Srđan Đoković bez uvijanja: Kada Novak odlazi u penziju, ko to mrzi najboljeg na svetu i zbog čega će im svima zapušiti usta

22.03.2021

09:26 >> 11:55

0

Autor: D. B.

Otac prvog tenisera sveta potpuno je iskreno pričao za Jutranji list

Srđan Đoković bez uvijanja: Kada Novak odlazi u penziju, ko to mrzi najboljeg na svetu i zbog čega će im svima zapušiti usta
Copyright MN Press

Srđan Đoković je uvek bio čovek bez dlake na jeziku. To je dokazao i ovaj put u intervjuu za “Jutarnji list”.

On je tačno objasnio do kada će njegov sin igrati, a ponovo je pričao i o načinu na koji je svi u svetu gledaju na Đokovića.

– On je sve moje snove kad je u pitanju njegova teniska karijera ostvario još pre četiri-pet godina. Ovo sve što čini i dalje je neverovatno. I ne samo za Srbiju, već i za čitavu regiju. I za bivšu zemlju. Za mene je sve to isto, pa nek se ljuti ko hoće i kako hoće. Za mene je to bila i ostala jedna zemlja i jedan narod. I jednostavno mi moramo zajedno, jer pojedinačno ne možemo ništa da uradimo. Niko nas ne smatra ozbiljno, osim ako ne napravimo neku vrstu unije, ekonomske, bilo kakve. Mi smo onda ozbiljan faktor i neće moći da se igraju sa nama kao što se sada igraju.

Do kada će Novak igrati?

– On neće još napustiti tenis. Njegova karijera će trajati još godinu i po – dve, do tri najviše. Tada će svi mogući rekordi biti u njegovom vlasništvu. On je i sada najbolji teniser na svetu i jedan od najboljih sportista svih vremena. Pa evo i jedan engleski novinar je prošle nedelje, iako su oni ljuti njegovi protivnici, napisao da njegovi rivali više nisu Federer i Nadal, nego ga porede s Tajgerom Vudsom i Majklom Džordana. On je ta kategorija. On je jedan od najboljih sportista svih vremena.

MN Press

Usledilo je i pitanje da li bi Đoković imao bolji tretman da je uzeo britanski pasoš?

– A šta vi mislite? Pa oni su napravili da njihovi sportisti ne moraju da odgovaraju i ne moraju da idu na doping kontrolu? To je samo jedan primer! Oni i dalje misle da je to njihov svet, a da smo mi svi ostali eto tako, sitniš za potkusurivanje! A nije tako. Mi smo deo evropske civilizacije! I normalnog sveta! I nemamo čega da se stidimo. To što se događalo u prošlosti s jedne i druge strane, ja samo kažem, neka svako nosi svoj krst. Moramo zajedno, nemamo kud! Nemamo izbora. Apsolutno jedino tako možemo se izborimo da nas smatraju ravnopravnim ljudima.

Pokušao je Srđan da objasni i zbog čega su u Australiji navijali protiv Novaka.

– Neverovatno. Tamo su navijali za Novakovog protivnika. A on je pre toga bio osmostruki prvak Melburna. I oni su navijali protiv njega?! Ali Novak je mentalna gromada kojoj ne možete ništa. Kada se on koncentriše, niko mu ništa ne može! Zašto u Kini Novak igra najbolji tenis? Pa zato jer tamo osjeća ljubav i privrženost. On je u Indiji božanstvo, vole ga u Južnoj Americi, u Africi! Pa nije taj zapadni svet – ceo svet!? Pa oni su petina čovečanstva, jedna osmina, jedna desetina! Oni su izmislili taj sport, svaka im čast na tome, ali i mi iz drugih delova sveta imamo pravo da se njim bavimo.

MN Press

I nije se na tome zaustavio Srđan Đoković. Naprotiv.

– Zamislite vi da su oni zamerili Novaku što se borio za momke koji su od 50. mesta pa nadole, koji jedva preživljavaju i jedva sastavljaju kraj s krajem. Sam se izborio za pomoć njima i to bez pomoći Nadala i Federera. Sam se izborio da oni dobiju više novca, da mogu da se vrate u svoju zemlju ako izgube u prvom kolu, da ne moraju da pozajmljuju novac. I to je Novak. To je zlato koje se tako i treba slaviti. Kroz čitavu karijeru on je odnosom prema domaćinima, protivnicima, pokazao da je pre svega dobar čovek, dobar dečko. Ko osim Novaka kad izgubi zagrli protivnika i kaže mu “bravo majstore, svaka čast bio si bolji od mene”. Drugi to naprave retko, a Novak uvek. I koliko je puta dobio ATP godišnju nagradu za fer plej? Pa nijednom! A koliko je Federer dobio? Pa jedno 15 najmanje! To je strašno!

Pročitajte još

Vratio se Srđan i na diskvalifikaciju koju je njegov sin doživeo na prošlogodišnjem US Openu.

– Ne može ni to da ga omete na njegovom putu. Sve će biti na kraju karijere njegovo. To što se dogodilo u Njujorku, ja ga ne branim, to se nikako nije smelo dogoditi, ali dogodilo se to i Federeru i Nadalu, pa nije bilo takvih sankcija. U Njujorku je igrao možda i najbolji tenis u karijeri – objasnio je Srđan Đoković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike