravlja, ali je opasno za demokratiju da zabrani ulaz pojedincu koji ima mišljenje suprotno zvaničnoj politici vlade, pogotovo kad ta osoba dolazi u Australiju koja nije povezana sa tim stavovima.

Barns je rekao da bi ovaj slučaj mogao da postavi presedan na osnovu kojeg bi, recimo, neki muzičar mogao da bude izbačen zato što je poznato da se suprotstavlja savezu SAD i Australije, na osnovu mišljenja da bi ta osoba mogla da smanju javnu podršku stubu australijske spoljne politike i nacionalne bezbednosti.

Vlada je najpre, po dolasku Novaka u Australiju, blokirala njegovu vizu jer navodno nije posedovao validno medicinsko izuzeće, da bi konačna odluka bila zasnovana na objašnjenju da je on "rizik za javno zdravlje".

Rajt je rekla da je argumentacija Hoka puna samovolje i  naglasila je preveliku moć koju ima ministar za imigraciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike