Nole, prošao si golgotu, bio u zatvoru, pobedio na sudu, a sada, junačino, osvoji Australijan open!

11.01.2022

11:34

1

Autor: Milan Nastić

Prvi reket sveta, s obzirom na to šta mu se dešavalo prethodnih dana, sa velikim motivom očekuje prvi grend slem u sezoni

Nole, prošao si golgotu,  bio u zatvoru, pobedio na sudu, a sada, junačino, osvoji Australijan open!
nole8 - Copyright Tanjug/AP

Novak Đoković je vest broj jedan u svetu poslednjih nekoliko dana.

Kako i ne bi kad je ono što se dešavalo prvom reketu sveta u Australiji mogla da bude jedna od najvećih bruka u istoriji sporta. Ipak, sudski epilog je pobeda Noleta.

Kako kaže naš narod - hvala Bogu!

Ipak, taj put je bio trnovit, čak je u jednom trenutku izgledao kao nemoguća misija, pogotovo kad je Đokovića australijska granična policija zadržala na aerodromu u Melburnu, gde je bio na korak od deportacije.

Ali pođimo redom. Cela pompa oko učešća prvog reketa sveta na Australijan openu počela je pre oko dva meseca. Tada su počele spekulacije o tome da li će Nole dobiti dozvolu da učestvuje na Australijan openu zbog toga što nije vakcinisan.

Neizvesnost je trajala do pred samu Novu godinu, a onda se pojavila vest da su organizatori Australijan open dali zeleno svetlo Noletu da može da nastupa na prvom grend slemu u 2022. godini.

Tanjug/AP
 

To je bila vest koja je odjeknula u svetu, svi su mislili da je završena saga oko učešća prvog reketa sveta u Melburnu i da je stavljena tačka.

Međutim, drama počinje kada je Đoković objavio iz Marbelje da je dobio medicinsko izuzeće i da kreće put Melburna.

Tada počinje medijska hajka, cela javnost se okrenula protiv Noleta i svi su kritikovali australijske vlasti zato što su odborile Đokoviću medicinsko izuzeće.

Taj pritisak je očigledno uticao i na samog premijera Australije Skota Morisona, koji je podlegao javnom mnjenju, pa se i on uključio u kamapnju protiv prvog reketa sveta.

Treba istaći da je podrška Morisonu sve manja u Australiji (raskinuo ugovor sa Francuskom vredan 40 milijardi dolara, držao državu u lokdaunu dve godine), pa je na neki način video Đokovića kao idealnu priliku da popravi svoj imdž, jer izbori se tamo očekuju za tri meseca.

Već sam dolazak Noleta na aerodrom u Melburnu izazvao je pravu pometnju i neko vreme se nije znalo šta se dešava. 

A onda se pojavila vest da je granična policija ukinula vizu Đokoviću. Tada počinje pravi haos, borba...

 

 

Informacija je informaciju sustizala - da je Novak deportovan, pa nije. Ludnica je trajala  osam sati, i u tom periodu vođeni su mučni razgovori u kojima je Đoković objašnjavao da ima sve papire potrebne za ulazak u zemlju, dok su vlasti Australije insistirale na tome da mu se ukine viza.

To je bio šok koji niko nije očekivao, satima se nije znalo šta se dešava. Potom je Novak odbio da potpiše taj papir, nakon čega je poslat u imigracioni hotel, koji je nalik zatvoru.

Očigledno je da nije bilo koordinacije na relaciji Australijan open - država Viktorija - Federalna vlada Australije i da je nastao opšti haos u kojem je najbolji teniser današnjice bio koleteralna šteta.

 

Tanjug/AP
 

Postavlja se jedno pitanje, zašto je moralo da dođe do takve situacije? Da su vlasti Australije od početka istakle da nema razgovora o učešću tenisera ako nisu vakcinisani Novak sigurno ne bi krenu put Melburna, a ovako je nastala prava pometanja.

O svemu je na kraju morao da se izjasni sud u Viktoriji i sve je zavisilo od sudije Entonija Kelija, koji je odlučio da srpskom teniseru ne sme da se ukine vize i da može da uđe u Australiju.

Ostaje da se vidi kakvu će odluku doneti imigracioni ministar Aleks Hok, koji ima konačnu reč u slučaju Novaka Đokovića.

Nadamo se i njegovom pozitivnom odgovoru, da Novaku napokon padne kamen sa srca, odnosno da se posveti jednom cilju - odbrani titule na Australijan openu.

Ako uspe u toj nameri, nema dileme da bi Đoković postao planetarni junak, koji je prošao kroz golgotu a pritom stigao do trofeja na prvom grend slemu.

Uz to, Nole ima motiv više, jer bi osvajanjem Australijan opena postao prvi igrač u istoriji tenisa koji bi 21 put dizao pehar na grend slemovima i time prestigao dvojicu velikih rivala Roždera Federera i Rafu Nadala, koji imaju po 20 titula.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike