Skandal trese SAD, pljušte optužbe: FBI falsifikovao svedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja!

16.09.2021

06:28 >> 07:34

0

Počelo saslušanje u Senatu, sportistkinje ispričale sve što ih muči

Skandal trese SAD, pljušte optužbe: FBI falsifikovao svedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja!
Copyright Simon Bajls, Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Najbolja gimnastičarka na svetu, Amerikanka Simon Bajls, našla se u centru pažnje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ne zbog vrhunskih ostvarenja, kako se očekivalo, nego zbog odustajanja u pola timskog takmičenja. Razlog su psihički problemi prouzrokovani seksualnim zlostavljanjem koje je navodno počinio lekar reprezentacije Leri Naser.

Kada je Simon sa optužbama izašla u javnost, krenula je lavina, pa je najmanje 40 devojaka i žena reklo da je bilo zlostavljano od strane Nasera.

Slučaj je dobio na značaju, digla se velika prašina, a saslušanje u američkom Senatu pokazalo je da se radi o velikom skandalu u koji su umešani i državni službenici.

pročitajte još:

Saslušanje je organizovano kako bi se istražio rad Federalnog Istražnog Biroa (FBI) zbog serije grešaka u istrazi, a Simon je bila veoma precizna u svojim izjavama:

– Krivim Larija i krivim čitav sistem koji je omogućio da me on zlostavlja. Ako dozvolite predatoru da naškodi deci, posledice će biti brze i teške. Što je dosta, dosta je – rekla je slavna gimnastičarka.

Problem leži u činjenici da je FBI još 2015. godine bio upoznat sa optužbama protiv Nasara, ali da, kako navode svetske agencije nije pristupio slučaju sa “najvećom ozbiljnošću”.

Javnosti se obratio i direktor FBI Kristofer Rej, koji je otkrio da je otpustio agenta koji nije na pravi način istražio slučaj, a kasnije i lagao o celoj priči.

Pored Simon Bajls na saslušanju su se pojavile i Mekejla Maroni, Eli Rajsman i Megi Nikols. Maronijeva je sa timom SAD osvojila zlatnu olimpijsku medalju u Londonu, ali je za to platila preveliku cenu. Otkrila je da je jedne večeri mislila da će umreti kada ju je Nasar napao, a istakla je da je ljuta na lokalnu kancelariju FBI.

pročitajte još:

Ne samo da nisu obavili stragu nego su savezni agenti napravili izveštaj 17 meseci kasnije i dali lažne izjave o onome što sam govorila. Falsifikovanjem svedočenja ovi agenti FBI su počinili zločin – poručila je Mekejla, dok je Megi Nikols, koja je zapravo prva prijavila seksualno zlostavljanje nadležnima, istakla da je “proganjala činjenica da je, čak i nakon što je prijavila napade, toliko žena i devojaka patilo”.

Za sportskog lekara Nasera, koji je priznao višegodišnje zlostavljanje najboljih američkih gimanstičarki, se zna da će u zatvoru provesti ceo život. Osuđen je na kaznu u trajanju od 40 do 175 godina iza rešetaka, a uz to ima i presudu na 60 godina u federalnom zatvoru zbog dečije pornografije.

pročitajte još:

Vreme je da i svi ostali umešani u celu priču budu otkirveni i propisno kažnjeni. Ne zbog devojaka, žrtava seksualnog nasilja, jer to što im je učinjeno nikakve kazne ne mogu da isprave. Nego zbog budućih generacija, koje ne smeju da trpe slične zločine!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike